hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 15/5起,九巴45、241X修訂班次
開啟左側

[服務調整] 15/5起,九巴45、241X修訂班次

dennis28a 發表於 2023-5-8 23:01 | 顯示全部樓層

ATS131@45 發表於 2023-5-8 22:57
呢度d人心態係有問題 唔知係咪既得利益者啦
入夜都仲俾1個鐘45-50分由九碼番長青, 然後我話要cut時都可以 ...

搞清楚,就算要減都要比人去廁所,
紅巴唔與即捕即解,由你執去死。

而家夜間快極都要淨跑 60 分鐘,你預多少少比人去個廁所都好。
但兩繁真係無咩空間大執囉。
惡意回復是不道德的行為。
ATS131@45 發表於 2023-5-8 23:03 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-5-8 23:01
搞清楚,就算要減都要比人去廁所,
紅巴唔與即捕即解,由你執去死。

咁呢個我同意, 同一定要
但冇可能由佢成為最舒服既線, 而浪費資源
ATS131@45 發表於 2023-5-8 23:04 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-5-8 23:01
以前41入夜由九碼返長青,頂多俾90分行夠晒,長青出九碼可以俾75分算數.

講緊08年白板果陣, 平日九碼開2105, 長青開2225, 九碼開2347
假期長青開2253, 九碼開0005
又咪係咁做

FBI2 發表於 2023-5-8 23:10 | 顯示全部樓層

ATS131@45 發表於 2023-5-8 23:04
講緊08年白板果陣, 平日九碼開2105, 長青開2225, 九碼開2347
又咪係咁做

以前讀書時期,好鐘意夜晚坐41,因為班車手由碌車變為跑車,特別係開AV時期.家維村上車,7個字返到楓樹窩體育館,平時旺角坐44返去都要呢個時間.

不過,自從換左批踩唔起既ATEE,連夜晚都同你碌.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ATS131@45 發表於 2023-5-8 23:12 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-5-8 23:10
以前讀書時期,好鐘意夜晚坐41,因為班車手由碌車變為跑車,特別係開AV時期.

不過,自從換左批踩唔起既ATEE, ...

呢個真, 以前熱狗好好飛, 兩個都係車手黎
同埋佢地以前有合理既休息時間, 所以41以前爽過45
S3BL100 發表於 2023-5-8 23:22 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2023-5-8 22:46
上山有E21A / B 嘛

而家咪就係講緊上山有 E21A/B 分流,落山無,但落山好似無加班
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-5-8 23:23 | 顯示全部樓層

ATS131@45 發表於 2023-5-8 23:04
又咪係咁做

當年條路有無咁塞?又有無好似近十年對司機休息時間有咁多要求同規範限制?

夜晚做到呢個時間,就代表日間都可以?
ATS131@45 發表於 2023-5-8 23:26 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-5-8 23:23
當年條路有無咁塞?又有無好似近十年對司機休息時間有咁多要求同規範限制?

夜晚做到呢個時間,就代表日 ...

我幾時講緊日頭?
你無啦啦起咩槓啫 又唔係回你
FBI2 發表於 2023-5-8 23:28 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-5-8 23:23

夜晚做到呢個時間,就代表日 ...

41臨取消前,夜晚南行都係俾70-80分行連埋休息,北行就耐少少.
但下午3至7點就慘,120分都係剛剛好.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL100 發表於 2023-5-8 23:29 | 顯示全部樓層

ATS131@45 發表於 2023-5-8 22:49
你話唔係就唔係?

阿哥,你見識恐怕太少了,周街大把線一單連休畀 60 分,實際淨行車時間唔使 40 分都搞掂,好似條 2D

241X 唔見得係九巴最好做一條線

同埋而家制度,正字軌一定行全日?蛇車一定只行兩繁?無論舊 41 定新 241X,日間非繁要做到編定班次都只需 7 部車。你錯覺以為八部車,實際只係因為第八部車編定蛇車只開兩繁無著數,倒不如非繁同其餘七部車輪流食飯

大把線都用緊呢個模式喇