hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳龍運有意延長E43至皇后山被運輸署否決 ...
開啟左側

[小道消息] 傳龍運有意延長E43至皇后山被運輸署否決

ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-15 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2023-3-15 22:29
忽然冧緊,A43入港珠澳係咪想突破 79XE21呢個窿...當然,銀碼咁高都抵做嘅。另外如果黃巴咁樣左封右封,一 ...

A車行李架直車去機場/港珠澳好唔應該比轉乘圍封到
就算我唔介意拎住大件行李轉車,你架駁車都冇行李架啦
E車淨去東涌or/and去埋後勤區都仲當你擋得到
ATE7025 發表於 2023-3-15 23:22 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2023-3-15 16:41
咁皇后山所有市區線都唔洗開,因為有78A轉乘,經天橋行過火車站對面之嘛
...

剛剛在友人提醒下,小弟發現自己剛才嘅回覆原來唔小心打漏咗幾隻字,直至啱啱先發現。傳聞黃巴只是有權咁樣做,至於佢有冇咁樣做過/將來會唔會咁做就有待其他消息人士查證了

小弟已將剛才嘅回覆作出修正,如剛才嘅文字導致任何錯誤理解,本人𧫴此致歉

chingyk 發表於 2023-3-15 23:59 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2023-3-15 16:23
傳聞黃巴為咗呢單嘢,有權可以連 79X  E21/A 係有轉乘優惠呢樣嘢都搬埋出嚟作為反對理由 ...

我自己試過由機場用呢個轉乘優惠搭返皇后山,坐E21去到奧運站轉79X,全程差唔多三個鐘,轉乘優惠爭啲超過120分鐘無效(都係得$3)下次寧願A43轉78A,慳錢但係好晒時間,除非想遊車河
放下執着
GM 發表於 2023-3-16 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-3-15 19:26
E43起碼叫平
嫌耐咪出粉嶺轉A43或大埔大圍E41/E42
但一定唔會係79X奧運駁鐵先

粉嶺轉a43 去東涌變3程
大埔轉E41 要3程仲要行 單單花在轉乘時間 要20分鐘以上

時間唔洗本 勁
GM 發表於 2023-3-16 00:22 來自手機 | 顯示全部樓層
chingyk 發表於 2023-3-15 23:59
我自己試過由機場用呢個轉乘優惠搭返皇后山,坐E21去到奧運站轉79X,全程差唔多三個鐘,轉乘優惠爭啲超過 ...

機場就a43系啦
E21 行九龍的時間太耐
去東涌 79x轉鐵到 e21都未到青衣
12Lane 發表於 2023-3-16 01:15 來自手機 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2023-3-16 00:22
機場就a43系啦
E21 行九龍的時間太耐
去東涌 79x轉鐵到 e21都未到青衣

認同。79x轉鐵應該相對上最合理。就算E43去到皇后山,北區漫遊一樣好唔開胃。
ahken 發表於 2023-3-16 03:22 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2023-3-15 17:02
皇后山居民唔好怨度度都要轉車,無直車到

係城巴係度阻頭阻勢,搵佢算帳就岩啦  ...

咁客觀講,有得轉總比冇得轉好嘅(將南調景嶺想轉都冇得轉,一係要290系轉296系咁樣)
ahken 發表於 2023-3-16 03:23 來自手機 | 顯示全部樓層
leefung 發表於 2023-3-15 17:40
我覺得係佢係皇后中左招後先開始攪轉車站.....
之前佢拉277系入去都係比對家用轉乘反對....
...

同意,似咁樣先瘋狂搞轉車站
GW4866 發表於 2023-3-16 03:51 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-3-15 13:28
以前盈暉台係分開2/3座係葵青,1座係深水埗,後黎先係全部歸深水埗,應該就係咁留左條尾
...

係因為隔離屬於葵青區既華荔邨都有份搭荔園堆車
打開門,行出去,去遠啲!
HR1377 發表於 2023-3-16 07:35 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-3-15 19:33
A44 本身諗住照行欖隧上皇后山,唔知大家點睇?
咪一樣無係今年份 RPP 出現。 ...

城巴想56A全日
龍運想拉A43/P入皇后山
皇后山居民想要一條元朗巴士線

最簡單做法係城巴不反對飛機橙拉A43P入皇后山和拉276P入皇后山,咁56A咪可以同56合併兼全日,順便解決皇后山交通需求

不知道劉國勳會不會出手?