hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 羅湖站重開
返回列表 發新帖
開啟左側

羅湖站重開

GK3258 發表於 2023-2-6 00:44 來自手機 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2023-2-4 23:54
講左好多年既東鐵減卡會加班,所以每小時車卡數量不變、甚至不減反加,結果攪成點?
不出所料,同尖東歸西 ...

拎住啲數又點,之前12卡又唔係卡卡爆
未通南港島嗰時嘈三卡唔夠載,東鐵未過海又嘈九卡唔夠,兩次通車後都一巴巴星落塊面度,結果都係無問題,都唔知驚乜

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
tomtom2015 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

Harryyuen 發表於 2023-2-6 14:06 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-2-4 22:52
尾卡?你係咪記錯R-Train
九龍塘南面扶手電梯上到去都係第九、十卡咋喎

北行以前南面兩條扶手電梯都係去月台,
係九卡化之後先將最南個條(第十一/十二卡)改為落大堂

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 3 + 10 精闢見解,指出事實

查看全部評分

epsilon 發表於 2023-2-6 16:54 | 顯示全部樓層

新車性能好舊車咁多,限速路段好似又少咗,過海同去東九龍車程又快咗,
部分客應該會比以前遲出門口。加上每卡頭尾比舊車多咁多空間,
就算卡數不變,種種分野都已令運力高一截。最高峰時間仲有冇以前咁逼?
mckhgc 發表於 2023-2-8 20:05 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2023-2-6 00:44
拎住啲數又點,之前12卡又唔係卡卡爆
未通南港島嗰時嘈三卡唔夠載,東鐵未過海又嘈九卡唔夠,兩次通車後 ...

c hing係咪忘記左,當年討論東鐵9卡會唔會唔夠時,仲係「振興香港經濟」既天龍人、篋神、紅白藍、奶粉、益力多、尿片、甚至雪櫃、洗衣機遍布東鐵既年代(準確D講,除左以上呢D,仲有_通車)?當時邊個會知道,當東鐵真係9卡時,會得到3年意外清靜?

即使係3年意外清靜期間討論,亦要知道唔應該咁短視,呢種清靜唔會永久,要基於「復常」後既情況作討論。

3年意外清靜剛剛告一段落,之後會否回復當年盛況,仍言之尚早。不過而家睇呢,當年話新車新信號系統識飛,轉9卡會加班加到每小時車卡數量相若(甚至更多)嗰D,就真係唔慌唔一巴巴星落塊面度喇。要求唔高,做到每小時每方向31班,叫做平到2018年3月至算啦。

另外,c hing知否,自從轉9卡後,黨鐵完全唔理月台出入位置,停車位置一刀切全部靠北(仲要轉晒9卡車接近一年,都仲未調整。當年將原站出入收$10呢D衰野帶入原九鐵網絡,就一星期攪掂),結果係南端,即係南行頭卡、北行尾卡,長期4卡谷1卡,結果長期頂閘?如果認為咁叫「無問題」,唔知 c hing認為點至叫「有問題」喇。
最差配套 狗也不D
mckhgc 發表於 2023-2-8 21:08 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-2-5 12:05
國王活在平行時空?而家東鐵綫上繁已經每小時24班
點解寫3分鐘一班,因為扣咗大埔墟特車,以前扣哂大埔墟 ...

1.就算每小時24班,卡數都只係8+1卡x24班 = 192+24 = 216,同當年11+1卡x23班 = 253+23 = 276,仍相距甚遠,所有卡數計,只是當年的78.26%。

2.尖東歸西,已講過N次,幾煩都要強調:

i.所謂尖東站,規劃上,之前係最少經歷過3個版本:

地鐵沙田綫尖沙咀站(1967)

地鐵東九龍綫馬連拿站(1970)

九鐵尖沙咀延綫尖沙咀站(以西九龍/柯士甸為東西鐵唯一交匯站兼南端總站)(1997)

所以話尖東站一開始就規劃比西鐵,係大有商確餘地。最多只可以話係「興建時」係預左比西鐵。

ii.如果興建時係預左比西鐵,所以尖東就必須歸西。咁.....

