hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023至2024年觀塘區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023至2024年觀塘區巴士路線計劃 (RPP)

YouTime 發表於 2023-2-25 17:27 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2023-2-25 16:56
儲客唔洗時間?X6C本來就係劍指兒童醫院同跑道區,都未發展何來有客?
邊似得796C+E本來唔靠九商都夠客全 ...

所以紅/土人就一定要比九巴夾硬搶6C車,去同793玩自由搏擊?去做都發展未成熟嘅跑道區?X6C最低限度行下路同6C聯合班次先全日啦好嗎?
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
ENS529 發表於 2023-2-25 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2023-2-25 17:19
大埔就得74B一條線(唔好提74A),
唔去企業搭,零碳有咩線?

企業就喺正零碳對面,
我都唔明點解兩者有比較嘅必要?

何況企業喺成個九龍灣商貿區嘅正中心,
加上總站優勢, 吸客能力點會低得過街邊站?

當然, 如果你認為停宏照道係方便叫兩飛(aka執雞),
有助改善客量嘅, 咁我都無意見同補充啦~
VK4642 發表於 2023-2-25 17:35 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2023-2-25 17:17
我有興趣想知道當日究竟係邊個決定做延長個修訂?

拉到去鯉魚門邨但又要擺街, 你話霸埋條坑用就話啫,

後年高宏苑入伙可以搬87入去
ENS529 發表於 2023-2-25 17:40 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-2-25 17:24
慢慢做起都冇話唔得,但要睇吓佢出乜班次和幾多宣傳

所以我就係話佢班次時間個缺陷囉...

撞你個鬼,
狗巴你24特車都識得18:10先喺啟業開過嚟,
到零碳都六點三去食主流嗰班放工客啦,
因乜解究X6C就走去18:05開尾車?

咁嘅班次安排除咗恭喜之外都真係唔知講咩好...
epsilon 發表於 2023-2-25 17:40 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-2-25 17:27
所以紅/土人就一定要比九巴夾硬搶6C車,去同793玩自由搏擊?去做都發展未成熟嘅跑道區?X6C最低限度行下路同6 ...

紅土班客身體最誠實,走咗唔少去鐵噃。
如果上載率冇跌,6C咪冇空間減班。
epsilon 發表於 2023-2-25 17:44 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2023-2-25 17:34
企業就喺正零碳對面,
我都唔明點解兩者有比較嘅必要?

宏照道以東班客,去零碳或臨華街都還好,
要再行遠啲嘅,我上德福搭地鐵或者觀塘道幾飛唔好?
YouTime 發表於 2023-2-25 17:50 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2023-2-25 17:40
紅土班客身體最誠實,走咗唔少去鐵噃。
如果上載率冇跌,6C咪冇空間減班。
...

你敢擔保X6C非繁會好過6C,依家793非繁係九商上落唔過15人,真係養得起一條全日線?仲未計假日連10個人唔到
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
ENS529 發表於 2023-2-25 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2023-2-25 17:44
宏照道以東班客,去零碳或臨華街都還好,
要再行遠啲嘅,我上德福搭地鐵或者觀塘道幾飛唔好?
...

九龍灣商貿區嘅線賣梗嘅就係方便, 甚至個座位,
如果係接受得到行嗰段樓梯上去德福,
仲要企成一大段路先返得到屋企嘅,
好似就唔係呢堆特別線嘅目標客源啦...
epsilon 發表於 2023-2-25 17:58 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2023-2-25 17:55
九龍灣商貿區嘅線賣梗嘅就係方便, 甚至個座位,
如果係接受得到行嗰段樓梯上去德福,
仲要企成一大段路先返 ...

而家討論緊全日噃師兄。晚繁793喺九商都係每班上得十幾人,
即係連晚繁都係大部分人上咗德福呀。

非繁假日,紅盒行街客都有shuttle ,
你話企業定零碳可以吸引紅盒客行出去搭巴士?

epsilon 發表於 2023-2-25 17:59 | 顯示全部樓層

YouTime 發表於 2023-2-25 17:50
你敢擔保X6C非繁會好過6C,依家793非繁係九商上落唔過15人,真係養得起一條全日線?仲未計假日連10個人唔到
...

冇X6C,6C就唔洗減?