hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將藍通車後 98A 98B 早繁乘客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 將藍通車後 98A 98B 早繁乘客量報告

kc_loo 發表於 2023-3-20 22:21 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2023-3-20 22:08
98D減班....唔好意思喇...相比起297,我當咗98D係密線...

"相信你同我係改線之前, 都估唔到既 竟然係98D  ...

98D 係密, 唔駛當, 唔駛咁虛

98D 減我高興, 我做咩要高興?  真心唔明
佢減我又無好處
我有時間多,又有時唔想轉兩次車, 都會上下98D, 有機會就轉297,

佢減我有咩好處?

297 加?
而家康城係咁開線, 區區都減, 297 唔減都執到啦
鬼唔知佢諗住改坑口條線會死直, 點知又出奇死唔去
98D 咁大線都減, 何況297
而家成個HK 有咩線係加?

你唔明, 因為你真心唔知自己諗咩, 同埋唔明人地想要咩

kc_loo 發表於 2023-3-20 22:23 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2023-3-20 22:20
到時開咗298C無人搭就可以搵298X嚟賴架喇...

期待呢日
見到297 情況, 我對 298C 我比之前有信心好多
jasonau 發表於 2023-3-20 22:33 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2023-3-20 22:21
98D 係密, 唔駛當, 唔駛咁虛

98D 減我高興, 我做咩要高興?  真心唔明

"相信你同我係改線之前, 都估唔到既 竟然係98D 減都未到改完既297 再開刀"

98D咁密, 出面大勢連1A,5C都要減既時候....98D都減有幾奇?
反而你對住一條25-30分鐘一班既297
你都可以話唔相信"98D 減都未到改完既297 再開刀"

其實有幾難估?

客量流失,98D有,297都有...只係297厹係郁唔落手或者運吉唔俾之嘛...
297仲可以減到點? 你想35-40分鐘一班...?
98D衰極減完都仲12-15分鐘一班...
正常梗係郁咗98D先啦...再郁297就連社會企業責任都冇埋喇....
所以我唔明減98D都唔減297有幾難估, 幾咁巴閉?

jasonau 發表於 2023-3-20 22:34 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2023-3-20 22:23
期待呢日
見到297 情況, 我對 298C 我比之前有信心好多

喂!正呀, 我都期待呢日呀...到時唔好又話298C搶咗297班客, 搞到297載空呀!!
不過, 呢個信心暫時得你有..
真係開架巴士出嚟果個厹仲砌緊點將298X全日...
至於298C...呀...唔...有D資源重疊..諗諗先...得架...會開架...諗諗先....
kc_loo 發表於 2023-3-20 22:41 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2023-3-20 22:33
"相信你同我係改線之前, 都估唔到既 竟然係98D 減都未到改完既297 再開刀"

98D咁密, 出面大勢連1A,5C都要 ...

係架, 98D 減有幾奇?
我無話奇wor, 唔好咁激動, 冷靜D

要減, 減到1個鐘都得, 你未見過?
297 當年你估到改完可以有呢個客量, 唔成為第一個開刀?
你叻仔啦
我就真係估唔到
我又真係千估萬估, 都估唔到復市都減98D

kc_loo 發表於 2023-3-20 22:41 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2023-3-20 22:34
喂!正呀, 我都期待呢日呀...到時唔好又話298C搶咗297班客, 搞到297載空呀!!
不過, 呢個信心暫時得你有..
...

298C 搶哂297客, 係就唔介意呀,
我又無你咁叻, 睇到297 可以同298C 鬥
呀, 你又岩, 298C 都係得幾班, 都真係無得鬥, 都係要轉297

你呢次又真係岩

jasonau 發表於 2023-3-20 22:52 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2023-3-20 22:41
係架, 98D 減有幾奇?
我無話奇wor, 唔好咁激動, 冷靜D

原來你估唔到, 但到真係發生咗你又唔覺得奇怪既...你中文我真係理解唔到...
對住你既logic, sorry, 我真係好難冷靜...

