hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議234D改道+全日,234A改兩繁,40改上荃威 ...
開啟左側

建議234D改道+全日,234A改兩繁,40改上荃威

ATENU135 發表於 2023-4-7 00:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:借深井234D upgrade 西約荃市客+荃市特快出九東搶鐵同紅小客,同時借機將一直以來都想cut嘅234A變兩繁,以及比架東九車荃威

1.234D 改經青公+觀塘道

往觀塘御海峰(東行站)11.4
豪景花園
原線至荃景圍天橋
愉景新城
荃灣站
眾安街
大窩口站
(上青公天橋,青公丶呈祥不停站)
沙田㘭道 6.8
鑽石山站
九龍灣站
牛頭角下邨
觀塘道休憩處
(上橋)
創紀之城
觀塘市中心
(下通道)
觀塘游泳池
翠屏

往青龍頭翠屏 11.4
成業街休憩公園
駿業里
創紀之城
定富街
九龍灣站
德福花園
鑽石山站
沙田㘭道
(呈祥丶青公不停站、上青公天橋)
大窩口站
眾安街
富華街 6.2
荃景圍天橋
(原線至豪景花園)
御海峰(西行站)

班次
往觀塘
0700-0800 15
0800-2000 30
往青龍頭
1200-1800 30
1800-1900 15
1900-2400 30

2.40上荃威
去程跟30到福來邨後返回原線
回程原線至富華街跟30去荃威

3.234A縮淨平日早晚繁單向一個鐘
早繁 0700-0800 8-12
晚繁 1800-1900 20

用車
234A-5
40-1(平日上下繁會有1架用車柯打234D)
234D+6(平日上下繁會有部分用車柯打234A)

toby_tl10 發表於 2023-4-7 01:38 | 顯示全部樓層
我有諗過用33/33B + 234A做一條類似嘅線,可惜荃灣西站海之戀出入口用唔到
To infinity... and beyond
s3m89 發表於 2023-4-7 17:45 來自手機 | 顯示全部樓層
234A特快客量唔差,很難有藉口縮剩兩繁,
反而234B的路段可以由53、234D補位,
應改由234B和234D合併,234B做兩繁,
浪翠園一期往返汀九改由234A免費互轉53補償
天空之神 發表於 2023-4-7 18:39 | 顯示全部樓層

234D 安德尊新村班客點處理?
234C 234D 唔停鑽石山都要同時處理埋
.
 樓主| ATENU135 發表於 2023-4-7 20:25 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-4-7 18:39
234D 安德尊新村班客點處理?
234C 234D 唔停鑽石山都要同時處理埋

行去荃西坐33再唔係補個230X美孚轉40睇下過唔過到
不過好似有人講過大涌道本身難上車所以少人等
應該比較容易過

至於鑽石山問題唔明
咪加個站
234D本身去程都有站
1234567 發表於 2023-4-7 20:31 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2023-4-7 20:25
行去荃西坐33再唔係補個230X美孚轉40睇下過唔過到
不過好似有人講過大涌道本身難上車所以少人等
應該比較 ...

唔會難上車,不嬲都冇留後,係頂閘上公路咁解
 樓主| ATENU135 發表於 2023-4-7 20:32 | 顯示全部樓層

s3m89 發表於 2023-4-7 17:45
234A特快客量唔差,很難有藉口縮剩兩繁,
反而234B的路段可以由53、234D補位,
應改由234B和234D合併,234B ...

但係問題係九巴想cut 234A多過234B
咁多年都係提234AB合併行下路
今次當比個觀塘直車甜頭睇下過唔過到

如果唔得嘅唯有折衷
中間行屯公
再比個大窩口前6.5雙向分段睇下得唔得
但咁嘅話就40要打回原形
1234567 發表於 2023-4-7 20:34 來自手機 | 顯示全部樓層
西約冇咗架40去葵涌道肯定反對啦,呢樣野講咗好耐,即使有302小巴都係咁話
 樓主| ATENU135 發表於 2023-4-7 20:35 | 顯示全部樓層
1234567 發表於 2023-4-7 20:31
唔會難上車,不嬲都冇留後,係頂閘上公路咁解

再唔係234D去程代40兜大涌道
40改美環街後左轉出愉景新城
但係咁會整慢234D前段客
係荃市站位方便咗
 樓主| ATENU135 發表於 2023-4-7 20:37 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2023-4-7 20:34
西約冇咗架40去葵涌道肯定反對啦,呢樣野講咗好耐,即使有302小巴都係咁話 ...

咁由得佢哋攬住40過世
234D中間上屯公都得
係荃威冇得借勢攞架直車出九東