hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2023-24 中西區巴士路線計劃 (RPP)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2023-24 中西區巴士路線計劃 (RPP)

mak5052 發表於 2023-2-27 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-2-27 18:19
條700針對既,似乎系18x/88x,同埋一眾東區區內客,並唔係720/788...

定係善水想攪中環轉車站?(提供700、70、90、260 與 930、950、952、962、979、E11 BBI,方便往返新界)
brianso198 發表於 2023-2-27 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2023-2-27 18:26
仲有最重要一點: 令 A12 完全脫離西環 (700開 06:00-24:00)

你覺得一架經北角仲要入林士街圈嘅車會輕易取代A12?

想太多啦施主
YouTime 發表於 2023-2-27 18:29 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-2-27 17:43
個plan係巴士公司交㗎喎,點解唔係屎水想開?
即係咁,開唔開好閒,點解要落北角?

所有野唔一定係全部擺上枱面,份RPP攞出嚟之前凱婷唔會睇下?唔會同屎水傾?落北角明顯順手劏18X/82/X客仔,等A10重開,準備A12飛埋西環,開左700,西環冇藉口咬住A12唔放
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
brianso198 發表於 2023-2-27 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2023-2-27 18:28
定係善水想攪中環轉車站?(提供700、70、90、260 與 930、950、952、962、979、E11 BBI,方便往返新界) ...

唔該睇方案先
方案都唔睇一句乜中環轉車站無人幫到你
tombo 發表於 2023-2-27 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層
小西灣終於有快車落筲箕灣同太古城,雖然收$7.9係貴,但覺得貴既咪去坐返82
brianso198 發表於 2023-2-27 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-2-27 18:29
所有野唔一定係全部擺上枱面,份RPP攞出嚟之前凱婷唔會睇下?唔會同屎水傾?落北角明顯順手劏18X/82/X客仔, ...

你頭先又話凱婷迫巴士公司開?

不如你整理吓先?

仲有,北角嘅話18X做唔到轉乘功能?
UA2892 發表於 2023-2-27 18:38 | 顯示全部樓層

tombo 發表於 2023-2-27 18:31
小西灣終於有快車落筲箕灣同太古城,雖然收$7.9係貴,但覺得貴既咪去坐返82 ...

就算要特快去太古,坐82X 6.6仲好
去筲箕灣?坐85慢幾多呀
qunow 發表於 2023-2-27 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-2-27 17:22
即係咁
明明有18X,點解700都要落去?

8X小西灣往返北角客
82X小西灣東隧轉乘客

小西灣去北角搭700經筲箕灣太古城會快過8X經柴斜,8X到時流失嘅客分分鐘多過食8號,食完8號之後仲有空間可以再減班

82X本身東隧轉乘客唔係多,但有戰略意義,700去到北角應該慢82X少少,但都算做得返同樣作用。82X另外做緊嘅幾樣客包括小西灣去康怡、康怡去愛秩序灣小西灣、愛秩序灣去小西灣,700用太古城中心代康怡去做,雖然康怡嘅客應該唔會行出太古城中心但巴士公司照可以話係替代。之後剩低嘅太古坊係得繁時有客,唔排除82X轉做繁時線。

tamabaron 發表於 2023-2-27 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層
條700 點搵14部車出來…同地鐵鬥快又半桶水唔睇好
Ravenclaw 發表於 2023-2-27 18:45 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2023-2-27 18:28
定係善水想攪中環轉車站?(提供700、70、90、260 與 930、950、952、962、979、E11 BBI,方便往返新界) ...

仲有北角轉車站上寶馬山同去南區,什至轉西隧線...

well...呢d似系佢既屎忽數...