hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) A10 A12延長分拆建議
開啟左側

A10 A12延長分拆建議

qunow 發表於 2023-5-6 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1. A10 A12回復2019年時間表
2. A12 機場方向經客運大樓後繞經港珠澳大橋、市區方向於機場起載後途經港珠澳大橋。同時放棄途經西環。預計港珠澳大橋所帶來的乘客增長可抵消不經西環的負面影響,同時行程時間亦有望縮減。
3. A10 機場方向經客運大樓後繞經港珠澳大橋、市區方向於機場起載後途經港珠澳大橋。同時加班至全日大部分時間每20分鐘一班。預計加班所消減的等候時間能抵消繞經港珠澳大橋的影響,同時預計港珠澳大橋所帶來的乘客增長及A12原有西環乘客轉乘A10可提供足夠客量支持額外班次。
4. 原有A12經國泰城班次改為新增資源獨立班次E12C,繼續繞經西環,並伸延至機場後勤區。
brianso198 發表於 2023-5-6 20:22 | 顯示全部樓層

E12C?
抱歉,真係做既話保證半個國泰既人直接坐機鐵
頭也不回,A車都唔會坐

後勤區要做,但撈埋國泰同民航處係唔順路兼行車時間過長,方向錯哂
港珠澳就算把,A12繁忙時間只做機場係夠人頭,根本唔需要做港珠澳

回復2019前行車時間表係唔需要港珠澳,呢個係應份,邊個再講入港珠澳先加得班既話見一個鬧一個

樓主| qunow 發表於 2023-5-6 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-5-6 20:22
E12C?
抱歉,真係做既話保證半個國泰既人直接坐機鐵
頭也不回,A車都唔會坐

1. 回復班次並不是重組目標,而是重組的前提。要有咁多資源出返嚟,之後先可以再加車
2. 這裡所提及的E12C預計在機場島走線為與E22C相同,國泰城為公路前尾站,預計對車程無負面影響。民航處並沒有直接替代
brianso198 發表於 2023-5-6 20:56 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2023-5-6 20:49
1. 回復班次並不是重組目標,而是重組的前提。要有咁多資源出返嚟,之後先可以再加車
2. 這裡所提及的E12 ...

民航處無替代就直接回收筒見

仲有,回復班次係應份,唔需要重組就做,ok?

而家可以體諒佢唔夠資源所以只要求一個鐘開兩班車
但唔代表以後都應該咁

而家下繁A12玩一個鐘一班根本過哂火,你地班人唔會搭係唔會知咩苦況

樓主| qunow 發表於 2023-5-6 21:16 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-5-6 20:56
民航處無替代就直接回收筒見

仲有,回復班次係應份,唔需要重組就做,ok?

唔係話等到重組先做 而係回復之後先可以推重組
民航處係預可以喺港珠澳轉機管局條自動巴士專用路接駁系統嘅接駁服務 但嗰套系統未投入服務前可能都要好似A41咁樣喺機場出發入人工島之前兜多一兜,額外所需時間會少過經埋國泰城
brianso198 發表於 2023-5-6 21:23 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2023-5-6 21:16
唔係話等到重組先做 而係回復之後先可以推重組
民航處係預可以喺港珠澳轉機管局條自動巴士專用路接駁系統 ...

之前係唔知邊個帖講過
就算回復班次都係得A10有充足條件入港珠澳,而A12係無

因為A12機場員工數量比疫情前更多,用20分鐘班做根本係唔會做得掂
就算唔經西環都咁講

果條接駁系統起好左就代表一定要坐果架車返放工?咪玩
自行繞道後A12返東區時間穩定左好多,大家都係靠佢放工可以休息下

呢度d人呢,日日問咩幾時兜港珠澳,再唔係講到要港珠澳先可以加班,而家又講要回復後先重組,根本就同要有港珠澳先有得加同一個tone

無錯東區係有人口老化,但呢區人口老化果個程度係會飛更多次果隻老化
根本A12就唔係你班友講到咁廢咁差,一個機場就算做40個客都可以搞到一地行李,每人兩件三件行李上車
全個城巴就係得佢係咁,仲塞落港珠澳行李打大交?
cky 發表於 2023-5-6 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層

一見 A12 要入豬橋即刻回收筒見。仲要先入豬橋再去機場,要機場客陪班豬客兜。
brianso198 發表於 2023-5-6 23:01 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-5-6 22:13
一見 A12 要入豬橋即刻回收筒見。仲要先入豬橋再去機場,要機場客陪班豬客兜。 ...

根本個問題係而家開返廿分鐘班後無人敢寫包單d行李一定塞得哂機場加港珠澳客
最差果次試過北角有客要企,西環格硬黎先叫做上到車,行李?一早被東區班客塞到爆哂放哂地下,西環班客係要邊拎住件行李邊企係架車

機場已經回復接近六成航班,有航空公司甚至飛得比疫前更多
最慘連日日畀人笑既大灣區航空個擴張計劃快得好誇張下

然後呢度d人當睇唔到,講到港島去澳門必坐金巴咁
船無錯仲唔算密,但港島開出既船班次已經好初初唔少

UA2892 發表於 2023-5-6 23:33 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2023-5-6 23:36 | 顯示全部樓層