hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 98D (康城特別班次) 改經百勝角路,不再繞經駿昇街 ...
開啟左側

建議 98D (康城特別班次) 改經百勝角路,不再繞經駿昇街

214P_world 發表於 2023-4-12 09:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於新巴 790 已提供日出康城來往尖沙咀的「點對點」特快服務,九巴 98D (由康城站開出之特別班次) 於日出康城一帶 (尤其首都、領都、晉海一帶) 的客量雪上加霜。同時,為配合百勝角消防宿舍一帶的新增人口,建議 98D (康城班次) 改經百勝角路,不再繞經駿昇街。
  • 取消車站 峻瀅 日出康城領都 日出康城首都
  • 新增車站 百勝角 消防及救護學院
  • 新增定時點 0721 0746 0811 0846 @明德邨

獨學而無友,則孤陋而寡聞
天空之神 發表於 2023-4-12 10:28 | 顯示全部樓層
其實康城有幾多人要上 98D ?
796P 790 分佈係點?
.
 樓主| 214P_world 發表於 2023-4-12 20:04 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-4-12 10:28

冇乜,所以建議改去百勝角

796P 會點樣,有待新巴 790 全日時公佈 (或者佢可能不變應萬變嘅。。。)
Citcalag 發表於 2023-4-14 12:45 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-4-12 10:28

冇,有790直出邊個會兜哂坑口全圈再行將隧,而且98D特要行入駿昇街好浪費時間

天空之神 發表於 2023-4-15 02:20 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2023-4-14 12:45
冇,有790直出邊個會兜哂坑口全圈再行將隧,而且98D特要行入駿昇街好浪費時間

如果無客咁不如舉白旗投降好過啦

得返坑口直出根本無咩意義
.
 樓主| 214P_world 發表於 2023-4-15 02:49 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-4-15 02:20

此文已建議舉白旗,即撤出日出康城首都及領都一帶,改往百勝角,康城站亦慳返唔使兜駿昇街(仲快)
另外於790時段,雖康城段出唔到客,坑口段仍能坐爆架車,
希望坐爆架車唔會被定義為「冇意義」,否則便會否同樣定埋790全日嘅意義
天空之神 發表於 2023-4-15 03:31 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-4-15 02:49
此文已建議舉白旗,即撤出日出康城首都及領都一帶,改往百勝角,康城站亦慳返唔使兜駿昇街(仲快)
另外於79 ...

我記得B2 有人講過 98D 康城特坑口直出都坐唔滿 (2019 年寫得 49%)
如是者縮返落坑口北然後減班

790 做埋百勝角算啦
反而早繁應該加返幾班 790P 做工業邨

然後預左 796P 都夾死埋
將南仲要同 296D 分
同埋有 796X 載空咁做
.
 樓主| 214P_world 發表於 2023-4-15 05:56 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-4-15 03:31
我記得B2 有人講過 98D 康城特坑口直出都坐唔滿 (2019 年寫得 49%)
如是者縮返落坑口北然後減班

• 98D特車以每車137人(樓上坐59, 樓下坐31, 企47)計,2019 49% = 70個客左右 (與790相若),2016 60-70% = 80-100個客左右 (揾唔到同年同類其他線嘅統計, 但至少比98P 296D 796P過往巴典僅有的統計數字相約/甚至更佳),絕非標青但亦唔差
  • 796P食糊靠將南,有冇790都冇咁易夾死... 西行無可否認唔好,但東行黃昏都幾出色 (今年見唔少次790有得揀位坐, 但同時段796P頂閘, 同98D有得揮)
  • 796X又邊度載空呢... 大把人坐佢返將南喎,唔使下下唔頂閘就嗌減班嘅😅
  • 790工業邨班次當然要有,當時運輸署文件已將其包括於「790 (第二期)」中
  • 如果790要兜百勝角路 再兜康城路,清半上98D仲快 (Google Maps 清半至九展 98D走綫-14min, 790兜百勝角路-19min),不過清半門口部98D一過8:30am就冇車,呢樣冇得講,同埋之前都傳九巴想開「X98D」,做唔到康城 畀返個百勝角 做安慰獎都好嘅
Citcalag 發表於 2023-4-15 10:59 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-4-15 02:20

樓主意思就係唔兜峻瀅領都。因為跨灣橋工程,本來唔洗行到駿昇街咁遠既,條橋開左後都仲係要兜10分鐘先返到康城路,所以直接左轉已經係最好做法架啦。反正百勝角暫時無位擺
天空之神 發表於 2023-4-15 12:41 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-4-15 05:56
  • 98D特車以每車137人(樓上坐59, 樓下坐31, 企47)計,2019 49% = 70個客左右 (與790相若),2016 60-70% ...

• 我意思係 98D 唔需要再同 796P 790 鬥坑口載客率 42% 康城 49% 即係本身段路得10% 左右= 15 個客

796X 應該縮落紅磡碼頭,配合796P 全日
    或只 790 全日 另開繁時特 790P 做工業邨

98D 變哂清半特只開 2 班

.