hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴960C,960P,960S加回程
開啟左側

[路線消息] 九巴960C,960P,960S加回程

kay 發表於 2023-4-3 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層

x962由中環搬左去金鐘多左選擇962g去銅鑼灣962x應該唔會多左客
932gz6061 發表於 2023-4-3 16:09 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2023-4-3 16:06
坐滿 ? 個別班次講緊只係 75% 甚至半滿 , 仲要只係開 82XX
962P 跌客問題比想像中誇張
而 59M 59X 早繁至 ...

其實只係疫情同三送一影響咁解而已

5分鐘一班本身就好易拖卡,除開大數點都有90-100

當然開962G上繁係可以R番客
ccchhhuuunnn 發表於 2023-4-3 16:10 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2023-4-3 16:04
962X 影響唔細 , 只係九巴太高估銅鑼灣放工人流 , 下繁早段未到佢想像中咁多客
但 961 早繁延長段 , 連同  ...

平日計最和味應該係收工老銅返屯市食飯買嘢行街
但呢部份差唔多962x食返曬
962x收工時間喺屯官落過半車客
ccchhhuuunnn 發表於 2023-4-3 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-4-3 16:08
比你 962X 開埋早繁 , 咁 952P 係咪又要減班找數 ?
置樂班客都肯定 100% 全線轉軑 , 青山灣至黃金海岸段 ...

反正要用厹膘一早用曬,952P最密7分鐘時段減到10甚至最盡12分鐘一班,去試開一兩三班962X早繁又不失為過。
當然要睇返本身952P置樂三聖客比例再調節,少咗置樂三聖客爭位坐都可以係952P減班嘅合理理由嚟
樂仔〞 發表於 2023-4-3 16:20 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2023-4-3 16:09
其實只係疫情同三送一影響咁解而已

5分鐘一班本身就好易拖卡,除開大數點都有90-100

而家三送一要去到皇后山先有 , 好地地一個屯門人都唔會走去嗰到買 , 就算早輪三送一都係和田菁田先買到 , 唔係碼頭
我 keep 住睇 962P 早繁兩年 , 客量認真同幾年前比差好遠
就算拖卡都無人企 , 可想而知 962P 客量真心有跌
我都明你作為一個屎粉係幾難接受有路線比人搶客 , 但有時都的確需要面對現實嘅
樂仔〞 發表於 2023-4-3 16:21 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-4-3 16:16
反正要用厹膘一早用曬,952P最密7分鐘時段減到10甚至最盡12分鐘一班,去試開一兩三班962X早繁又不失為過 ...

屎水而家最忌減班 > 跌客 > 再減班
962P 明顯踏上呢個輪迴 , 952P 咁做我怕又到老九搶返走班客
GD1570 發表於 2023-4-3 16:23 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-4-3 16:06
坐滿 ? 個別班次講緊只係 75% 甚至半滿 , 仲要只係開 82XX
962P 跌客問題比想像中誇張
而 59M 59X 早繁至 ...

咁都總有膘客用嚟來往屯門南及港島,但根本就無大家想像咁多人跌咗...
至少962P都仲可以維持到個位數班次。

加上城巴不嬲對962系採取盡量唔駛企嘅策略,所以就算半滿或者75%,
其實都唔見城巴大刀闊斧咁斬班次...
依點我相信九巴真係做唔到

但點都好,最少引證咗961入銅記後其實對城巴嘅影響真係無預期中的咁大嘅...

你有你可愛,我有我好笑。
932gz6061 發表於 2023-4-3 16:24 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2023-4-3 16:20
而家三送一要去到皇后山先有 , 好地地一個屯門人都唔會走去嗰到買 , 就算早輪三送一都係和田菁田先買到 , ...

我都冇話冇跌,只係指出膘本身就搶唔多,同埋疫後多左WFH同移民潮影響大左咁解。

過左呢兩年,有D線上得番19年8成至9成已經要偷笑啦。

同埋如果開5分一班可以有8成坐唔滿,你覺得屎水唔會做野?

962P所謂減班好似減得兩班咁大把。
GD1570 發表於 2023-4-3 16:24 | 顯示全部樓層
而家三送一要去到皇后山先有 , 好地地一個屯門人都唔會走去嗰到買 , 就算早輪三送一都係和田菁田先買到 , ...

其實掃管笏站頭有不定期的三送一的。
你有你可愛,我有我好笑。
lsc04d11 發表於 2023-4-3 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層

死啦 原來我唔係好地地嘅一個屯門人
入一入皇后山 咁就有780蚊收番 仲可以搭下A43 (當然仲要花時間轉下車啦)
真心要慳錢既 何樂而不為?

唔去 只係因為唔知者