hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 298C 係唔係開唔到?
開啟左側

[路線計劃/RPP] 298C 係唔係開唔到?

castanopsis 發表於 2023-4-2 10:00 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-4-1 23:21
同意 98E 重要

其實 98C 長遠要縮落寶林 , 做大 298X (唔傾向 298C 做大)同繁時 98E 直出深水埗有用

298X對比98C
站位差咗,慢咗,貴咗
咁做盞趕走曬啲坑口客

出西九唔似出港島
將藍要落偉業街食燈,下繁觀繞落橋亦俾觀塘自己啲車塞死
康城坑口要串埋開全日旺角線,用返將隧係比較理想
咁先可以用速度說服坑口放走站位靚既98C俾寶林,順路做埋工業區
同時康城出旺角仍然唔慢過鐵
leo_ku 發表於 2023-4-2 10:05 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-4-2 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-4-2 10:35 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2023-4-2 10:13
同埋你都未攪清楚,未來人口發展重心係137區10萬人口,坑口點多都唔夠康城,所以298X 全日插定旗真係好合 ...

以137區人口
點睇都係自己另外開線走
其實同298X/C無乜關係

反而未來人口會大升既百勝角
回程幾肯定經將隧會快過將藍塞觀繞落橋

你話啲客會去搭795
嗱,我唔認為795可以同298X/C同時全日
宜家繁時並存,都已經係唔理想
過往運輸署容許巴士公司自由發揮,出現795/298X
但全世界都入紙全日既時候,點都要重新分下餅仔

我會希望
去尖沙咀俾790全日,鬆走796P調整將南走線
去旺角俾298C全日,繁時留返795做特快,放走98C等新都城有返條似樣既旺角線

kay 發表於 2023-4-2 10:36 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-4-2 10:13
同埋你都未攪清楚,未來人口發展重心係137區10萬人口,坑口點多都唔夠康城,所以298X 全日插定旗真係好合 ...

咁坑口要食尾站直出

自然要搵個多過佢既地方做頭站
不過正如好似690S咁
開左將藍唔同以前
以前個套要再諗諗

世界很簡單 人類很複雜
leo_ku 發表於 2023-4-2 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-4-2 10:42 | 顯示全部樓層

消息話九巴會開298C,可能運署呢刻唔比298X全日,九巴開番298C,第日搵另一條路為康城開全日西九龍線。
前荃葵青區居民
lsc04d11 發表於 2023-4-2 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-4-2 10:42
消息話九巴會開298C,可能運署呢刻唔比298X全日,九巴開番298C,第日搵另一條路為康城開全日西九龍線。 ...

唔明 唔通開哂298A,298B,298D,298G... 就會可以其中一條全日?唔批一條全日 就要開一條類近?

(我淨係知 298E+298F都叫做一條全日線)

castanopsis 發表於 2023-4-2 11:02 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-4-2 10:41
268X 未全日前客量一般係因為仲有條68X 抽緊水,梗係有咁嘅情況啦。你踢走條慢線全日左條快線,效果咪出 ...

你仍然未get到我同neoplan720p版友講緊乜
旺角本身唔係好適合用特別線模式做
班客唔係朝九晚五咁返,旺角有office,但亦有好多係十點十一點甚至下晝先開舖
然後夜晚班客亦唔係放工時間走,而係5-12都有客,離開既時間亦唔似商業區咁固定
結果啲線唔開全日,班客根本養成唔到搭巴士既習慣

唔講268X,242X/87E/3X/270C/X970呢類路線,都有同樣問題

另外,98C山上山下客量大概係一半半
所以先話98S一定唔可以全日,否則寶林坑口客搭曬隧道先,山上班次會遭殃

98C客量當然唔及68X
但拆線既效益從來都唔係睇本身條線有幾多客,而係有幾多潛在客源
坑寶人口21.2萬,康翠其實得2.5萬(秀茂坪另外覆蓋五六萬人,視乎你個圈畫幾大)
山上同山下一半半,證明山下趕走咗好多好多客
你攞返一個合理既市佔,298C潛力係唔細
當鐵路再強勢啲既調景嶺,都有人搭796C以致宜家既795X
298C康城坑口鐵路相對弱勢,潛力其實睇得出係唔細

Citcalag 發表於 2023-4-2 11:39 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2023-4-2 10:41
268X 未全日前客量一般係因為仲有條68X 抽緊水,梗係有咁嘅情況啦。你踢走條慢線全日左條快線,效果咪出 ...

寶琳山上已經有98C
尚德有村巴

調景嶺將南清半又有793/795X

298C將轉只係為興田而設,除左用來做坑口駁腳外係無人會用來轉車