hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議A12加停港珠澳大橋及增加班次
開啟左側

建議A12加停港珠澳大橋及增加班次

manhon951 發表於 2023-4-28 16:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

往機場方向
正常班次:先前往T1、再前往港珠澳大橋香港口岸、再返回GTC。
早上繁忙時間特別班次:經國泰城、T1、民航處總部後,再前往港珠澳大橋香港口岸、再返回GTC。

往小西灣方向
正常班次:GTC開出後,加經港珠澳大橋香港口岸、再前往市區。
下午繁忙時間特別班次:GTC開出後,先停民航處及國泰城,再加經港珠澳大橋香港口岸、再前往市區。

服務時間及班次

由小西灣(藍灣半島)開出       
小時        分鐘
每日       
05                30、50
06                10、30、50#
07                10#、30#、50
08-12        10、30、50
13                10、30
14-21        30
#:星期一至五班次繞經國泰城及民航處總部。       

由機場開出       
小時        分鐘
每日       
07-14        45
15-16        15、45
17                15、35#、55#
18                15#、35、55
19 - 23        15、35、55
#:星期一至五班次繞經民航處總部及國泰城。       

kay 發表於 2023-4-28 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層
民航處班次經hzmb作用不大
 樓主| manhon951 發表於 2023-4-28 17:05 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-4-28 17:01
民航處班次經hzmb作用不大

都冇計,如果一D班次入,一D班次唔入,只會變得更混亂。
一係就獨立編號A12P (經民航處、國泰城班次,SKIP港珠澳)
brianso198 發表於 2023-4-28 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層

manh51 發表於 2023-4-28 17:05
都冇計,如果一D班次入,一D班次唔入,只會變得更混亂。
一係就獨立編號A12P (經民航處、國泰城班次,SKIP ...

咩叫無計?
而家經親國泰民航處果幾架車係坐得滿,連頂閘都試過,行李架擺件行李係有難度

呢幾班車點解要兜入去?

A12早上我乜時段都坐過,想連國泰民航處班次都入埋?得,早繁開唔開到12至15分班?開唔到免問
仲有,下繁A12入國泰城要咁樣入港珠澳,對機場客慢多十分,但入完港珠澳輪到民航處同國泰城連上唔上到都唔知

但如果分開嚟做就輪到港珠澳部分時段一個鐘一班,根本點做都死

天空之神 發表於 2023-5-1 10:54 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-4-28 23:06
咩叫無計?
而家經親國泰民航處果幾架車係坐得滿,連頂閘都試過,行李架擺件行李係有難度

民航特其實開緊 20 (0655 / 0715) 變 15 加多一班就得
上繁 0630B 0655# 0710# 0725B 0745B (#為民航特 , B 為經大橋口岸)

不過點行先係重點
0630 去到 0725 中間成個鐘無橋車都係會比人剷

下繁 1745 前加一班 1730 去口岸都可以考慮

不過條線都未伏常 , 哂氣
唔係唔夠客係唔夠人開工

.
brianso198 發表於 2023-5-1 11:21 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-1 10:54
民航特其實開緊 20 (0655 / 0715) 變 15 加多一班就得
上繁 0630B 0655# 0710# 0725B 0745B (#為民航特 ,  ...

問題係疫前班次係行0650 0710 0730, 1730 1750 1810

點解要讓你港珠澳? 仲要而家呢個時段點開都有客

條線一倒入去繁忙時間運力好肯定會唔夠又會打大交
但唔成組野入去街客就鬧你點解有車入有車唔入

根本最大問題係點編排都會有問題

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
James116 + 1 + 5 給你一個like

查看全部評分

天空之神 發表於 2023-5-1 12:01 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-5-1 11:21
問題係疫前班次係行0650 0710 0730, 1730 1750 1810

點解要讓你港珠澳? 仲要而家呢個時段點開都有客

同意繁時返工國泰城 + T1 + 民航

如果可以回到 20 分非繁,係應該要考慮非繁 0800-1500 / 1900 - 2100 入HZMB
.
brianso198 發表於 2023-5-1 12:04 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-1 12:01
同意繁時返工國泰城 + T1 + 民航

如果可以回到 20 分非繁,係應該要考慮非繁 0800-1500 / 1900 - 2100 入 ...

算啦, 根本條線係點入都死
你非繁時走入去然後又有人問點解繁時唔入去

平時唔坐果班就日日問幾時入, 唔理坐果個既感受已經唔係第一日發生

天空之神 發表於 2023-5-1 12:09 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-5-1 12:04
算啦, 根本條線係點入都死
你非繁時走入去然後又有人問點解繁時唔入去

咩叫算啦😪

唔識睇時間搭車咩

呢幾班車前身係 P12 一係補返足班

一係中間加一班入橋解決左佢

但作為A 系大線無理由得佢唔使入
.
brianso198 發表於 2023-5-1 12:22 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-5-1 12:09
咩叫算啦😪

唔識睇時間搭車咩

咁, 邊個話A車一定要入港珠澳?
A34/A37更加有迫切性入, 佢兩個入左未?
A34/A37果班客全部企係屯赤食風等A33X/A36咪仲慘, 佢兩個同A12個情況係一模一樣

另, 如果中間加多班即係變10分鐘班, 但條線係咪真係爆到要做10分班先?
又唔係喎

60分班都堅持唔加車, 仲有期望可以因為港珠澳變10分鐘班?