hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴900加強服務
開啟左側

[服務調整] 九巴900加強服務

toby_tl10 發表於 2023-4-15 16:59 | 顯示全部樓層

le914 發表於 2023-4-15 16:00
其實做唔做起嘅野,同一開波由非專、專利巴士定鐵路做,無咩關係。

有一定嘅人口返工放工,自然就有一定 ...

講出嚟嗰個唔尷尬,尷尬嘅就係聽嘅人

有潛質成為新萬能key:XX做起咗XX通勤市場,當然就係XX入去收割盈利嘅時候
To infinity... and beyond
toby_tl10 發表於 2023-4-15 17:08 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-4-15 12:10
呢種講法唔可以話錯,
但鐵路算唔算次次都係去收割專營巴士既盈利?

鐵路收割巴士嘅盈利,技術上應該做唔到。大家都知鐵路成本有幾高,地鐵主要業務係地產,運載乘客係副業之中嘅副業,票務收入冇可能cover營運成本。所以地鐵收割嘅盈利係地鐵站上蓋嘅地皮,呢幾年嘅新錢路綫冇上蓋,由政府泵水,收割嘅就係大家交嘅稅,似乎唔係收割自巴士公司。

不過呢個format係幾好笑嘅
To infinity... and beyond
yclam 發表於 2023-4-15 18:17 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2023-4-15 17:08
鐵路收割巴士嘅盈利,技術上應該做唔到。大家都知鐵路成本有幾高,地鐵主要業務係地產,運載乘客係副業之 ...

其實個重點係發文者對有關巴士公司嘅態度。如果係另一間公司收割利潤(或其利益被收割),相信大家唔會有咁大反應。
psypericarp 發表於 2023-4-15 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2023-4-15 12:16
下繁最大問題係塞車塞到班次散曬,就算係咁,即使900變左無定向班次,
灣仔金鐘客走曬, 中上環都至少都貢獻4 ...

我試過8點後坐900 得20人多少少入隧道返白石角,真心有時連30客都冇,等得太耐真係坐鐵好過,特別東鐵過左8點都仲係4-5分一班,同埋金鐘上車又有位坐,而金鐘返白石角轉埋車隨時可以快過坐900 超過10分鐘,所以變左得番中上環客。
其實過晚繁應該轉循環,過左瀝源後,不停站紅隧過海,改行內告士打道做銅鑼灣客然後灣仔先入軒尼斯道跟原有900線,希望客量會好d
yclam 發表於 2023-4-15 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-4-14 17:24
唔知900會唔會順便調整其他時段的班次?

下午白石角開往港島果班車應該都可以食到放工客既, 上繁果班就真 ...

講番900本身,隔離post講東鐵過海後900客量下跌,如果想900全日(或者最少做到今日948的服務時間),除咗延長銅鑼灣或繞經沙田市外,唔通學A12加停西環?
12Lane 發表於 2023-4-15 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2023-4-15 11:50
最好900假日做全日,可以做埋朝早入馬料水碼頭的客,方便去吉澳鴨洲,之後厹又可以拍片做廣告介紹900
同埋 ...

去咩野吉澳鴨洲,果度一日幾多班船咁巴閉;又話好多人睇豬紙,又話唔夠夜,問題係而家咁多時段都係慘淡收場,真係仲可以搵多幾多個理由?就咁睇新開呢幾班900係真係得科學園放工叫有可能食到放工一水客。
同火車過海重疊到應一應已經早已註定條線嘅命運...
kay 發表於 2023-4-15 19:04 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2023-4-15 17:08
鐵路收割巴士嘅盈利,技術上應該做唔到。大家都知鐵路成本有幾高,地鐵主要業務係地產,運載乘客係副業之 ...

割走左人咪岩
不過鐵路宏觀睇
區區有鐵只係最基本要求
世界很簡單 人類很複雜
61233 發表於 2023-4-16 01:27 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-4-15 18:26
去咩野吉澳鴨洲,果度一日幾多班船咁巴閉;又話好多人睇豬紙,又話唔夠夜,問題係而家咁多時段都係慘淡收 ...

你咁唔鍾意呢條線咪要求取消囉!你唔搭其他人都要搭!提出改善你點都話慘淡收場啦!咁慘直接取消佢啦,你最開心
cky 發表於 2023-4-16 01:46 來自手機 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2023-4-16 01:27
你咁唔鍾意呢條線咪要求取消囉!你唔搭其他人都要搭!提出改善你點都話慘淡收場啦!咁慘直接取消佢啦,你 ...

其實每日有 272A 272K 又有綠 van
現實啲講點會拎 900 嚟做賣點?
有腳骨力直頭火車站行過去啦
咁仲有乜原因認為拎 900 可以吸引人坐去馬料水碼頭?

再白啲講
白石角有幾多會去吉澳鴨洲都成疑問
更加唔睇好十八區有好多人專登走入去
Citcalag 發表於 2023-4-16 01:48 | 顯示全部樓層

馬料水碼頭呢個站,小弟搭親咩線都好十次有九次都飛站,我真係想知一日有幾多人用呢個站