hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [2023-2] Trip Report 6: 英倫鐵路見聞錄
返回列表 發新帖
開啟左側

[英國] [2023-2] Trip Report 6: 英倫鐵路見聞錄

s3n370 發表於 2023-4-6 03:13 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2023-3-30 22:29
咁講,我覺得Overground有心執嘅話係相對冇咁難嘅,始終啲 stopping pattern咁 consistent 班次又相對平均 ...

我講嘅“直通運転”係指同一條線/站有多條直達唔同London Terminals嘅服務,
以及經唔同路段去同一個Terminal嘅服務。
雖然牽涉嘅公司唔多,但背後嘅原理同面對嘅技術問題係一樣。

TfL嘅諗法其實係Metroisation of south and south east London
https://tfl.gov.uk/corporate/about-tfl/how-we-work/planning-for-the-future/developing-the-rail-network
而精簡南部嘅NR服務嘅目的,唔只係改善鐵路服務咁簡單。
而係想“平衡南北差距”,藉此吸引更多人唔揸車,
同塞多D民居同工商活動落南邊。

Thameslink Programme完之前嘅世界係點都難以想像。
但從今日角度睇,就算之前因武肺減班,
時間上火車係有競爭力 --- 只要你班車無延誤甚至被取消。

重點係班車無延誤或被取消,所以準時番就已經有客落疊。
而問題係延誤同取消比率仍然偏高,就住以上嘅大計做嘅調查發現,
有一大班頂唔順嘅,改佐巴士+Tube啦。

(小弟附近有火車直接返到公司,搭佐排都改搭巴士+Tube。
近一年前直頭索性踩單車直接返公司。
有時小弟同朋友笑言,自己都有份搞到TfL收入下降,
令佢無錢推D新項目)
Waiyin12 發表於 2023-4-6 09:07 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-3-29 06:22
咁物理上WCML已經爆左嘅話,除左起新線之外其實唔見得有咩辦法架喎。條線嘅問題除左多站 (停站嘅前車行慢 ...

我反而好奇批 HST 有咩問題,GWR 同 XC 都想快手將佢地退晒

車齡係高,但表現似乎仲好過 Voyagers
Waiyin12 發表於 2023-4-6 09:16 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-3-30 00:46
你見London Overground用既有系統,都可以做番起條線,班次準確番唔少,
可見系統老舊雖然係無咁可靠,同 ...

其實好多行業都會牽涉客人安危甚至性命,巴士司機、醫生、警察、救護等都係
但火車司機又未去到飛機師咁高要求,有人覺得 overpaid、想撥亂反正都唔見得唔合理

我反而好奇,列車司機人工喺英國而言絕對唔差,但又成日話 crew shortage 係咩原因? 係工作環境唔理想、工時太長定其他原因?
Waiyin12 發表於 2023-4-6 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2023-3-31 06:29
咁講,我覺得Overground有心執嘅話係相對冇咁難嘅,始終啲 stopping pattern咁 consistent 班次又相對平均 ...

唔知日本鐵路系統算唔算用行車時間下換 reliability,搭
N'EX / 其他特急出入大站時,好多時都開得好慢

但英國成日 delay 確實極唔理想,除非真係意外/天氣因
為,其他 following a delayed service, waiting for
signal 等絕對可以避免
感覺好多時都係火燒連環船,前車 delay,就算後車可以爬頭、通過,都唔會安排避讓;唔知係方便訊號系統安排,定顧及前車乘客感受?

另外某啲 Intercity 列車停站時間應該要加,避免未完成
上落客搞到遲開
DIH 發表於 2023-4-6 14:54 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2023-4-6 09:29
唔知日本鐵路系統算唔算用行車時間下換 reliability,搭

JR在來線用窄軌,左右搖擺比較多,過波口扭來扭去慢啲好,印象中一般限速35-45 km/h。有冇其他競爭者及安全考慮都會影響速度,玩電車Go中央本線新宿至立川一段,大直路都係行90就追到時間;相反JR西新快速/特急要扯到130。

火車尤其是mainline波口位唔係話改就改,本來有排班幾點邊架車用邊條路set入電腦,臨時要改就要入system改設定,加上英國私有化搞到N咁多個parties,可能邊個行先都拗餐懵。
s3n370 發表於 2023-4-7 05:00 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2023-4-6 01:29

