hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 區議員要求78X全日經觀塘道及79P去尖沙咀 ...
開啟左側

[報刊新聞] 區議員要求78X全日經觀塘道及79P去尖沙咀

JX9097 發表於 2023-3-18 11:17 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-3-18 01:14
村巴 ACD 唔係招標線

如果 296ACD 都係新巴獨自做埋呢個區應該會更爛

S796明顯係發髀氣
因為當年條796B/ 797M斬極都斬唔到
日日蝕到入肉
 樓主| ricky 發表於 2023-3-18 20:59 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-3-17 18:28
所以我咪話城巴衰
如果當年城巴唔全日930
今日九巴就可以全日934 935

初初九巴唔願搞北葵過海車,後來336變936,城巴分拆930X後,九巴先開始諗大搞936。
前荃葵青區居民
214P_world 發表於 2023-3-19 04:40 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-3-18 20:59
初初九巴唔願搞北葵過海車,後來336變936,城巴分拆930X後,九巴先開始諗大搞936。 ...

不過而家少咗呢枝歌仔唱,城巴轉手後只專注「為主要營辦商」嗰幾區😂
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2023-3-19 04:43 | 顯示全部樓層

Lkopm 發表於 2023-3-18 00:00
係係係,最好90全日5分鐘一班比你用月票

(又當290/290A/290X不存在)

5分鐘一班絕無需要,但 KMB 90 全日也具有意義,另外,290/290A/290X如果可以喺尚德轉296A/296C/296D/296P就好了
214P_world 發表於 2023-3-19 04:48 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-3-17 17:41
其實康城模式最好,睇邊個去旺角快

唔敢話 298X 795 齊齊直出旺角係好事 (因為難聽d講,同一條路互相鎅到大家都唔夠客),
但九巴觀塘道轉乘網絡(98)+新巴其他點對點線(790/694S等)確實係好事

ccchhhuuunnn 發表於 2023-3-19 06:23 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-3-18 11:16
296A/ C/ D serve尚德
理論上就同將南冇重疊嘅
將南本身都有路直上將隧

尚德同將南,因為歷史原因同道路網問題,其實好難唔重疊。新巴今時今日半隻腳踩咗入尚德,都係陰啲陰啲暗渡陳倉,甚至金蟬脫殼嘅效果。

最簡單係唐明街轉唔到入唐賢街,所有將南車回程必定要路過尚德。796C堆線Day 1冇喺尚德設站,但又係「路過冇站」呢啲老土嘢,最後被成功爭取尚德設站。

796P更加係陰啲陰啲暗渡陳倉金蟬脫殼最佳例證,史前296X明明係尚德+唐明街嘅紅土線,796X延長去尖沙嘴,九巴可能當佢慢線冇放佢在眼內,然後一個屈尾十以將南尖嘴特快為名又生個仔796P,但你又冇得減返走個尚德嚟做。而家條796P仲有幾多忽似296X?反而似296D+其餘將南其他地方

有呢啲歷史教訓,所以難怪,唔止九巴,而家兩巴day 1就閘住先以免對家得寸進尺。
ahken 發表於 2023-3-19 07:01 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-3-19 04:43
5分鐘一班絕無需要,但 KMB 90 全日也具有意義,另外,290/290A/290X如果可以喺尚德轉296A/296C/296D/296 ...

一向預90冇乜可能全日,似796P咁開條90A再改良番新界走線就差不多
 樓主| ricky 發表於 2023-3-19 10:55 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-3-19 04:40
不過而家少咗呢枝歌仔唱,城巴轉手後只專注「為主要營辦商」嗰幾區😂
...

城巴搞930系已經算唔錯,好珍惜佢在荃葵區呢個獨家線

前荃葵青區居民
FBI2 發表於 2023-3-19 11:18 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-3-19 10:55
城巴搞930系已經算唔錯,好珍惜佢在荃葵區呢個獨家線

930系列劃界清晰,但934A係運輸署劃錯線既產物,荃威荃鐵過海版圖理論上係城巴環頭。

反而936係九巴環頭,冇人會有異議。

至於荃灣過海,唔該934縮番大涌道,唔好企圖包抄城巴搞事。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 10 精闢見解

查看全部評分

leungky0528 發表於 2023-3-19 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2023-3-19 11:18
930系列劃界清晰,但934A係運輸署劃錯線既產物,荃威荃鐵過海版圖理論上係城巴環頭。

反而936係九巴環頭 ...

但最終936都迫唔到運吉俾佢郁成理想走線