hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦新巴2B,調整2A,2X
開啟左側

建議開辦新巴2B,調整2A,2X

James116 發表於 2023-3-27 23:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議原因:加強特快服務

新巴2B:  會展站 <--> 西灣河站(循環特快)

1.會展站
2.史釗域道
3.杜老誌道
4.馬師道
5.崇光百貨
6.維多利亞公園
7.興發街
8.鯉景灣
9.港島民生書院
10.太祥街
11.康怡廣場
12.寶峰園        
13.鰂魚涌街        
14.太古坊        
15.民新街        
16.模範邨
17.健康村

18.會展站  (稍作停留/更換車長)
19.史釗域道
20. ..........

服務時間及班次
逢星期一至星期五 (公眾假期除外)會展站:
0645-0715 30
0715-1000 15 **
1000-1200 20
1200-2000 15
鯉景灣特別班次:0715(星期六、日、公眾假期除外)

**星期一至五 (公眾假期除外) 部份班次會以興發街為總站

逢星期六
0645-0845 30
0815-2000 15

逢星期日、公眾假期
0645-0815 30
0815-2000 15

收費:
會展站 : $6.6
興發街 : $5.5
鯉景灣 : $5.2

**會展站興發街登車的乘客,若需繼續前往健康村之後往會展站方向的巴士站,需於健康村站重新繳付車資。

2X 會展站<-->嘉亨灣(改為循環)
服務時間/班次/收費
不變

更改行車路線
1.會展站
2.史釗域道
3.杜老誌道
4.馬師道
5.崇光百貨
6.維多利亞公園
7.興發街
8.筲箕灣
9.海灣華庭
10.新成街
11.海晏街
12.西灣河文娛中心
13.太康樓
14.西灣河 (嘉亨灣)(稍作停留)
15.東旭苑東曉閣
16.愛蝶灣
17.峻峰花園
18.筲箕灣
19.永興街
20.香港中央圖書館
21.希慎廣場
22.北海中心
23.軒尼詩道官立小學
24.會展站

2A:耀東邨<-->會展站
服務時間/收費/行車路線
不變
視乎2B開辦後客量減班

歡迎討論
 樓主| James116 發表於 2023-3-29 00:03 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-3-28 18:53
咁樣玩2X西灣河個客倉呀...西灣河/興東去天后老銅班特快客拜拜...

感謝有關意見
現提供2個2X修改更改行車路線方案
方案1

1.會展站
2.史釗域道
3.杜老誌道
4.馬師道
5.崇光百貨
6.維多利亞公園
7.興發街
8.西灣河 (嘉亨灣)
9.東旭苑東曉閣
10.愛蝶灣
11.峻峰花園
12.筲箕灣
13.海灣華庭
14.新成街
15.海晏街
16.西灣河文娛中心
17.太康樓
18.永興街
19.香港中央圖書館
20.希慎廣場
21.北海中心
22.軒尼詩道官立小學
23.會展站

此方案未有方便耀東居民

方案2
1.會展站
2.史釗域道
3.杜老誌道
4.馬師道
5.崇光百貨
6.維多利亞公園
7.興發街
8.筲箕灣
9. 愛蝶灣
10. 峻峰花園
11-12已經刪除
13.海灣華庭
14.新成街
15.海晏街
16.西灣河文娛中心
17.太康樓
18.永興街
19.香港中央圖書館
20.希慎廣場
21.北海中心
22.軒尼詩道官立小學
23.會展站

天空之神 發表於 2023-3-28 01:21 | 顯示全部樓層
耀東果班好慘, 快車又唔關佢事但又係 8H 版減班
.
Ravenclaw 發表於 2023-3-28 18:53 來自手機 | 顯示全部樓層

咁樣玩2X西灣河個客倉呀...西灣河/興東去天后老銅班特快客拜拜...
 樓主| James116 發表於 2023-3-28 23:31 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-28 01:21
耀東果班好慘, 快車又唔關佢事但又係 8H 版減班

2B(西灣河) > 2A/722/77/99
2X(筲箕灣)>77/99
特快更加頻密

天空之神 發表於 2023-3-28 23:33 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2023-3-28 23:31
2B(西灣河) > 2A/722/77/992X(筲箕灣)>77/99
特快更加頻密

咁而家 2A/77/99 轉 2X 一樣解決到問題
仲要唔涉及 2A 減班
.
 樓主| James116 發表於 2023-3-28 23:42 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-3-28 23:33
咁而家 2A/77/99 轉 2X 一樣解決到問題
仲要唔涉及 2A 減班

2A將會視乎2B開辦後客量減班, 並不代表一定減班

2B開辦目的提供予太古鰂魚涌全新特快路線,並且加強西灣河特快路線
若果2A需要減班,可提供更多轉乘優惠(例如包括但不限於77/99$4.9雙向分段)

Ravenclaw 發表於 2023-4-2 03:02 來自手機 | 顯示全部樓層
James116 發表於 2023-3-29 00:03
感謝有關意見
現提供2個2X修改更改行車路線方案
方案1

如果真系要做,一定系方案2,方案1只適用於放工時間幾班車果種...

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
James116 + 5 多謝分享給你一個like

查看全部評分

Ravenclaw 發表於 2023-4-3 06:17 | 顯示全部樓層
我有時間又分享下我2A/2B/2X既體法...

拿,2B個concept我buy既,但我就唔建議QB直去會展站既,因為QB特快去灣仔,班人已經慣左722舊灣警落車向北/南行過去,冇咩意義...

我亦唔見得班人會坐2B坐到杜老誌道落車,應該唔快得過2(內告落車)/2A好多,史釗域道就肯定722落車行入去快...

所以我建議2B西行直接跟2A算,咁樣可以解決2A西行唔夠密東行過密既情況,同時又多個理由抽2A車...

好啦,到2X,系,如果真系做,要2選1,一定系方案2,但其實我唔系好buy咁搞2X,因為咁做條2B要做到有翻咁上下密...

因為2B東行做緊西灣河+耀興東客(耀興東客既問題系西行碌2A,東行西灣河2X轉天梯線,所以2X同2A就調轉,東行唔夠密,西行密左少少)...

個結果就系2A/2B/2X 3條都有翻咁上下密,當然你個方案有人受惠既,老銅翻康山筲箕灣下耀東快左...

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
James116 + 10 給你一個like

查看全部評分

樓主| James116 發表於 2023-4-3 22:43 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-4-3 06:17
我有時間又分享下我2A/2B/2X既體法...

拿,2B個concept我buy既,但我就唔建議QB直去會展站既,因為QB特快 ...

2B直去會展站嘅原因其實就係想減少用車
其實都有諗過跟2A/興發街落 (好啲, 但係就會用多咗車)

搞2X嘅原因係因為有啲同2B重疊咗,想睇下筲箕灣會唔會有新客源