英國都會用行車時間換reliability。
週不時見架車早N個站係遲,去到自己個站追番D甚至追番平。
咁做响追求速度嘅角度而言就當然無癮,
但响營運嘅角度係合理不過。
預多D時間行,一有延誤要追時間容易好多,
追時間唔駛扯到盡用盡safety margin。

講到尾delay追時間嘅大原則係避免火燒連環船,
俾快車爬頭無錯係俾快車遲少D。
但車序變佐會唔會火燒連環船,影響接續嘅train path?
JH_LE4612 發表於 2023-4-8 08:39 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2023-4-6 09:07
我反而好奇批 HST 有咩問題,GWR 同 XC 都想快手將佢地退晒

車齡係高,但表現似乎仲好過 Voyagers  ...

呢個都同茶水站姐姐傾過,當然唔清楚係咪已經通哂天啦...因為HST running costs堅貴,車齡高同時維修成本都高,仲好似食油啲,數量少都代表靈活度低 (例如XC好似因為要翻 Neville Hill所以限死左只可以行 Leeds嗰邊?),通通都會推高成本。咁依家基本上行concession model,啲火車公司直接由天朝批錢落嚟,上面就自然會想 cut costs。冇錯HST可以輕鬆加減卡,好似對啲 seasonal demand嘅地方 例如 Cornwall咁幾好用,但實際又係咪成日加加減減呢,開多一兩抽 voyager/IET好過。
JH_LE4612 發表於 2023-4-8 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2023-4-6 03:13
我講嘅“直通運転”係指同一條線/站有多條直達唔同London Terminals嘅服務,
以及經唔同路段去同一個Term ...

所以一個肺炎真係改變哂成個生態,見到 Balham - Victoria 18tph,再睇下今日(早繁都係得一半?)...隔離 SE仲好笑,冧住有啲人上左XR就格硬行少車版single terminal結果打爆London Bridge上哂頭條。

另外都有個有趣嘅觀察,就係唔少人其實唔鐘意轉車,Hayes唔要 Bakerloo Line呢啲極端例子唔講,SE嗰堆個個都想要 Charing Cross直車,當 Cannon Street車冇到,所以要行 single terminal嘅話,班次真係要加翻咁上下先收貨...不過依家咁樣,應該五年內都冇可能 metroise到。
s3n370 發表於 2023-4-14 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-4-8 01:00
所以一個肺炎真係改變哂成個生態,見到 Balham - Victoria 18tph,再睇下今日(早繁都係得一半?)...隔離  ...

五年...我諗加番個十字就差不多,就算無肺炎都係。

下下半粒一班就梗係最好係直車。
但問題係搭得火車,都幾大機會要轉線。
就算列車百分百準時,
成日都係十分鐘開三班出城列車,之後隔四五個字先再黎三班。
又或者一個方向等兩三分鐘就轉到車,
但回程就...你要轉嘅車早兩三分到站,即係等接近半粒先至有下班。
小弟返公司就話係直車,一出去開會就中哂...
咁理論上精簡佐D路線,咁D車可以開得平均D,
就算唔加班,只係維持same tph,已經比今日好好多。

Bakerloo line Lewisham止步單野,
應該係TfL想分兩期做/縮皮,而唔係Hayes果邊唔想轉車。
2019果陣做嘅consultation,
都係得唔夠兩成怕無佐去London Bridge同Cannon Street直車。
始終早繁班次由6tph(仲要唔知平唔平均)只係去到核心外圍,
變15tph仲可以直入都心,點睇都係難以抗拒。

其實一睇Elizabeth Line就明,條線根本係吸星大法。
早繁出城唔多講,過佐早繁開緊8分一班,
Abbey Wood都可以填滿大部分座椅。
假日都見D車要企。而隔離SE就慘情得多。
最近都睇到有報導話Abbey Wood居民怕條線會吸引大量人口,令居住環境惡化...

而另一方面睇,Elephant & Castle至Lewisham一段遠離鐵路,
Lewisham至Hayes本身有鐵路服務,
沿operating railway做modification又限制重重。
先延伸到Lewisham又不無道理。

s3n370 發表於 2023-4-15 04:37 來自手機 | 顯示全部樓層

題外話,成堆South同Southeast Metro因武肺同Elizabeth Line cut佐非繁好多班次,
但車長人工隨時照出,咁睇佢哋就真係爽