hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 十二月 → 2023 一月 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2022 十二月 → 2023 一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-14 20:46 | 顯示全部樓層

我同另一位都係徒步黎影車既鐵路迷一齊慢慢行返車站,一路上暴雪夾雜冰粒打到塊面好痛
我同佢都係搭車南下,沿路一直有傾下偈。佢話就算自己係北海道人都唔鍾意喺咁既天氣下揸車去影相,又驚訝我呢個外國人黎到咁偏僻既地方專登影除雪車。我提到自己細個嗰陣就從Plarail玩具開始接觸日本鐵道,知識係來自兩輯「變形火車俠」卡通同埋日資百貨公司啲鐵道書,佢亦都對香港有播呢個比較小眾既卡通覺得驚訝

又黎返名寄站轉車

圖案係利尻山

我都係去到和寒站落車,佢就繼續搭去旭川

評分

參與人數 1aPower +6 HugeC +10 收起 理由
fp8329 + 6 + 10 多謝分享

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-14 20:57 | 顯示全部樓層

當時架車喺平交道前面停低,要人手落車收埋雪鏟側翼

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-14 21:06 | 顯示全部樓層

喺旭川又影下特急「大雪」

其中一卡係有原裝十二氣筒DML30HSJ引擎既500番台

可以聽下佢地既分別

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-14 21:28 | 顯示全部樓層

跟住嗰日空知地區既大雪搞到內陸路段既室蘭本線(岩見沢〜沼ノ端)停駛,所以唯有改變行程,朝早喺札幌站hea下先。

789系1000番台

1號月台封閉之後就由最北面新開既11號月台補上,主要比札沼線(学園都市線)班次停站

最右邊通去1號月台既路軌開始清拆

721系

受大雪影響而遲半個鐘到札幌既特急「オホーツク」

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-14 21:38 | 顯示全部樓層

喺午飯時間搭特急去旭川,試下呢款海鮮蝦夷賞味便當

中間有塊切成北海道形狀既昆布

原本25分鐘後就去到岩見沢停站、開出,點知暴雪搞到個站前後既波口故障,等入站加埋等開出既時間可以遲接近一個鐘。等緊期間見到軌道車喺站內留置線範圍除雪,我就走落月台影下

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-14 21:45 | 顯示全部樓層
慢慢打開側翼

捲起積雪

但係噴向前

雖然班特急遲到一個鐘,但一落車就啱啱好見到兩點半駛入旭川既「石北ラッセル」除雪班次

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-14 22:00 | 顯示全部樓層

停喺7號月台北端位置,之後駕駛員落車檢查一陣

石北本線既特別快速「きたみ(北見)」開出

唯一直通去留萌既班次。遇到頭先既延誤之後,我決定搭三點班車折返,費時滯留/天氣轉差

清潔人員鏟走積喺門邊既冰塊

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-14 22:14 | 顯示全部樓層
去到岩見沢站前後又延誤接近20分鐘,不過見到冬天駐屬呢度既DE15形罕有地出黎除雪,仲係富良野・美瑛ノロッコ号新塗裝版本

喺札幌站巧遇唯一一列車頭係u seat車廂既721系F-1009編成(趕唔切影

紫色塗裝既另一列キハ261系5000番台「ラベンダー(薰衣草)」編成

當時主角係兩卡都有新特急色既キハ183系,所以無走過旁邊月台影「ラベンダー」編成

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-14 22:16 | 顯示全部樓層

當時兩卡久違地連埋一齊出黎行,所以吸引唔少人影

去到旅途最後一日朝早,無心插柳地又遇到NRE

評分

參與人數 2aPower +8 HugeC +20 收起 理由
fp8329 + 6 + 10 多謝分享
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2023-3-21 20:18 | 顯示全部樓層

當日佢從苗穂出黎,喺札幌停一陣之後吉車回送去旭川,代走宗谷本線特急班次