其實而家297除左早晚繁同未改路前一樣爆之外...
非繁有幾咁客量增長....
俾你吹奏到就嚟上唔到車咁喎.....

98D復巿減班?...我唔敢估以你既logic復巿係幾時....
我只知98D係上年12月減班既...

kc_loo 發表於 2023-3-20 22:59 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2023-3-20 22:52
原來你估唔到, 但到真係發生咗你又唔覺得奇怪既...你中文我真係理解唔到...
對住你既logic, sorry, 我真係 ...

冷靜D 會令自己思想同理解能力好D, cool down...

我又幾時"吹奏到就嚟上唔到車咁喎"????
你又開始學人無野講塞自己講既野俾人wor,
不過放工又真係會上唔到車既, 又唔知點解零碳班人唔學似你講, 轉車上鐵再轉車啦
定可能已經走哂, 坑口人補左?  anyway...

上年未複常?
anyway 又係wor, 你又岩,
不過你心中知我講咩既, 學下你咁塞自己講既野俾人先
上年12月, 你復市定向下, 你心中有數啦
定你認為係通關對98D 先係最大利好? 咁而家就加啦...yi...
jasonau 發表於 2023-3-20 23:16 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2023-3-20 22:59
冷靜D 會令自己思想同理解能力好D, cool down...

我又幾時"吹奏到就嚟上唔到車咁喎"????

或者好似你咁成日講完又唔記得..個人真係可以容易冷靜D...
但我又要不停搵返你邊個舊post講過乜貼返出嚟俾你睇先覆你真係好難cool down..

你左一句297"有而家咁既客量", 右一句"見到297而家情況, 我對298C都有返信心"..
都唔算吹奏緊297? 當然, 我知道你無講過上唔到車啦....
但唔知你嚴厲到你唔容許人地以你講過乜嚟做個比喻遮....

我知..你坑口叻豬...下繁煜明落多咗十個客嘛..
晚繁打爆部297嘛...咁咪叻豬囉...
不過以前未改路果時晚繁一樣打爆唔覺寶林會覺得好自豪咁解遮....

復常我就唔知你咩logic向上向下喇...
我記得98D 12中減班...
一般嚟講放寬堂食限制先多人出街消費既...
而放寬堂食就係12月尾先開始既...

你用咩向上向下你鐘意啦..始終利用坑口大帝強項--「龍門任擺」呢樣嘢既嘢我真係唔夠你嚟..
不過我係睇防疫限制幾時放寬, 睇係咪多咗人出街消費嚟當有冇復常囉.....

講加班? 你297咁多客,坑口客咁受都話唔加得...
一條小小98D邊敢叫加班呀?!
有車有人都留返俾你298C大展鴻圖啦~

kc_loo 發表於 2023-3-20 23:36 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2023-3-20 23:16
或者好似你咁成日講完又唔記得..個人真係可以容易冷靜D...
但我又要不停搵返你邊個舊post講過乜貼返出嚟俾 ...

你點先cool down 到...我唔知lu...

果然以巴膠既眼中, 真係頂閘先合格,
咁大家對"信心" 既定義可以唔同既, 你又唔駛幫我諗埋

打爆咗部297嘛...又真係幾叻既, 可能寶林客又唔係好似你咁叻, 唔寧願左轉又轉, 佢地都有功勞既

係既, 12月98D "先"來減, 真係好慘,
12月多唔多人出街, 我無數呀, 你話少就少啦, 多就多啦
睇住聖誕來減, 你話幾咁應節, 一定係因為防疫限制未放寬 , 又唔知多唔多人出街啦
睇番政府十二月二十日放寬, 巴士19號減
不過大家都知, 其實都一定唔會差過前一兩年, 都仲減真慘

不過最慘既時間,98D 開到20分, 以寶林直入又出來講, 去番15 都好叻叻
向好方向講, 一於話係加, 唔好講話減啦, 同個市一樣, 係一齊向緊好既, 雖然你話唔係