興建時稱九龍車站既紅磡站時,係預左比時稱九廣鐵路英段既東鐵,結果被西鐵老笠左兩個月台;

興建第二條過海鐵路時,係預左比觀塘綫,結果成條被將綫老笠。

呢D數又點計?幾時找?(興建第一條過海鐵路時係預左點我唔知,所以唔計啦)(新西九西將軍澳,對新東九東既虧欠,真係一世都還唔完,而家只望東鐵過海呢個遲黎既公道保得著)

iii.按照鐵路發展策略2000,沙中綫係第二階段,預計2008-2011年完成。九龍南(環)綫係第三階段,預計2008-2013年完成。

https://www.tlb.gov.hk/tc/public ... ublications/rds.pdf
P.16-17

所以如果係要講規劃,根本應該先起晒沙中綫,後起(導致尖東歸西既)九龍南綫。
尤其係2004年,就話要尖東舒緩九龍塘擠逼,2009年就整個尖東歸西?唔通2009年時九龍塘擠逼就唔使舒緩?自打咀巴到咁都得?

但結果係點,大家都知。

只可以講,無視舒緩九龍塘擠逼既逼切性,都要打晒大尖急急優先攪九龍南綫尖東歸西,可見九鐵對西鐵,實在做得好到優待到太過份太離譜。某D仲成日話咩唔公平既人,確實係身在福中不知福、吃了便宜還賣乖。

有D人又嘈話咩屯馬全通後,西鐵紅磡尖東冇位坐,好唔公平,不要屯馬綫還我西鐵綫云云。計我話,根本唔應該急急優先興建九龍南綫,而係照鐵路發展策略2000,西鐵keep著到南昌止步,先興建沙中綫,東鐵到金鐘、馬鐵到尖東(尖東歸馬)完成晒,至興建九龍南綫(南昌至尖東),咁就唔存在西鐵紅磡尖東由有位坐變冇位坐既痛苦啦!

3.冇錯屯馬綫係舒緩到畢隧既樽頸位,但大圍至羅/落既一大段呢?都仲未唸古洞。
最差配套 狗也不D
teddybus 發表於 2023-2-8 22:21 | 顯示全部樓層
摷晒舊文tag權威板友,點知人哋寧願過隔離覆文都唔理呢度,未知圍城板友有咩感想?
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
jpoon 發表於 2023-2-9 01:50 | 顯示全部樓層

mattwong09 發表於 2023-2-4 11:22
注意到班次間距嘅安排同疫情前有啲唔同

平日日間中段,以前嘅班次間距係:

尋日都見到羅湖6分鐘時段
http://jpoon9394.blogspot.com/
epsilon 發表於 2023-2-9 17:25 | 顯示全部樓層
當時邊個會知道,當東鐵真係9卡時,會得到3年意外清靜?

唔知又係咩邏輯要求今天轉咗9卡同時必須加班加到每小時車卡數量相若(甚至更多)。
barking 發表於 2023-2-24 00:21 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2023-2-8 21:08
1.就算每小時24班,卡數都只係8+1卡x24班 = 192+24 = 216,同當年11+1卡x23班 = 253+23 = 276,仍相距甚 ...
只可以講,無視舒緩九龍塘擠逼既逼切性,都要打晒大尖急急優先攪九龍南綫尖東歸西,可見九鐵對西鐵,實在做得好到優待到太過份太離譜。某D仲成日話咩唔公平既人,確實係身在福中不知福、吃了便宜還賣乖。 有D人又嘈話咩屯馬全通後,西鐵紅磡尖東冇位坐,好唔公平,不要屯馬綫還我西鐵綫云云。計我話,根本唔應該急急優先興建九龍南綫,而係照鐵路發展策略2000,西鐵keep著到南昌止步,先興建沙中綫,東鐵到金鐘、馬鐵到尖東(尖東歸馬)完成晒,至興建九龍南綫(南昌至尖東),咁就唔存在西鐵紅磡尖東由有位坐變冇位坐既痛苦啦!

認同。按策略2000次序是如兄台所述,根本香港應續承策略2000,盡快落實餘下的區域快綫(東綫),北起香圍圍、南至九龍,紓緩東鐵。
至於中鐵綫係唔駛急住。反而北環綫在上水接區快東綫南下九龍,更具成本效益。