hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 各巴士公司申請加價 九巴加9.5% 新巴、城巴票價劃一加 ...
開啟左側

各巴士公司申請加價 九巴加9.5% 新巴、城巴票價劃一加$2

YY487 發表於 2023-3-15 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-3-15 18:30
咁我又反問,而家匯達有無執過20A同797?
無都唔緊要,仲諗住加服務拎住郵輪碼頭做全日

新創建年代點解咁多問題係因為佢由一堆廢人揸旗
而呢班廢人去到匯達年代依然安然無恙
基金佬最大問題係冇炒到新創建時代堆廢人
繼續由班廢人自由發揮
brianso198 發表於 2023-3-15 18:46 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-3-15 18:42
基金佬最大問題係冇 ...

呢個已經係問題所在,匯達仲要重用呢班人完全無眼睇

東區已經係,日日就度啲糖水道落橋嫌唔夠多車用,下下拉到啲行車時間長一長
西灣河永遠都係炮灰

然後就日日諗咩20A全日

大家都知基金佬揸旗肯定係諗辦法做好盤數,但香港個情況唔係將其他國家照板煮碗咁copy and paste就算
Sita1004-1017 發表於 2023-3-15 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-3-15 18:35
然後呢間嘢嫌價錢牌太低一車唔加

跟住成組嘢同你漫遊東涌北掘頭路都唔知為乜

連$24(遲d加到$30)既E22A都唔放過啦,價錢牌已經算和味都要俾佢搞
brianso198 發表於 2023-3-15 19:27 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2023-3-15 19:24
連$24(遲d加到$30)既E22A都唔放過啦,價錢牌已經算和味都要俾佢搞

咁E22A客量近年真係跌緊

但問題唔係呢個
你想做E22S全日咪E22S加車做

走去抽E22A資源都算, 仲要堅持唔加車做東涌北

完全唔知佢諗乜

ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-15 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-3-15 18:46
呢個已經係問題所在,匯達仲要重用呢班人完全無眼睇

東區已經係,日日就度啲糖水道落橋嫌唔夠多車用,下 ...

基金佬唔係要執好而家當刻盤數,係要執好個「未來願景」。同買股票一樣,係對間公司未來前景有信心,而唔係過去/當刻盈利。執好咗就可以有靚價賣返出去。

20A呢啲係基金佬手上只會變本加厲,因為港島巴士市場萎縮,過往經營範圍太狹窄。20A、皇后山、54區呢啲講緊擴闊市場,喺投資角度絕對係好事嚟。
brianso198 發表於 2023-3-15 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-15 22:58
基金佬唔係要執好而家當刻盤數,係要執好個「未來願景」。同買股票一樣,係對間公司未來前景有信心,而唔 ...

結果個願景奶哂嘢

不過啟德仲想倒多一堆車去做,佢鍾意囉

啟德係應該做更多22X
AD118 發表於 2023-3-16 01:51 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2023-3-15 18:32
所以 72X 270A 271 咪唔係同東鐵正面對打囉 ..... 再者,班次都唔算難睇

東涌線延線,滿逸迎雅 99 區 100 ...

曲:取消晒所有A同E分段咪會%加少啲價, 因為分段平過本地線或加價後嘅本土線

nwfb1601 發表於 2023-3-16 09:14 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-3-15 18:35
然後呢間嘢嫌價錢牌太低一車唔加

跟住成組嘢同你漫遊東涌北掘頭路都唔知為乜

兜掘頭路呢家嘢都唔只死水一個癲啦,舊年嶼記先係 RDP 建
議過 37M 兜埋入迎雅苑,嗰下真係所有唔出得街嘅嘢一次過
爆哂出嚟。

喂大佬,我搭得 37M 都係貪你係迎禧路特快啫,咁樣兜一兜
拖到慢哂,我不如直接坐 37H 慢遊東涌北唔好?

#不過是但啦37M本身都收車收到黐線
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nwfb1001 發表於 2023-3-16 09:41 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-3-15 18:21
我會反問佢投標果堆有邊條賺?
一條20A一日營收可以同A12一班0715嘅收入差唔多,但A12而家咩服務?

得一班車都好攞嚟講;屎水就係睇死班客開一粒鐘一班都會自己就時間嚟等(去機場)、落到GTC見到等一粒鐘就轉搭A11過咗中環先算 (出市區)

開咩班次點都有錢落袋

kay 發表於 2023-3-16 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2023-3-15 18:42
基金佬最大問題係冇 ...

但你諗下班廢人有咩過人之處
就係做瓜路線
76由固定30到今年建議平日唔開非繁
十年前又唔見佢咁做
dirty 野點都要揾人做