hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023-2024沙田區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023-2024沙田區巴士路線計劃 (RPP)

neoplan720p 發表於 2023-3-2 11:22 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2023-3-2 10:14
十四鄉九龍灣又係78X式白卡走線

根本運吉就完全無汲取過教訓,
不斷塞線入去觀商九商,未學行先學走。

有少少智慧既都知道「九商觀商」根本唔會做得大,
絕對唔係全日服務既材料。
咁我要問啦,你不斷起咁多新區出黎,e.g. 皇后山、54區、富蝶、十四鄉etc.,
個新區已經唔算好大,
仲要條線走入去行九商觀商,
即係預左只做繁時。
呢樣算唔算歧視新區居民?

相反,
如果巴士公司開全日服務(不論自願定被逼),
又係咪靠害巴士公司?
不過我相信,不論狗公定屎水,經過33同78X教訓之後,
都應該知道觀商九商並非全日既材料,最終都要諗方法幫條線非繁、假日拉返出去行觀塘道。

但搞咁多野,
點解唔一開始先畫條線行觀塘道呢,然後繁時先再加一、兩班車行觀商九商呢?
除非運吉係有心亂畫,然後俾機會民建聯班傻仔去爭取拉返入觀塘道,
但為左政治籌碼而玩班客,呢個地方都無野再值得留戀。

不過論搞笑,
十四鄉 <-> 九龍東既定線已經唔算最差。
望下條29,鑽石山開,都要夾硬上觀繞扮特快,
然後觀商自轉一圈返觀碼做總站,
睇到頭都大埋。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
dennis28a 發表於 2023-3-2 11:52 | 顯示全部樓層
Jacob 發表於 2023-3-1 23:55
邊忽唔錯?

依家朝早80大圍直出落到碼頭只係40分鐘左右,80P顯徑出發時間相約,你T80最多咪打個和,收貴 ...

T80 你咪當係 80X 支線睇咪無錯。

我成日鬧 80X 條線根本唔適合曾大屋以南既人用。
如果係 80 支線條線錯就錯硬,但 4 班車咪當 80 本身要交數跌走左,等睇 T80 無人搭再改線。
惡意回復是不道德的行為。
psypericarp 發表於 2023-3-2 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-3-2 11:52

早繁已經減左80P,然後現在再減,再迫人加$1 坐T80,然後再cut 多一班80A,根本唔合理。如果係用額外資源緊係好,不過老九係最緊要減班
asv2 發表於 2023-3-2 12:30 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-3-2 11:52

好多時喺沙田食完晚飯揸車走,
撞見出城嘅 80X 幾乎吉車一部,
入城都係麻麻哋,疏落窗口位咁樣

爆條 T80 出嚟,睇嚟係郁 80X 嘅前奏

tamabaron 發表於 2023-3-2 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-3-2 11:22

跟本新區堆線就亂咁嚟,返去以前「一邨一線」模式,原本嘅線就亂咁cut車。講真觀塘就算行出面都唔會夠客,根本就無咁大需求。最後咪駁鐵條線有客其他30-40….

整咁多所謂轉車站未又係運吉。
dennis28a 發表於 2023-3-2 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2023-3-2 12:30

我成日都話,88X 做得起,80X 遲早世界末日。

唔係運輸署對大隧上落彩虹流量睇得緊,
點成日爆逆走線出黎扮分流?
buscation23 發表於 2023-3-2 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-3-2 11:22

其實運吉邏輯可能係調轉
佢地工作包括埋要嘗試解決觀塘道塞車問題
但舊有巴士線唔郁得,因為反彈聲音會好龐大
直接加新線又會比人話加劇觀塘道塞車惡化
咁咪調轉將新線踢出去觀商九商囉,反正觀商九商咪又係觀塘區,仲可以話同鐵路有分工添
通常開線時新區居民多極有限,嘈極都唔會太多關注
但之後新線客量太差,呢個時候就能以此為由含淚搬翻入去觀塘道
如果咁樣操作的話,對於運吉主事的官員來說,其實最保障到佢自己
既交到基本功課,所有後來的變化亦搵到理由支持
KW2523 發表於 2023-3-2 19:47 | 顯示全部樓層
Jacob 發表於 2023-3-1 23:55
邊忽唔錯?

依家朝早80大圍直出落到碼頭只係40分鐘左右,80P顯徑出發時間相約,你T80最多咪打個和,收貴 ...

咁又係, 朝早開源道又唔塞...

12Lane 發表於 2023-3-2 19:59 來自手機 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2023-3-2 12:30

88、88x都開左出黎,加埋屯馬通晒,80x個定位係冇咩運行架啦。個人意見留89B點都好過80X,至少去得多地方過80X,不過已經番唔到轉頭,89B只會慢性死亡。死谷爛谷大隧轉乘,仲要拉埋80沿線落水,我諗就係T80想做嘅野。
psypericarp 發表於 2023-3-2 20:27 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-3-2 19:59
88、88x都開左出黎,加埋屯馬通晒,80x個定位係冇咩運行架啦。個人意見留89B點都好過80X,至少去得多地方 ...

拉80 落水冇問題,不過係咪快左先? 同287D  一樣,收貴左又冇快到,咁先唔gur!