hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023至2024年觀塘區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023至2024年觀塘區巴士路線計劃 (RPP)

ENS529 發表於 2023-3-2 17:49 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-3-2 00:28
咁家陣依班車無客咪繼續整色整水,
記住目的係要死守企廣,以免對家突襲。留條線係企廣目標要換野,換到咩 ...

企業有咩好守?793都已經停緊對面零碳咯...

而且X6C個站其實都只係影線禁區,
狗巴根本都霸唔到嗰條停車灣自己用,
就算真係要霸, 佢大可以申請條74B擺出去上客,
不過前提係要清得走堆違泊旅遊巴,
以及TD同意將成個站劃做專利巴士例外禁區先啫~
ENS529 發表於 2023-3-2 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2023-3-1 21:45
剛剛菜街班24,條隊排到出亞皆老街十字路口,點兜都有人坐

咁24家陣係賣方便唔洗點行㗎咋,
班次車程呢啲根本都無得同條鐵爭...
EX-TL 發表於 2023-3-3 11:17 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-3-1 22:30
你覺得厲鬼會肯俾你放走條線?

呢樣真, 所以反而係應該批准KOKO HILLS開村巴或招標小巴.

除左會開辦KOKO HILLS-茜發道(藍田站)23S, 整多條KOKO HILLS-麗港中心-觀塘碼頭(循環線), 或者就咁23S延長至觀塘碼頭, 有齊轉乘地鐵 巴士 船, 同埋去觀塘海濱返工, 而重點就係唔駛郁到麗港城巴士走線, 亦叫做完善到KOKO HILLS外出需求.

KOKO HILLS係山上靜土, 搵架雙層大巴兜足全日, 除左麗港城唔鍾意, KOKO HILLS亦唔一定受落.
10598C 發表於 2023-3-3 11:32 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-3-3 11:17
呢樣真, 所以反而係應該批准KOKO HILLS開村巴或招標小巴.

除左會開辦KOKO HILLS-茜發道(藍田站)23S, 整 ...

其實全日搵 23B 麗港城至藍田站之間兜入 koko hills 算啦,比條線人出觀塘都唔算過分

至於 219X,老實講唔延長上去 koko hills 班人都幾大機會落山搭
有點似 280X 特別班次做幾班比附近屋苑,又有機會係為未來全日延長鋪路

畢竟 219X 可以稍為擴闊服務範圍而麗港城又不至於無位座,都算是好事
EX-TL 發表於 2023-3-3 11:39 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-3-2 00:37
唔去,就算係,依個位小巴做點都有 So。

25 係都經茶果嶺道拉去油塘咪算,

咁我寧願14B延長做埋25牛頭角-沐泰街一段, 話晒14B係經觀塘市中心, 又入牛頭角總站, 里數低, 拉長未必駛加價.

25改到行牛頭角道出入商貿區之後, 都係停唔到牛頭角站, 沒有轉鐵功能, 而且東九方向落啓祥道天橋後唔入牛頭角總站, 即是輔警後停牛上 喜鵲樓入勵業街, 做唔到文化中心 淘大, 用途好低.

如果係14B做, 起碼有觀塘市中心撐住, 又經過地鐵站駁鐵, 油塘段行鯉魚門道暫時都係有客保證.

25經茶果嶺道去油塘又唔係唔得, 係唔知守幾耐囉, 油塘灣發展講左N年仲係乜都冇, 茶果嶺村要等幾年先重建好, 觀塘商貿區轉型仲係停滯.

如果25去埋茶果嶺 油塘, 啓德段行番之前個建議做都會公園 祥業街 海濱道就啱啱好.
EX-TL 發表於 2023-3-3 11:45 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-3-3 11:32
其實全日搵 23B 麗港城至藍田站之間兜入 koko hills 算啦,比條線人出觀塘都唔算過分

至於 219X,老實講 ...

23B入KOKO HILLS係可行, 始終反對小巴的聲音會細D甚至係0.
suittie2000 發表於 2023-3-3 11:56 | 顯示全部樓層

其實乜野路線發達計劃都是廢,少啲減班次已經係發展啦
10598C 發表於 2023-3-3 11:59 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-3-3 11:39
咁我寧願14B延長做埋25牛頭角-沐泰街一段, 話晒14B係經觀塘市中心, 又入牛頭角總站, 里數低, 拉長未必駛 ...

擺明 25 要做牛頭角道出觀塘海濱一帶,不過本身由前身啟德-觀塘線到分拆後嘅 22S 25 都好雞肋
而且價錢牌問題,應該都係 25 吞 14B

但 25 跨越兩次觀塘道嘅走法本身都好奇怪,反而茶果嶺油塘灣概念股 25 延長過去幾合理,一出 RDP 就覺得 25 應該過埋去
不過莫講 797 行曬成個觀塘-九龍灣商貿區嘅線(大毒瘤)完全無好好利用,「串連」觀塘商業區、九龍灣"行動區"、啟德同大墈村"新發展區"

唔通真係靠 78X 咩
EX-TL 發表於 2023-3-3 12:15 | 顯示全部樓層
陳太 發表於 2023-2-24 18:24
29咪同797一鬼樣,累鬥累

797固然係衰, 但29係再衰D, 得一班, 仲要學埋11X件衰野上繞道先兜返入去正中間, 直行觀塘道 偉業街不停站已經係特快啦係咪先!

就算早繁上偉業街天橋會塞車, 改行觀塘道到牛上轉上牛頭角道先入勵業街, 都唔會慢得過兜繞道.

鑽石山方向勵業街仲要兜番轉頭去偉發道上繞道, 如果用勵業街出觀塘道不停站, 架車去到AIRSIDE落緊客, 用RPP個行法先上緊繞道, 真係不知所謂到極點.

你入新界咁樣兜法仲有大大段公路飛下冇咁覺, 淨係到新蒲崗嘅都用同一招, 定線嗰個炒左佢啦!

價錢釐定又係個問題, 25 29都係$7.3, 用咩做準則呢, 真係任佢噏!
EX-TL 發表於 2023-3-3 12:22 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-3-3 11:59
擺明 25 要做牛頭角道出觀塘海濱一帶,不過本身由前身啟德-觀塘線到分拆後嘅 22S 25 都好雞肋
而且價錢牌 ...

牛頭角班師奶長者, 出觀塘海濱chill住歎日落海景?

花園大廈重建有期, 到時得番牛上, 出到咩客?

就算價錢牌靚$7.3(唔知有冇分段), 有咩目標客群?

如果預期25係多客, 不如換14B返番去碼頭, 切切實實做番條廢線等取消.