hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 同是E6X 表現差好遠
開啟左側

[隨心一攝] 同是E6X 表現差好遠

laikingho 發表於 2023-3-4 18:58 | 顯示全部樓層

MT593 發表於 2023-3-4 11:41
VK-VL ATENU, XZ-YB E6X 出牌都笠架喎😂😂😂
而家一段時間tune 返咪又係行得郁 ...

vt4100反而係廢車
littlewi 發表於 2023-3-4 21:31 | 顯示全部樓層
YJ YK YL YM 呢批波箱個 tune 重差過 XZ YA YB 初出牌時期,
XZ YA YB tune 完係好力D, 起碼有頭威, 但公路表現唔算太標青; 不過同 WU / WW 仍然差一段距離
HE7921 發表於 2023-3-5 14:18 來自手機 | 顯示全部樓層
littlewi 發表於 2023-3-4 21:31
YJ YK YL YM 呢批波箱個 tune 重差過 XZ YA YB 初出牌時期,
XZ YA YB tune 完係好力D, 起碼有頭威, 但公路 ...

E6X會唔會廢得過當年B.Man?尤其是JV2129
littlewi 發表於 2023-3-5 20:35 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2023-3-5 14:18
E6X會唔會廢得過當年B.Man?尤其是JV2129

平路起步呢, YJ-YM 真係差到可能 JV2129 好過佢
上斜呢, 記得 YJ9359 初初出牌行 49X 搭過上城門隧道條大斜, 轉數低唔識轉返上一個波, 可能只是比 JV2129 之流好少少...
HB00610 發表於 2023-3-5 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
littlewi 發表於 2023-3-5 20:35
平路起步呢, YJ-YM 真係差到可能 JV2129 好過佢
上斜呢, 記得 YJ9359 初初出牌行 49X 搭過上城門隧道條大 ...

等我呢個最初講JV2129新車時非常大鑊嘅人講幾句。

嗰陣成批B.MAN新車時,屯門公路上斜都係差到嚇死人,郁下上到30甚至25樓下係平常事。

JV2129呢架車當時唔係行60M/X,係行67M,仲要當時67M呢個字軌係喺屯門公路玩野玩到出哂名嘅。

所以係新車時,呢架車係由南豐紗廠停完燈上屯門公路條斜係真係可以做得出玩到個位數字速度上(大約5KM/H,導航位親眼目睹),嗰程車屯門公路行咗40分鐘,葵芳總站去景峰花園係一個鐘頭以上。

I.E. 當年呢個位上屯門公路係靠左邊,仲要有一個燈位停,05-06年後先改靠右上斜。

但去到16年掛61M時我又“不幸”坐中返屯門,成條屯門公路未試過低過50KM/H,一戰成名後,又唔代表一定係成世狗熊嘅🤣
littlewi 發表於 2023-3-6 00:13 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-3-5 22:59
等我呢個最初講JV2129新車時非常大鑊嘅人講幾句。

嗰陣成批B.MAN新車時,屯門公路上斜都係差到嚇死人, ...

用 JV2129 比較, 都係搵後期tune完來比好似公道少少,
好似新巴頭批豬出牌果期上柴斜係叫救命級數,
臨退2-3年唔少有著 kickdown 上斜表現其實見得人...

如果要用新出牌上斜5km/h比較, 呢個紀錄應該好難打破

(當然倒頭位 E6X 呢批野, 近年新車來講都幾極品,
屎水風筒極少好似倒頭位 E6X 跌曬 watt 咁差, 最近搭過部 6452 除外, 同呢批倒頭位 E6X 一樣垃圾)

NEO_962 發表於 2023-3-6 00:56 | 顯示全部樓層

MT593 發表於 2023-3-3 19:17
E6X 咁都叫廢😂😂😂 簡直笑而不語試下咩叫咩係踩極都爆唔起既爛凳V6X 先
...

起碼妖后唔會廢到風筒要快果陣佢就慢, 要慢果陣佢就快先

得罪講句, MMC只係一味要求慳油下既廢鐵黎
384047x 發表於 2023-3-6 02:10 來自手機 | 顯示全部樓層
littlewi 發表於 2023-3-4 21:31
XZ YA YB tune 完係好力D, 起碼有頭威, 但公路 ...

難怪坐58m坐中呢批車可以建生邨後拖兩三部,
回程近尾車成10-20分鐘一班,落車都可以拖卡
慢到嘔
HB00610 發表於 2023-3-6 07:29 來自手機 | 顯示全部樓層
littlewi 發表於 2023-3-6 00:13
用 JV2129 比較, 都係搵後期tune完來比好似公道少少,
好似新巴頭批豬出牌果期上柴斜係叫救命級數,
臨退2- ...

其實後期靚態講,講真係最少一半MMC/FL都要輸俾佢,如果拎V.MAN晚年如果唔係頂閘加靚態,甚至係有能力喺屯門公路玩MMC/FL大屠殺(親眼見過一次57M返屯門荃灣去屯轉已經爬6架MMC,上斜段都爬3架);下下用最極端例子根本唔係正常類比。

不如公道D,拎晚年標準少少;頂死油門,鎖住波用2直中轉得25上深井嘅B.MAN去比,應該會有返D可比性
fly831 發表於 2023-3-6 10:46 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2023-3-6 07:29
其實後期靚態講,講真係最少一半MMC/FL都要輸俾佢,如果拎V.MAN晚年如果唔係頂閘加靚態,甚至係有能力喺 ...

其實批禍根男去到尾期已經唔多掂, 得返一兩部KR牌仲跑得下

二手男就一向都差D, 除左個別幾部, 其他唔玩波掣的話上斜都係偏慢

最愛猛男