hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴45號修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴45號修訂行車時間表

Gary_B 發表於 2023-4-6 01:29 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-4-6 01:16
44 爆廠的問題,其實九巴應該係盤算 241X 分走堆先達客,比 44 有位載後段。當然現實有冇咁理想就唔知。 ...

肯俾$9.4 既 已經去晒41A

先達係44頭站 又密 一定上到車 有幾多咸魚會轉軚呢

反而係大角咀執下41A口水尾既就會有  

41A唔使旨意加班lu  大帝仲以為執到寶添 哈

s3n370 發表於 2023-4-6 04:02 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-4-4 15:54
但問題係何文田往深長荔,本來假假地最密都有 10 分一班,非繁都有 15,而家跌落最密得 25,減左超過一半 ...

唔好忘記仲有條兩三分鐘一班嘅鐵响度。

而何文田一路去到美孚嘅客,講緊E21A/B幾乎食得起嘅級數,
咁嘅客量仲要有條鐵,就算用社會責任都講唔通。
s3n370 發表於 2023-4-6 05:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-4-5 16:30
如果本身何文田深長荔冇客既當然講得通
但而家假假地兩條線做何深都係有客仲要唔差個隻
將兩班可以坐滿既 ...

據個人過去廿多年斷斷續續出入何文田愛民返工嘅觀察,
講緊由山谷道邨仲未搬走哂,去到有何文田站但未有屯馬線。

疫情前嘅返工時間計,41 45兩車客加埋,搵一架12.8係唔夠頂,
但加埋E21A幫拖一定有位剩。

放工正常交通計,行路落到旺角站,都肯定快過同時起步嘅巴士,
客量就悽慘得多。

至於17做得住,佢本身客底多18 41 45三條加埋。
站位對何文田愛民都極就腳,交通更加係去到老母區先出事。
競爭力唔差,爛船點都有三斤釘。
41 45係得愛民就腳,何文田邨已經要睇邊一座。
衰起上黎响房署望落培正,已經見到條龍尾。

新落成嘅冠德苑最遠41/45車站不特止,隔離已經係去何文田站嘅天橋。幾乎幫唔到手。
刻意避開何文田站、行最唔塞果條路嘅何荃紅小係夠食但點都做唔起,一路都無乜加班加時。

我諗如果唔係有山谷道邨嘅地皮,地鐵都費事走去搵食。
10598C 發表於 2023-4-6 08:19 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2023-4-5 13:13
而家何文田班客去旺角其實係咪多數搭緊小巴 ? 平時見何文田都幾多條小巴 , 不過唔熟嗰班唔知 D 線去邊
...

簡單嚟講就係班客多數都係游離客,天口㷫或者見車等人就搭,否則見唔對路就轉軚
或者話時間唔係決定性因素

何文田唔同位置出旺角嘅偏好都會有少少唔同
常樂邨個邊距離最遠,所以最有意欲搭車,但條 28M 都幾唔生性,所以通常等一陣(尤其如果第一班上唔到)就索性行出旺角

何文田邨就因為何文田總站車等人,另一邊廂房屋署個站選擇多,可以是但上但一架
不過試過幾次係何邨山頂同旺角等 27MS 等咗半個鐘都無車之後,就永遠都唔再死等呢條線
本身沿培正道行落去都唔係太差

至於愛民我自己少係個邊出入,但個邊比較近鐵又比較近衛理道,行得走得嘅搭車出旺角比例應該係最低
FBI2 發表於 2023-4-6 08:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2023-4-6 01:29
肯俾$9.4 既 已經去晒41A

先達係44頭站 又密 一定上到車 有幾多咸魚會轉軚呢

我住青衣村,我係亞皆老街,係會俾9.4坐241X既,因為快幾個字。

只係,44本身亞皆老街呢個站都唔係特別多人上,十幾個左右。
YY487 發表於 2023-4-6 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-4-6 08:41 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-4-6 01:16
44 爆廠的問題,其實九巴應該係盤算 241X 分走堆先達客,比 44 有位載後段。當然現實有冇咁理想就唔知。 ...

暫時睇,用241X食18既機會存在。另外,返青衣方面,亞皆老街的確會搶到44既客,而同時荔美客如果頂閘上唔到44,樓下有地底特快返青衣。簡單說,就係想將6.4或6既客,心甘情願地拍9.4,你睇41A旺角街市幾多人搭就知。

戰略上,除左18而家呢3架車可以食之外,43C而家5架車一樣可以食,最終可能cut到8架車,連埋今次241X可以cut到2架車,都幾和味。
FBI2 發表於 2023-4-6 08:51 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-4-6 08:24
41A唔係長安直出,長安帝唔搭

或者咁講,的確會多左長安客專登俾9.4。不過,我唔擔心41A客量跌,因為41A本身都好疏,反而44長安客轉會機率仲高。
andy92 發表於 2023-4-6 09:08 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-4-6 08:19
簡單嚟講就係班客多數都係游離客,天口㷫或者見車等人就搭,否則見唔對路就轉軚
或者話時間唔係決定性因 ...

自從 28M 無左常樂邨分段,基本上唔會考慮

果個位仲收 $8 落旺角,行去景文樓搭紅頂好過
FBI2 發表於 2023-4-6 09:12 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2023-4-6 09:08
自從 28M 無左常樂邨分段,基本上唔會考慮

果個位仲收 $8 落旺角,行去景文樓搭紅頂好過

其實何愛區都幾慘,不過公共房屋比例減少,係令其巴士服務變為社會責任化既主因。

社會責任化定義:有全日線死唔去,但條條唔係開30就開60

都係一句,何愛區行到既客就落晒地底,行唔到既60分鐘一班都係咁等。