hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 大窩口站C出口方案
開啟左側

大窩口站C出口方案

hellomato 發表於 2023-2-15 16:54 | 顯示全部樓層

呢個新出口建議真係好hea咯......好似大家話齋,將B出口改建就基本解決問題。
一開始仲以為係德士古道北,關門口村西邊土墻(行人天橋下方)開窿整新出口
(上述行人天橋通往蕙荃體育館。此外也方便前往城門谷游泳池、石圍角邨等地)
我是一部小小MMC~~~~
s3n370 發表於 2023-2-15 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層

其實大家當個C出口,係如旺角站大堂往銀行中心出口嘅上行扶手電梯咁,
响現有樓梯隔離另行加建出嚟,增加整個出口嘅流量。

改建唔係玩Sim City,撳個掣就變到出嚟。
改建期間肯定要臨時收窄現有出口,令到繁忙嘅出入口更擠迫。
更極端嘅情況係要起臨時出口去取代。
而無論如何,改建係耐同貴過起新出入口。

地方有限,就貴D、耐D、乘客迫D都要焗住改建啫,
有位起新出口,正路都唔會攞苦黎辛啦
clivetock 發表於 2023-2-15 21:11 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-2-15 18:15
其實大家當個C出口,係如旺角站大堂往銀行中心出口嘅上行扶手電梯咁,
响現有樓梯隔離另行加建出嚟,增加整 ...

咁起多個點都無人反對嘅,係擔心新出口距離天橋遠咗吸引唔到人用,起嚟得個吉啫
s3n370 發表於 2023-2-15 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2023-2-15 13:11
咁起多個點都無人反對嘅,係擔心新出口距離天橋遠咗吸引唔到人用,起嚟得個吉啫
...

新C出口响正大堂中軸,而現有B出口側埋一邊。
整體步行距離唔會有乜分別。
況且新出口有扶手電梯,都幾肯定大多數乘客會改用扶手電梯上地面。

況且起得新出入口,必然會執埋大堂佈局去理順人流。
甚至整埋港鐵至愛嘅商舖,唔駛擔心得個桔喎。
lrv1092 發表於 2023-2-16 03:33 | 顯示全部樓層

無錯,有新出口就有可以將人流帶去車站另一度,可以加舖頭依家個站就係人流太集中,少有同款既車站都仲未加舖頭加到盡
巴士的膠 發表於 2023-2-16 08:21 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-2-15 18:15
响現有樓梯隔離另行加建出嚟,增加整 ...

咁B出口已經有樓梯,C出口做雙電梯先有意思,佢依家做電梯加樓梯一樣係哂咗。如果只係得一條電梯嘅錢,其實B/C出口用返荔枝角D1/D2個模式咪得。
巴士的膠 發表於 2023-2-16 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層

lrv1092 發表於 2023-2-16 03:33
無錯,有新出口就有可以將人流帶去車站另一度,可以加舖頭依家個站就係人流太集中,少有同款既車站都仲未 ...

如果用呢個思路,唔係應該喺A出口果邊造幾部高速𨋢駁條橋去旭葵樓,平衡返兩邊人流?
s3n370 發表於 2023-2-16 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-2-16 00:21
咁B出口已經有樓梯,C出口做雙電梯先有意思,佢依家做電梯加樓梯一樣係哂咗。如果只係得一條電梯嘅錢,其 ...

純以出口佈局論,起一條扶手電梯的確可以用荔枝角站D1/D2出口嘅模式。

但考慮埋出入口位置同車站構造嘅關係,就未必係咁睇。
荔枝角站D1/D2出口係獨立於荔枝角站,
佈局亦受制於長荔街嘅闊度。

而大窩口站新C出口同時有扶手電梯同樓梯,
咁好大機會係啱啱佔用車站中間兩條柱嘅空間。
換句話講係兩柱之間嘅天花樓板需要完全移除。

同只係造一條扶手電梯咁闊嘅出口,只係移除部分天花樓板計,
咁做需要嘅加固工程係更多。未必平得過起個闊D嘅出口。

起兩條扶手電梯當然係好,問題係一條扶手定兩條扶手電梯貴D,答案係顯而易見。
s3n370 發表於 2023-2-16 09:47 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-2-16 00:24
如果用呢個思路,唔係應該喺A出口果邊造幾部高速𨋢駁條橋去旭葵樓,平衡返兩邊人流? ...

錢呢?

起野剩考慮單一因素?
timewater 發表於 2023-2-21 12:09 | 顯示全部樓層

https://www.inmediahk.net/node/% ... 7%E9%99%8D%E6%A9%9F

點解港鐵咁孤寒唔肯起雙向電梯?