hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023至2024年觀塘區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023至2024年觀塘區巴士路線計劃 (RPP)

AE367 發表於 2023-2-25 09:21 | 顯示全部樓層

份文件未出喎,個計劃堅定流㗎?
ENS529 發表於 2023-2-25 09:46 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2023-2-25 07:49
X6C回程咁好 點解宏展站上車既人得24特既一半既

唔係這兩日各自搭完X6C回程跟 793(半車多) 睇過客量

X6C回程唔得原因有三:(排名不分先後)

1. 知名度低,
九龍灣商貿區往來旺角個市場一直都由紅頂獨佔,
而人哋793又早你幾個月開,
仲要係行全日搶曬收視,
相反你X6C平日只開得嗰兩班車,
真係搵啊水識你咩...

2. 開車時間過早, 17:45都話做五點半放工客,
但主流放工客都係要六點正先走得,
得嗰五分鐘, 真係跑落樓去站追你架車搭咩...
雖然話越遲開出去會越塞啫,
但尾車起碼都要開遲五分, 開18:10啦,
唔係比你避到最塞車時間避到連客都避埋,
咁你開嚟把鬼咩...

3. 漆咸道北死亡交叉,
呢個大家自己心照啦...
雖然龍翔道出事時偉業街天橋可以仲恐怖,
不過正常情況下出旺角真係跑輸曬比紅頂/793...
ky927 發表於 2023-2-25 09:57 | 顯示全部樓層
話時話,觀塘碼頭有咁多位咩

同埋個總站唔係拆咩
ky927 發表於 2023-2-25 10:00 | 顯示全部樓層

ENS529 發表於 2023-2-25 09:46
X6C回程唔得原因有三:(排名不分先後)

1. 知名度低,

可能都係唔插唔得,同埋鋪定路中九龍幹線
fatpear 發表於 2023-2-25 11:08 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2023-2-25 08:34
咁起碼月票客都終於有直車西九去九商嘅...

其實住九龍嘅真係唔會買月票
陳太 發表於 2023-2-25 11:21 來自手機 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2023-2-25 00:02
當日九巴有心做就一早拉左條24入去啦
至於晚繁西行793真係差到小巴客量咩?至少有時晚繁我係亞皆老街見到7 ...

793現時個流水量比796C高咗好多,目測睇就未必準,但係繁時雙向有客係真嘅。
KU_7002 發表於 2023-2-25 11:51 來自手機 | 顯示全部樓層

陳太 發表於 2023-2-25 11:21
793現時個流水量比796C高咗好多,目測睇就未必準,但係繁時雙向有客係真嘅。 ...

除左795X朝早客量差d之外,我又唔覺得793/795X差過796C,仲要依家兩條線雙向係有客。最大問題係加多左既車係咪回到本je。
M722 發表於 2023-2-25 11:51 | 顯示全部樓層
陳太 發表於 2023-2-25 11:21
793現時個流水量比796C高咗好多,目測睇就未必準,但係繁時雙向有客係真嘅。 ...

793非繁忙時間都有客。

793做流水線每轉車營運收入,應該好過796C。
星期四下午四點非繁忙時間在九龍灣常悅道等車。眼見793往TKO方向,做到一個站10人上車、10人落車。
KU_7002 發表於 2023-2-25 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2023-2-25 00:49
條條新市鎮出市區線晚繁出城都少客架啦,
順向載人返屋企滿到瀉就夠維生架啦。

都係講句,九巴有心做咪一早踢24入去又好,開X6C都好。
teddybus 發表於 2023-2-25 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2023-2-25 11:08
其實住九龍嘅真係唔會買月票

點會唧?連住炮北嘅都買喎!