hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 十二月 → 2023 一月 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 十二月 → 2023 一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-27 20:30 | 顯示全部樓層

我踢開止衝檔位置既雪,露出路軌盡頭

介紹廢止路段歷史既展區

海鮮店當日無營業

評分

參與人數 1aPower +6 HugeC +10 收起 理由
fp8329 + 6 + 10 多謝分享

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-27 20:50 | 顯示全部樓層
波口轉轍器、廢線head mark

後面原來係急行「石勝」團體班次既head mark

與留萌本線有關既蒸氣機關車車號牌、銘板

行出岸邊影埋之後就搭巴士離開

一路搭巴士睇住岸邊大浪、風雪交加既風景出返車站,之後喺附近便利店買少少野食埋,再搭4點幾既班次走人

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-27 21:08 | 顯示全部樓層

遲二十幾分鐘到達深川

等搭特急去旭川期間,架車就調度去6號月台,呢個情境彷彿重現昔日大雪下既深名線

旭川站大堂既正月紙鳶裝飾

因為知道當晚返札幌既特急「宗谷」係由キハ183系5200番台「ノースレインボーエクスプレス(North Rainbow Express)」代走,我喺附近商場食完飯就慢慢hea下,影下相。

キハ183系到站

從札幌去網走既特急「オホーツク」,車頭散出熱氣

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-27 21:25 | 顯示全部樓層

19:30從旭川開去滝川既928D普通班次,由氣動車喺呢個電氣化路段行走

後面連結キハ40,基本上唔載客

多目的特急車輛キハ261系5000番台,呢列係粉紅色塗裝既「はまなす(浜茄子、玫瑰)」編成,當時代走宗谷本線既特急「サロベツ(佐呂別)」

樓主| cyc_yin 發表於 2023-2-27 21:35 | 顯示全部樓層

旁邊月台就係789系(同一車頭造型,唔同色彩)

月台資訊板顯示North Rainbow Express乘車位置,車頭自由席個位已經有好多鐵路迷排隊,而我當晚即興用pass預約指定席都有大把位

North Rainbow Express遲半個鐘左右到站。原定早十幾分鐘開出既特急オホーツク當晚遇到撞鹿事故,遲得更嚴重,所以呢班特急宗谷開出先

我搭橙色塗裝既4號車

評分

參與人數 1aPower +6 HugeC +10 收起 理由
fp8329 + 6 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-2 20:54 | 顯示全部樓層
高地台車內配上延伸到天花既弧形車窗,頭頂僅餘空間就有小型行李架同電視機

音響設備

每個位都有耳機插座,以前提供音樂服務,另外窗邊有小型行李台(門廊附近大型行李架空間都好細)

車尾駕駛台

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-2 21:06 | 顯示全部樓層

車頭位置,前面展望漆黑一片都有鐵路迷聚集

車卡連接位漏風導致結霜

3號車下層既lounge(好多時被一啲無儀態既乘客長期進駐,飲酒大聲喧嘩)

全車既影音設備都係喺車掌室控制

記載列車通過時間既詳細時刻表

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-2 21:18 | 顯示全部樓層
返到札幌已經係十一點半

原定十點從旭川發車既特急ライラック尾隨停站少啲既特急宗谷,遲二十分鐘到站

喺呢個時間巧遇H100形通過

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-2 21:31 | 顯示全部樓層
除夕嗰日一朝早搭特急宗谷去到音威子府站(キハ261系)

因為故障關係,前兩日都有NRE代走特急宗谷加埋サロベツ既其中一個運用,今日佢就組成4+2卡復出

呢度係北海道人口最少既自治體,昔日係北海道其中一個鐵道之町,全盛期人口三成係國鐵員工及家屬

呢度標榜「森林與木匠之村」

月台既木製火車藝術品

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-2 21:56 | 顯示全部樓層

唔係自己揸車,但又想影除雪車,所以就黎呢度。(唔揸車、唔介意從車站行十幾分鐘路程既話,可以去到既拍攝點仲有蘭留站同和寒站北面天橋、恩根内站同天塩中川站南面天橋等等)

站內

店主過身、村內製麵廠執笠後,常盤軒蕎麥麵店就從此消失。不過繼承音威子府黑蕎麥麵既地方仲有附近道路休息站,甚至東京都有專門店可以食得到

「今日都要加油!宗谷本線」Poster

歡迎遊客到訪既畫作