hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023 - 2024 屯門區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023 - 2024 屯門區巴士路線計劃 (RPP)

08x200-201 發表於 2023-2-27 00:33 | 顯示全部樓層

其實如果真系要做的話,前提55系全日的話,
其實靠55生仔做55A即可,55入將藍拉入去將軍澳康城,來回四班止步;
然後55A做周六日和非繁,行觀塘道入觀塘碼頭,唔入將軍澳;
畢竟屯門去將軍澳需求沒咁大的情況下可以考慮只做繁時;
當然如果話一條55食埋797就另計,又或者話為了方便把55當做運車線去做也另外一回事

shakugan2005 發表於 2023-2-27 01:04 | 顯示全部樓層
642 發表於 2023-2-27 00:26
睇落將來只要57M兜埋豐景同友愛就可以食埋60M

出九龍只要跟RPP逆走業旺路、天后路就轉得番出屯門站果邊 ...

價錢牌問題,兜落去食60m既只會係66m唔會係57m,今日既九巴驚死收少左錢都唔會驚少左客,唔會因為想取消條線而比69m果種天耀分段,咁唔比分段點放走60m? 除非城巴又走黎爭飯食,咁開返條60都仲得
ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-27 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層
642 發表於 2023-2-27 00:26
睇落將來只要57M兜埋豐景同友愛就可以食埋60M

出九龍只要跟RPP逆走業旺路、天后路就轉得番出屯門站果邊 ...

66都冇食到60M,價錢係其中一個因素
其實呢個走線正路過建議好多
就算唔食60M,57M出城行業旺路天后路屯門站屯興路,回程則杯渡路左轉返青雲路南行入去兜個圈
同舊66M類似又做得返所有站(係IVE回程變咗對面落啫),係原有乘客要兜埋業旺、屯門站、屯市3個地方,橫掂都係焗人兜,咁樣易入口過而家咁改,仲做晒雙向新屋邨駁屯門站同屯市,K巴更可以扮曬蟹唔做
3asv@59x 發表於 2023-2-27 01:37 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2023-2-26 23:11
可以將經常行9xx既k58兜埋入天后路未有k巴到, 不過果個位冇人到係連16座142都做唔住要取消
要停龍逸村既應 ...

K58理論上應該要同K54 50M去做合併
所以就唔應該郁佢住

至於業旺路公屋
皇珠路東行加個停車灣
停66M 66X 258D就已經解決到嘅問題
我唔明九巴點解要搞到咁複雜?
57M理論上係應該班次59A化
多人過佢59A都搞到咁嘅班次
57M憑乜嘢仲開全日?
應該66M來回途經山景邨總站就已經解決左呢個問題
同一個時間,由於有更加多嘅人口利用到66M
班次頻密左去如心廣場嘅接駁會方便咗
同埋理論上66X喺屯門公路轉車站去大角咀嘅獨市(唔計52X轉車站之後仲要行一大段下路)
引伸到成個屯門區都係一件好事

開條新K巴,屯門市中心<>屯門站<>業旺路公屋,最後龍逸邨迴旋處返轉頭做循環線
甚至可將K54 K58 50M合併之後K58縮去屯門站開出
呢條新嘅K巴可以接返住K58舊有嘅行走路線擺去青山灣

呢個先係迫切要做
龍逸邨個位要行返去龍門站,或者富健花園搭巴士其實真係有啲遠
南豐工業城,業旺路嗰邊就更加係啦
行得返去龍門站,都行咗去西鐵站
與此同時,對於龍門居第5、6、7座都可以提供到一定嘅方便

同埋個計劃入邊962P業旺路特別班次,根本就多餘
龍門居啲人都唔係好想上962P啦
同埋仲要有961S有業旺路嘅班次
本身仲要係去銅鑼灣嘅
點解又要做啲咁多餘嘅行為呢?

