hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣點解無特快線返太子、旺角?
開啟左側

[問題] 荃灣點解無特快線返太子、旺角?

kay 發表於 2023-4-7 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層

30X問題係做旺角特快
賭輸左會衰過依家
其實同對面海一樣思維
鬥特快知有機會贏唔到
寧願行慢D做流水
反正線就取消唔到
castanopsis 發表於 2023-4-7 23:03 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2023-4-7 10:13
飛旺角但做何文田深長荔條走線點行?🙄

即係241X 加 18 式走線?

公主道+太子道西(12A+68X)/界限街
castanopsis 發表於 2023-4-7 23:17 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2023-4-7 15:31
假如 30X、230X 兩條都係全日線,
入楊屋道個條根本係搵 230X 先對荃灣區有利。
倒轉站起荃景圍立場 30X 倒轉就反而應該唔再經荃灣站,玩大涌道直出, 時間上可以同地鐵競爭同時留條尾比 234X 轉特快。

我同意230X入楊屋道全日,對荃灣市最有利
至少楊屋道直飛旺角,時間站位都明顯贏地鐵
同時又唔會同238X累鬥累

但如果230X全日,唔見得30X可以單靠 荃景圍<>長深荔,繼續生存落去
改做大涌道直出,亦唔見得可以幫到234X轉特快
始終西約同大涌道都需要巴士出長深荔
30X如果做曬 荃景圍/西約/大涌道 出 長深荔
條走線太過樣衰

我個人覺得,234X無乜空間轉旺角特快
30X拆線之後,234X回程飛走荃市,睇下有無得開下繁時尖沙咀特快,已經好夠

而30X拆快慢線
慢線做埋 荃景圍<>葵興芳、何文田(or 啟德/樂華等)<>長深荔/荃市 之類既散客
反而會有效益啲

Choi 發表於 2023-4-7 23:17 | 顯示全部樓層

擺何文田不如白田
新造的人、如鷹展翅上騰。
Choi 發表於 2023-4-7 23:22 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-4-7 12:48
當年運署一味話行山大法好新清大法好
去到安達臣入伙後,新清地獄式例塞仲勁過老母,已經證明290定線係過 ...

290E可以全日食290B順手縮短290X,之後并埋40
castanopsis 發表於 2023-4-8 00:21 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-4-7 23:17
擺何文田不如白田

白田唔係無得諗,去荃葵我估有需求
但白田本身出長深荔已經有一堆線做緊
變咗效果無何文田咁好

白田出荃葵,k58版友提出既2D/38A合併始終無得輸
無新增資源,但做多好多嘢
而白田澤安去葵興芳/荃富街,堅快
Choi 發表於 2023-4-8 00:25 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-4-8 00:21
白田唔係無得諗,去荃葵我估有需求
但白田本身出長深荔已經有一堆線做緊
變咗效果無何文田咁好

38A過美孚上橋去澤安?
castanopsis 發表於 2023-4-8 01:03 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-4-8 00:25
38A過美孚上橋去澤安?

我估未必需要落美孚,直接澤安飛葵芳邨
3tw2527 發表於 2023-4-8 02:02 | 顯示全部樓層

荃灣旺角特快都係啲講咗十幾年講到臭嘅topic嚟㗎啦
不過今時今日多咗個「美孚轉車站」
其實玩法都多咗唔少

我自己都叫一個西約-長深常客
搭10次234X入面 7次長深 3次旺角
先講結論
若果真係想改嘅
我主觀認為改234X上西廊
係綜合感觀同實際情況最合理嘅

講真荃灣個結構就已經定咗喺度
荃景圍同海濱係兩條倔頭路 基本上要原路出入
荃威都好少少有沙咀道天橋雖然都係半個老母嚟
麗城背脊條青公 對於出九西其實可以忽略(234BCD 53 關九西咩事
而家個局區區都有線出基本上冇得變
所以喺揀呢3條點做嗰陣 首先唔傾向郁238X
價錢牌係一樣嘢 海濱要氹掂難啲都係另一樣嘢
(雖然唔叫官方替代不過條AN Bus喺234X飛走之後應該笑到埋唔到口)
至於30X 啱啱先改咗新客源出嚟
又郁佢同自殺冇分別 回程唔好落龍德街就得架啦

之後就到講到根本follow唔到嘅BBI啦
講真同街坊接觸 唔少人抗拒巴士轉車係因為要「等兩次車」
呢個都係我決定轉車定直車嗰陣嘅一個考慮因素
停留時間短或者多車揀 轉嘅誘因會大好多
啲咩「30X改快補你轉234X」反曬檯就係呢個原因
兩條疏車轉啲咩

所以我覺得BBI補償嘅程度要做到唔使兩次等候
喺呢個情況就係要做到
1. 美孚南行 $6.6 車要免費任上(全部上得對街坊吸引力唔細)
2. 任何短途車 ($5.4) 搭去美孚都係而家咁補 $2.6 aka 全程8蚊
2a. 甚至你上咗長沙灣道北行車都係補差價轉乘
咁就可以做到南行同而家冇分別 甚至去遠咗都係同價
北行就係變咗喺美孚先有機會要等得耐 其他站唔使點等
同時以減價 ($9.4 -> $8.0) 作為補償(雖然而家tricky少少都係8蚊)

234X改快其實仲有幾個連帶提及嘅好處
1. 美孚有40可以補位 慢係慢啲 but that's a choice
荃灣橋塞得緊要嗰陣40返到麗城可以快過234
2. 234X本身就係做尖咀 亦不乏麗城搭到尖咀嘅人
呢個「30X去黃埔 234落尖咀」嘅固有概念唔變 接受程度都會高啲
3. 麗城係3個遠住宅區入面唯一有紅Van嘅地方
亦係相對另外兩區交通選擇多啲嘅區
所以交通改動整體嚟講唔會有「相對咁大」嘅影響4. 234X回程有荃灣市中心 唔會係出唔到客嘅地方
5. 234X離開荃灣是真點快(望下隔離開車25分鐘仲未上跑道)

但都唔係冇壞處嘅
1. 創興直入麗城條紅Van 我琴晚先搭完 15分鐘到屋企樓下
呢個係不容忽視嘅單向客源 會令到改快234X回程嘅效果打咗少少折扣
變相要靠旺角市中心->荃灣市中心嚟撐客量 旺角街市上車又未必慢過紅線嘅
2. 荃灣區內要盡量唔改
一次過大執幾條線嘅方案 一般人好難適應
唔係唔得 不過要過到骨辛苦好多(雖然而家要霸王硬上弓又冇問題嘅)
3. 深長荔冇咗一條去祈德尊嘅線之後會冇埋第二條
呢個係幾重要嘅因素嚟 柴灣角工業區繁時個客量都唔細
4. 汀九出九西需要兩次轉車
我唔知234B->234X嘅人有幾多 但都係客嚟㗎話

#打完以為自己開緊F1嘅文

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
YouTime + 10 精闢見解

查看全部評分

每日關注934全日服務進度
3tw2527 發表於 2023-4-8 02:13 | 顯示全部樓層

啊係 講開又講
行條荃灣橋 荔枝角你收我9.4
美孚就6.8 公平咩
關注30X 234X 238X幾時將6.8分段擺去楓樹街
每日關注934全日服務進度