hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023-2024沙田區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023-2024沙田區巴士路線計劃 (RPP)

ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-27 07:06 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-2-27 03:23
又有編號膠
唔執又有咩問題

新線又真係快咗,用X都無可厚飛
但如果要玩到同現有路綫交換冧巴就唔好玩乘客啦
hkbw 發表於 2023-2-27 09:22 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-2-26 09:27
經埋烏鐵同落禾沙當然係客量保證,但我覺得十四鄉兩條線係衝住807系小巴而黎。只要一開去馬鞍山個條巴士 ...

如果有心想殺807, 其實直接將沙田個條轉做99R原始縮短版已經攪掂

而家擺明仍然俾位807走...

經唔經烏鐵同落禾沙有利有斃, 不過如果執返好條落禾沙里俾巴士行, 個反對聲音相對會較細, 行車時間亦會相對較短, 觀感上亦順理成章
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2023-2-27 09:40 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2023-2-25 15:40
如果九巴中標,起碼去馬市果條可以做轉乘,但屎水中就兩條都攬炒

之前86P經馬繞直出已經失敗,何以見得 ...

睇返D文件, 運吉同新地高層聲稱個盤以中小型單位為主, 唔會有好多人駕車咁話..

9100戶, 仲未計周圍既村落, 同埋將會想發展既地, 唔好忘記十四鄉仲有個大型康樂中心 + 最少兩間學校一間宗教建築物既規劃, 照計應該比落禾沙更有潛力..

同埋近期運吉好進取咁殺緊村巴線..開呢兩條14鄉線就擺明要帝琴灣村巴線死

落禾沙最大件事係搬入去既都係上等有錢人 (好多都係以前住半山, 住晒豪宅個堆)....個個都車出車入, 得返D工人行出行入..仲要有個迎海有蓋既行人通道....

其實十四鄉個兩全日線, 而家開做大兩味都已經肯定夠客...

86P衰兩樣野

1. 有299X, 泥涌客唔會搭你同你兜
2. 你諗著既落禾沙, 其實真係唔算多人要搭巴士, 儘管個區成日話冇車出馬市...但810A真係做極都唔算好客...

十四鄉條沙田線, 以目前道路網既情況來講, 唔入落禾沙都唔會話唔合理...整返好條落禾沙里, 就有得諗啦.

殺雞焉用牛刀?!
JC3987 發表於 2023-2-27 13:49 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2023-2-27 09:40
睇返D文件, 運吉同新地高層聲稱個盤以中小型單位為主, 唔會有好多人駕車咁話..

十四鄉新線劃到好似帝琴灣邨巴咁,我反而心諗當局係咪當十四鄉新屋苑邨巴咁玩法:離開海映路之後不停站直去烏溪沙站/沙田市中心 等等。

即係好似啟德 22X 咁,收貴啲但唔停中途站。
重點係封死新屋苑無得開邨巴。

莫講話落禾沙... 我睇有機會連西沙路沿途 輋下、泥涌、帝琴灣都唔停,佢哋繼續坐返 807/ 299X 啦。

先前大家仲憧憬十四鄉新盤入伙,可以同馬鞍山區一齊重組公共巴士服務...
依家可能會幻滅了。

epsilon 發表於 2023-2-27 14:17 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2023-2-26 22:36
其實九巴應該要執下D編號,C字尾係馬市以西專用,而且出名又疏又兜(81C、85C、86C、89C),87C應該叫87X! ...

85C, 86C, 286C重來都唔係行馬西,又係幾時變咗C字尾係馬西專用?
87C都唔做馬西有咩問題?

沙田馬鞍山路線編號無字母定ABCDEX尾,
只係因應市鎮發展到邊一忽,按開線先後次序排。
 樓主| Kj2052 發表於 2023-2-27 14:18 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2023-2-27 13:49
十四鄉新線劃到好似帝琴灣邨巴咁,我反而心諗當局係咪當十四鄉新屋苑邨巴咁玩法:離開海映路之後不停站直 ...

狗巴投到重組應該有價講
tszhinchan3 發表於 2023-2-27 15:42 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2023-2-27 14:17
85C, 86C, 286C重來都唔係行馬西,又係幾時變咗C字尾係馬西專用?
87C都唔做馬西有咩問題?

85C同86C係馬鞍山最早期巴士線,起初以耀安同恆安為總站,到90年代市中心發展先搬去馬市同利安
YY487 發表於 2023-2-27 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2023-2-27 09:40

十四鄉有9700伙
沙田第一城就一萬伙
JCTK 發表於 2023-2-27 18:36 來自手機 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2023-2-26 14:16
大圍整條都幾垃圾既T80, 仲要收多成$1 ,有冇病?我寧願九公咩野都唔好攪就對居民最好,越攪越爛,keep 住 ...

難得九巴肯嘗試開拓直達觀塘客源, 都好過80/80P/80X 齊齊減班將啲車運去第二度.

80/80P朝早塞完龍翔道仲要排大隊九龍灣至觀塘各站嘅巴士龍, 80X就要塞彩虹邨通道. T80直達觀塘工業區有一定吸引力.
ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-27 19:04 | 顯示全部樓層

招標線(?)句嘢越嚟越hea

54區嗰陣會話諮詢區會,邀請巴士公司提交計劃書挑選合適公司,視乎入伙進度
安北就淨係話諮詢區會,視乎入伙進度
而家十四鄉淨係得話視乎入伙進度
凱婷越嚟越大支嘢