hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023-2024沙田區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023-2024沙田區巴士路線計劃 (RPP)

psypericarp 發表於 2023-2-27 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2023-2-27 18:36
難得九巴肯嘗試開拓直達觀塘客源, 都好過80/80P/80X 齊齊減班將啲車運去第二度.

80/80P朝早塞完龍翔道 ...

那80A 係咩野?九龍灣商貿區少左1班80A,換來2班貴既T80,朝早唔計要兜去沙角一帶,大老山要再用5分鐘埋站上落客,再慢行大老山隧道,去到觀碼落橋位又塞,然後再經觀塘去番九龍灣,九龍灣商貿區就會慢左。

如果大圍一帶,就算坐80A,應該都快過架T80 去到九龍灣,特別係顯田!大家鬧完78X,九公做唔覺得有問題咩,當78X 都話要順走,你走去開T80 再收貴$1。最正路做法係應該keep 番2班80A,用額外開1班T80, 同埋抽1班80P 去做下,我覺得先啱
JCTK 發表於 2023-2-28 08:58 來自手機 | 顯示全部樓層
psypericarp 發表於 2023-2-27 21:40
那80A 係咩野?九龍灣商貿區少左1班80A,換來2班貴既T80,朝早唔計要兜去沙角一帶,大老山要再用5分鐘埋 ...

同78X 唔同既係而家仲有80/80A/80P/80X順走既路線選擇, T80只係朝早繁忙時間試幾班直入觀塘工業區. 咁做有乜問題? 係收貴咗啫. 你覺得塞大老山同觀塘繞道慢既咪坐返80/80A/80P囉.

80A無坐過唔知客量點, 但係朝早龍翔道入九龍灣條車龍過曬鑽石山. 而且九巴又唔係成條線殺咗佢.
kwn1029 發表於 2023-2-28 12:03 | 顯示全部樓層
89P 直出係喜訊,真係好想快啲實施,抽幾班耀安直走,幫輕下客量壓力
呢幾日第二個站福安花園已經企人企到去車頭
耀安上客上到幾乎打交,富安就望住部飛站車倒抽一口氣
請時刻保持感恩及包容的心
tszhinchan3 發表於 2023-2-28 12:39 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2023-2-28 12:03
89P 直出係喜訊,真係好想快啲實施,抽幾班耀安直走,幫輕下客量壓力
呢幾日第二個站福安花園已經企人企到 ...

容帝話富安好多人上車架!係都加多幾班啦

noname617 發表於 2023-2-28 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2023-2-28 08:58
同78X 唔同既係而家仲有80/80A/80P/80X順走既路線選擇, T80只係朝早繁忙時間試幾班直入觀塘工業區. 咁做 ...

行獅隧都可以上觀繞入觀塘工業區先架!只係舍獅隧行大老山,幫輕大老山班轉乘客上唔到車?
Snoopy@FB8617 發表於 2023-2-28 12:55 | 顯示全部樓層
同78X 唔同既係而家仲有80/80A/80P/80X順走既路線選擇, T80只係朝早繁忙時間試幾班直入觀塘工業區. 咁做 ...

即係出晒豉油出埋雞結果搭落無著數
咁都算無問題咩?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
KW2523 發表於 2023-2-28 13:24 | 顯示全部樓層

T80對大圍嚟講去觀塘商貿區都算唔錯
但係去九商都係繼續80A好啲

同埋... 又係有出冇入?
psypericarp 發表於 2023-2-28 13:49 來自手機 | 顯示全部樓層

最大問題係80A 係少左一班車,好似好左加番2 班車,然後收貴你$1 ,我坐80A 常怡道落車,時間都係45 分鐘,同我坐T80 又會有幾大分別? 九公要加條線,唔該用額外資源,唔係抽走現有既線,仲有加$1
epsilon 發表於 2023-2-28 14:42 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2023-2-28 12:53
行獅隧都可以上觀繞入觀塘工業區先架!只係舍獅隧行大老山,幫輕大老山班轉乘客上唔到車? ...

龍翔道你想點樣上觀繞?
GU9338 發表於 2023-2-28 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-2-28 12:55
即係出晒豉油出埋雞結果搭落無著數
咁都算無問題咩?

呢條線對大圍既著數應該係特快版 82K 返學 upgrade 用

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 10 九公又贏

查看全部評分