hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴960C,960P,960S加回程
開啟左側

[路線消息] 九巴960C,960P,960S加回程

GD1570 發表於 2023-4-3 16:26 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-4-3 16:16
反正要用厹膘一早用曬,952P最密7分鐘時段減到10甚至最盡12分鐘一班,去試開一兩三班962X早繁又不失為過 ...

早繁要開962X,城巴可能真係要睇睇佢停唔停到屯官,
如果停唔到佢索性唔開又真係不難理解嘅事...
因為以城巴立場,本身952P已經服務緊置樂,962X只係搶返952P嘅客,
中央廣場一帶住宅區本身就已經有既是尾站又有膘的961,

對佢嚟講無乜吸引力

你有你可愛,我有我好笑。
932gz6061 發表於 2023-4-3 16:27 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-4-3 16:24
死啦 原來我唔係好地地嘅一個屯門人
入一入皇后山 咁就有780蚊收番 仲可以搭下A43 (當然仲要花時間轉下車 ...

身邊大把朋友刻意入皇后山買啦 要計呢D數唔會唔收風 唔會唔知
樂仔〞 發表於 2023-4-3 16:31 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-4-3 16:24
死啦 原來我唔係好地地嘅一個屯門人
入一入皇后山 咁就有780蚊收番 仲可以搭下A43 (當然仲要花時間轉下車 ...

人生有更多野值得去做
真係唔係咁多人同你入皇后山玩月票三送一之餘 , 仲要搭龍運幫佢儲加價條件
我唔會反對你咁做 , 但唔代表因為每個屯門人都咁做 , 而令 962P 客量下跌
樂仔〞 發表於 2023-4-3 16:31 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2023-4-3 16:24
其實掃管笏站頭有不定期的三送一的。

我都知 , 我講出嚟嘅
但暫時未知今個月有無喎
lsc04d11 發表於 2023-4-3 16:33 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2023-4-3 16:27
身邊大把朋友刻意入皇后山買啦 要計呢D數唔會唔收風 唔會唔知

講緊連屋企樓下有咩巴士 或者”原來有月票嫁?” 或者”原來可以app內買月票” 或”原來780蚊一個月嫁咋?” 嗰啲
並唔係我哋呢啲長期每日閱讀italk既用家  或巴士迷
我地呢啲 相對只係好小眾...........

你咪話我話 去到最後 CPS開完回程一個月 你上車都仲可以聽到好有新鮮感既對話(二人)或電話傾談
”原來有九巴銅鑼灣直達返屋企,可惜得一兩班”等對話

我搭258P都仲成日聽到人地同電話另一邊sell呢架車唔停屯轉,呢架車可以一程去景峰,呢架車好快就到市中心啦等句子...
天空之神 發表於 2023-4-3 16:35 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2023-4-3 15:57
一早已經有人講咗961入銅鑼灣後收視不振...
對962X直情0影響...
反而影響咗968姐

下 961 而家都有 30-40 係灣仔以東,比表定仲多左班次968 轉 961 果班一早買哂月票無咩影響
相反變左各有各做廣生行上 968 唔使企

搶 962X 一程到轉屯同市中心緊要D

.
ccchhhuuunnn 發表於 2023-4-3 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-4-3 16:21
屎水而家最忌減班 > 跌客 > 再減班
962P 明顯踏上呢個輪迴 , 952P 咁做我怕又到老九搶返走班客
...

(假設性答案)
咁如果早繁減班後都仲有10分鐘一班嘅話又唔算太惡等嘅
ccchhhuuunnn 發表於 2023-4-3 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2023-4-3 16:26
早繁要開962X,城巴可能真係要睇睇佢停唔停到屯官,
如果停唔到佢索性唔開又真係不難理解嘅事...
因為以城 ...

上面就講960S開到回程
點解962X唔可以開去程

有直出就可以搶返嫌慢走去67A/M/X轉9601客,或960s客
天空之神 發表於 2023-4-3 16:43 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2023-4-3 15:35
所以962X早繁唔使密車, 定點15/20已經好足夠, 但如果唔做, 大把人就會行去上961, 960 (就算無月票都會走) ...

如果只到金鐘班客又唔鍾意
15/20 已經好頭痕邊度拎車出黎

952P 自身難保,仲有掃管忽入面要優先加班
962 一早收車
962P 最後兵器再減再跌
952 早繁唔係置樂開

成日話要置樂直出果班
連 960S 都唔會搭點會走去要求 962X 開車
咪又係行返哂去華都上 960
搶得幾多
.
樂仔〞 發表於 2023-4-3 16:45 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2023-4-3 16:24
我都冇話冇跌,只係指出膘本身就搶唔多,同埋疫後多左WFH同移民潮影響大左咁解。

過左呢兩年,有D線上得 ...

屯轉影響更大就真嘅 , 至少慳返兜碼頭區嘅時間真係快一截
反轉行相信係對碼頭區最吸引 , 始終湖景邨經泳池定龍門居時間幾乎差無幾
但總站空間上唔容許 , 的確難搞