3asv@59x 發表於 2023-2-27 01:46 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-2-24 17:11
50唔開周六日點都講唔過去啦

50其實同63X咁樣鬥落去,唔係一件好事
不如改玩法
菁田開,然後取道震寰路去大興,然後經過石排頭路鳴琴路青雲路皇珠路上屯門公路
咁樣殺出一條血路仲好啦

但N50通宵車繼續行返屯門公路嗰三個站

如果唔係嘅話
屯門行走路線唔修改,九龍區嘅路線縮返去維港灣
做美孚,長沙灣道,旺角
收費減到$13.5
咁樣仲正路

反正58X本身唔停轉車站
66X又唔係特別好客
58X玩258D嗰種路線
食左66X
去到震寰路後用258D路線行走方法,大興青雲路出屯門公路
九龍區就跟返66X
咁當然上晝繁忙時間就拆返開
良景開出經青田路入屯門公路
大興開出做返而家66X路線咁就影響最少嘅人
咁反而仲好客
屯門市中心三個站就送俾城巴做

啲人如果嫌唔可以用月票嘅話,你咪繼續搭返58M轉車站轉59X囉
GD1570 發表於 2023-2-27 07:40 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2023-2-27 01:46
50其實同63X咁樣鬥落去,唔係一件好事
不如改玩法
菁田開,然後取道震寰路去大興,然後經過石排頭路鳴琴 ...

50咁改唔係唔得...不過建議可以改由兆康站(北)開,可以做埋兆康客。

九巴應該唔會放棄長荔深<>屯門市廣場特快依條好籌...
加上嚟緊西北泳池隔離都有公屋入伙,加上寶田轉車站,
而且單靠58M供應屯公三站<>良田建基本上真係唔係太搞得掂,
九巴會改58X嘅機會率真係心唔會高。
九巴真係想搞嘅話,當初就唔會將58X同66X正式分家...

66X其實又唔係真係差到咁,只不過個個都認為佢好似客源唔太廣姐...
非繁66X開15-20分鐘一班時段都可以出到三四十人上公路,
預上IVE放學就更多。

可以睇埋業旺路屋邨入伙後係點...

你有你可愛,我有我好笑。
08x200-201 發表於 2023-2-27 09:14 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2023-2-27 07:40
50咁改唔係唔得...不過建議可以改由兆康站(北)開,可以做埋兆康客。

九巴應該唔會放棄長荔深屯門市廣場特 ...

50如果按照RPP咁去改的話也唔系唔得,不過要虹橋加B3轉乘BBI+轉乘提示,從深圳灣口岸的客服中心一直宣傳到快要到站,想做大必須要連埋B3X一起做先得,B3X個數咁好,能推到一部分客入去50/55/950都已經足夠餵飽+全日啦,當然前提是大食鬼識玩大陸同胞鐘意玩的小紅書/微博/B站果D  social media
針對54區的實際需求其实也可以開個50A維港灣/甘泉街止步,經埋兆康站(北),做埋54區屯門內雙向收費

巴士迷A號 發表於 2023-2-27 09:35 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2023-2-27 07:40

九巴應該唔會放棄長荔深屯門市廣場特 ...

都唔明點解成日都有人想搞58系
之前67A開就有人想58M行青雲
而家就有人想58X食66X
其實係咪咁唔抵得58系多人搭
呢兩條九巴係冇可能郁架喎
PF2802 發表於 2023-2-27 12:55 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-24 22:08
行到唔代表日常營運可以用
淨係單線單程係裏面跪低都難搞

想知行唔行到啫,冇話要行
TR5774
大西北巴膠 發表於 2023-2-27 14:59 來自手機 | 顯示全部樓層

08x200-201 發表於 2023-2-27 09:14
50如果按照RPP咁去改的話也唔系唔得,不過要虹橋加B3轉乘BBI+轉乘提示,從深圳灣口岸的客服中心一直宣傳到 ...

50a絕對唔錯,宣傳$22出到旺角都好