hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 各巴士公司申請加價 九巴加9.5% 新巴、城巴票價劃一加 ...
開啟左側

各巴士公司申請加價 九巴加9.5% 新巴、城巴票價劃一加$2

le914 發表於 2023-3-14 12:09 | 顯示全部樓層

城記A線如果加50%,真係麻煩考慮下同的士差價剩低幾多。

如果A11收到$60一位,四個人都已經$240。

如果去到呢個價,我畀貴多100蚊左右,隨時隨地截的士,好過限時限班次限地點等A11啦。

再舉例,我上次搭的士,機場去旺角大概$270,但如果A21加50%,四個人車費都超過$200。

比多70蚊就直達屋企樓下,唔駛推行李過馬路落行人隧道,真係冇誘因去搭A21。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
James116 + 5 給你一個like

查看全部評分

12Lane 發表於 2023-3-14 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層
呢個已經係成個社會面對緊嘅問題。除非現有交通政策有咩大幅轉變,或者成套system review,否都好難改變不停加價呢個現實。
99MAN 發表於 2023-3-14 12:15 | 顯示全部樓層
唔統一返新巴同城巴嘅收費標準先?呢家普遍新巴啲線收得貴過城巴
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
ENS529 發表於 2023-3-14 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2023-3-14 12:07
當italk兩三日一個減班post, 仲要每個post好幾條線, D公司迷仲好意思撐呢個咁離譜既加幅?

世界奇觀

無計喎, 家陣係無人做呀嘛~
學佢PR講[啲車你嚟揸?]

2023年, 狗巴請人底薪連萬九都無, 仲要返六日!
以往靠剝削員工壓低成本去維持呢招唔得㗎啦~
mak5052 發表於 2023-3-14 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2023-3-14 11:19
咁新巴底既流水線會好貴

其實港島區不如同時實施統一票價等級(城巴線加多些甚至加足,新巴線少加或不加),例子如下:
10、81、85 加到 $6.2,8H、18 不加價
780、788 加 $1.5,720、722 只加 $1
4、7、71、37系列加到 $7,90B、91 不加
621、641、606X 加至相同票價

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +8 收起 理由
James116 + 1 + 8 給你一個like

查看全部評分

Kj2052 發表於 2023-3-14 12:18 | 顯示全部樓層
ENS529 發表於 2023-3-14 12:17
無計喎, 家陣係無人做呀嘛~
學佢PR講[啲車你嚟揸?]

佢請人本身都有問題
點會有人肯入去
suittie2000 發表於 2023-3-14 12:19 | 顯示全部樓層

服務差,日日去減班,學咩人加價?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
James116 + 1 給你一個like

查看全部評分

Lost 發表於 2023-3-14 12:21 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2023-3-14 12:17
其實港島區不如同時實施統一票價等級(城巴線加多些甚至加足,新巴線少加或不加),例子如下:
10、81、8 ...

跟住咪開10X、700之類物體又upgrade,惡性循環

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
James116 + 5 給你一個like

查看全部評分

cnquate 發表於 2023-3-14 12:22 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2023-3-14 11:30
E22 22蚊好正常姐,同去大西北差唔多
地鐵去觀塘收$21

人哋龍運轉九巴十幾蚊你唔講,知唔知城巴 A / E 線收到幾貴?690S 694S 廿幾公里你就話要收觀塘過海價
有權有勢嘅人灌水放流唔使停板
asv2 發表於 2023-3-14 12:22 | 顯示全部樓層

BlackBird 發表於 2023-3-14 12:07
當italk兩三日一個減班post, 仲要每個post好幾條線, D公司迷仲好意思撐呢個咁離譜既加幅?

世界奇觀

好簡單,假設你份人工,入紙加幾多係你自己決定
無限制你寫話要加幾多,但係:

老闆諗幾耐,唔知,起碼拖你一年,總之諗完會話你知
幾時真係有得加,唔知,老闆決定咗都仲可能拖你幾個月先生效
實際加幾多,唔知,只係無論你寫幾多都唔會俾足你
老闆諗緊果陣可唔可以入紙加多啲?唔得,老闆一日未諗完你都無得縮沙

以咁嘅規矩為前提
任何打工仔,話之自己遲到早退,瞓覺蛇王
入得紙話加人工,一定係寫一個自己都明知老闆唔會直接批嘅數落去

留意返,呢度好多你所謂 "撐加幅" 嘅意見
都唔係話真係應該加呢個數
只係話城巴會咁樣入紙係人之常情
有乜嘢老闆,有乜嘢規矩,自然就會有乜嘢申請