hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦N68/N69 (麼地道 -> 譽88/流浮山) ...
開啟左側

建議開辦N68/N69 (麼地道 -> 譽88/流浮山)

JH_LE4612 發表於 2023-3-1 08:50 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

第一次出 F1文,若有疏忽請見諒,如有雷同亦實屬巧合。

早前有傳聞指,太公為左保住小巴利益,唔比新界西嘅N線落油尖旺區。但隨住人口上升,小巴嘅服務冇特別改善,如果旺區冇夜車翻屋企嘅話,長遠嚟計對居民都唔會吸引。

適逢RPP對家以54區做藉口,插到油尖旺區深宵翻屯市支旗嚟打小巴,咁我就冧,點解紅巴唔可以照辦煮碗呢?

所以就畫左兩條避小巴嘅N線出嚟,N68 同埋N69 (係,我知路線表令係有條N68仲喺度,一係正式斬左佢,一係叫N268囉)。

價錢就唔會參考N241 <> N269架啦,咁慢,學對家收貴佢,銀碼高先易回本,反正新西大把膘客。

全價:
$25.4 (本身望住對家想收$29,但後來發覺自己條N368已經封左頂)
欖隧口: $13.2 (跟翻其他N線,費事搞到啲轉乘亂哂。呀係,呢兩條線同N269/N368免費互轉)
形點1/景湖居: $6.9

時間:
N68 (麼地道 -> 譽88)
每日 0040 0100 0120 (過哂西鐵尾車)
N69 (麼地道 -> 流浮山)
每日 0055 0115 0135 (係會同269B重疊少少,但我想早少少到旺角)

N68/69同路路段:
麼地道總站
尖東站
中間道
清真寺
栢麗購物大道
柯士甸道
中郵
碧街
豉油街
奶路臣街
旺角街市
銘基書院
帝柏海灣
奧運站
君匯港

(連翔道,三幹,欖隧)

大欖隧道,之後兩線分開

N68:
高埔村
下高埔村
凹頭
紅毛橋 (北行)
峻巒 (我知係好兜,但想食盡啲客,尤其之後逢吉鄉又起樓,要插旗)
紅毛橋 (南行)
東成里
楊屋村
形點1
(飛橋)
尚豪庭
德業街
珠屏樓
朗屏邨總站
(鳳池路)
家計會
(體育路)
元朗大會堂 (K66站位)
元朗劇院 (K68站位) (可以行翻入大坑渠)
(公園北路)
元朗公園
御豪山莊
藝典居
(十八鄉路)
翹翠峰
馬田村
馬田壆
蝶翠峰
譽88

N69:
(欖隧口直飛天祥路)
景湖居 (天龍路)
麗湖居
晴雲樓
慧景軒
香港濕地公園
逸潭樓
逸洋樓
晴碧樓
李兆基書院
頌棋閣
天恩總站 (夜媽媽就兜埋入去啦)
(天華路,流浮山路)
沙江圍
新慶村
流浮山

結語: 開線嘅目的就係想圍住小巴打,名義上做新區,實際上摸住小巴範圍邊邊嚟打。隨住人口上升,小巴總會裝唔哂,巴士就可以開始執雞。係冇小巴行得咁快架啦,但係行到大欖已經係優勢。區內係幾兜架,但夜媽媽寧願就腳啲好過。

暫時唔做南行住,我對北行有信心啲。
WongKinYat_WKY 發表於 2023-3-1 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層
N68飛咗大馬路客倉,會唔會有啲難做….. 仲有N69淨係做天北,頂多夾埋做天恩,流浮山夜晚蚊都冇隻,莫講巴士,小巴都難做
WongKinYat_WKY 發表於 2023-3-1 22:01 來自手機 | 顯示全部樓層
仲有九龍區淨做油尖旺應該唔夠撐三班…
 樓主| JH_LE4612 發表於 2023-3-2 08:51 來自手機 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2023-3-1 21:59
N68飛咗大馬路客倉,會唔會有啲難做….. 仲有N69淨係做天北,頂多夾埋做天恩,流浮山夜晚蚊都冇隻,莫講巴 ...

首先,當然係因為要避小巴啦,小巴行大馬路,N68咪要避大馬路,小巴入鳳翔街,N68咪唔入鳳翔街。

大馬路日頭的確係客倉,因為沿路大把商業活動,但係深夜啲人係要翻屋企,咁其實大馬路周邊啲唐樓又唔係真係裝到咁多人,即係話啲人有唔少都係嚟自外圍,亦即係N68直接服務範圍。如果大馬路真係多人嘅,留意翻形點 (雞地),家計會 (元朗廣場),劇院 (大坑渠)全部都係掹車邊做緊大馬路周邊嘅客,只係因為小巴所以先唔可以直行大馬路,要加 catchments 我勉強只係冧到加停水車館街做大榮華一帶。

N69同理,話就話只做天北,但其實我都想用景湖居個站吸天市一帶嘅特快客 (應該都快過小巴十分鐘嘅可以)。流浮山係有少少格硬嚟,想插旗而已,還掂嗰頭又真係有幾條大村。

最後,各三班其實都冇乜特別考慮,不過後來見青衣都養到四班N41X,各三應該回到本嘅,各二驚太早冇車...最多學N41X加翻個君匯港雙分,執得一個得一個幫補下都好。