hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023-24 中西區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023-24 中西區巴士路線計劃 (RPP)

HR1377 發表於 2023-2-27 15:41 來自手機 | 顯示全部樓層

Commy 發表於 2023-2-27 15:33
700收$12.9?仲貴過88X?而且又北角又太古又筲箕灣跟本唔會快好多,仲要10-15分鐘一班,係咪搵笨? ...

700應該變成另一條20A/797

柴灣來往堅尼地城仲要貴過MTR,MTR只收10.5

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
James116 + 5 給你一個like

查看全部評分

1234567 發表於 2023-2-27 15:50 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-2-27 15:35
唔緊要啦,都係開心share

放流料者好衰囉,令人被嚇親了
0q9w8e 發表於 2023-2-27 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層
33X西行會唔會上下各一班好啲
gordon0530 發表於 2023-2-27 16:04 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2023-2-27 15:53
33X西行會唔會上下各一班好啲

33X下晝班次有唔少都係轉地鐵客,加上午回程其實有市場,但真係需要係北角搞個定時點,唔係好難預到時間...
心灰了還未碎 心死了還在醉
VA73@2A 發表於 2023-2-27 16:09 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-2-27 13:55
條700堅係R晒頭...
唔覺得半特快+轉車係港島區會行得通

700仲要用新巴個名開

七月前開得切都係個問題
YouTime 發表於 2023-2-27 16:16 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-2-27 14:33
筲箕灣個圈有客,720X唔會得兩班車囉,係咪

再講架700筲箕灣飛段仔東廊去太古,仲要落北角

720X得兩班仲要隔半個鐘,朝早720飛太古/金鐘,筲箕灣坐720好過啦,仲有東行夜晚7點之後/假日720要金星/太古城自轉再兜灣北同700碌北角+太古城自轉一樣咁惡頂,當做唔到幾多筲箕灣客,睇死佢咪又係收起18X/82/X/720劏太古客/北角/北/太去柴小,甚至改行柴斜殺埋780
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
gordon0530 發表於 2023-2-27 16:17 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2023-2-27 16:09
700仲要用新巴個名開

七月前開得切都係個問題

其實係咪想用而家呢刻新巴個fare scale去抬高價錢先,到時就算7月後開都可以收翻貴

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
James116 + 1 給你一個like

查看全部評分

心灰了還未碎 心死了還在醉
Ming@5119 發表於 2023-2-27 16:26 | 顯示全部樓層
88X經環翠去中環/堅城,全程都係收緊$10.7
仲要唔駛兜筲箕灣、太古、北角
你條700上落幾次東廊仲收我$12.9
哪來的自信呀

就算我唔搭88X
我早繁搭788出到砵典乍街求其轉架18P/X/5X都快過你啦下話

睇完小西灣睇筲箕灣/太古/北角段
功能上700做緊嘅就係18X嘅野
18X收緊$9.5,你好意思收$10.9?
唔好以為上上落落東廊就會變成真特快啦 大佬

如果你時間上比現行轉車玩法有競爭力 (我都唔計搭鐵)
你收呢口價都無可厚非
問題係 你快又唔係快過鐵 又唔係快過現有服務/轉車嘅選擇
仲要跟33X收爆
人地都叫做上埋薄扶林,上數碼港喎
你真係聽執粒啦

評分

參與人數 2aPower +5 HugeC +11 收起 理由
neoplan720p + 4 + 10 呢間垃圾擺明搏upgrade 班客架啦.
James116 + 1 + 1 給你一個like

查看全部評分

ahken 發表於 2023-2-27 16:28 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-2-27 13:55
條700堅係R晒頭...
唔覺得半特快+轉車係港島區會行得通

700我覺得會係四不像嚟,又落太古又落北角,完全唔知想點

倒不如太古就繼續西行算啦

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
James116 + 1 + 3 給你一個like

查看全部評分

0q9w8e 發表於 2023-2-27 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層

gordon0530 發表於 2023-2-27 16:04
33X下晝班次有唔少都係轉地鐵客,加上午回程其實有市場,但真係需要係北角搞個定時點,唔係好難預到時間. ...

同埋我覺得應該改筲箕灣開