hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 星宇航空調度出錯,302名旅客滯留、夜宿東京機場 ...
開啟左側

星宇航空調度出錯,302名旅客滯留、夜宿東京機場

brianso198 發表於 2023-5-11 22:19 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2023-5-10 22:05
呢個當然係其中一個主要因素,順便自己親身解話順便安撫班巨嬰好過等自己班同事繼續火上加油,間公司得佢 ...

同意

亦道出成間公司太過個人因素, 長遠對公司發展好不利下

今次呢單野可以寫入教材, 調度錯誤係可以引致好嚴重後果
特別呢類有宵禁機場
brianso198 發表於 2023-5-11 22:21 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-5-11 14:34
佢搵班crew坐班華航去日本,2200先到羽田,K董諗住佢哋可以2300閂關口前入到禁區揸走隻機,所以先話想ATC ...

其實如果唔格硬飛, 一早出個notice講因為調度問題要改第二早飛的話其實唔會咁大件事發生

一來crew太遲先到日本, 加上隻機又有問題,
成田又有宵禁搞到班客困住係機場

Fuk19805 發表於 2023-5-12 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-5-11 14:21
其實如果唔格硬飛, 一早出個notice講因為調度問題要改第二早飛的話其實唔會咁大件事發生

一來crew太遲先 ...

其實根本唔應該派crew飛去羽田再過去成田救機囉,2200先到羽田,假設部機有早,2200已經喺路上,去成田都要成個鐘;仲要2200一定未入到境,大佬你家陣攞最佳導演咩,班crew就去拍Mission Impossible,班客就去拍TheTerminal🤭
K董玩火玩過咗喇
brianso198 發表於 2023-5-12 01:01 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-5-12 00:29
其實根本唔應該派crew飛去羽田再過去成田救機囉,2200先到羽田,假設部機有早,2200已經喺路上,去成田都 ...

佢低估左日本人既一成不變威力,但掉返轉講成田機場宵禁呢樣野由個機場啟用都有
無理由星宇唔知仲想拎approval

同埋我估唔只佢一個問題,係成間公司都要檢討點樣避免呢件事再發生

而家發生左,將機票錢退返去無錯叫做settle到件事,但下次又發生,係咪refund機票錢就等於搞掂呢?

Waiyin12 發表於 2023-5-12 06:10 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2023-5-12 01:01
佢低估左日本人既一成不變威力,但掉返轉講成田機場宵禁呢樣野由個機場啟用都有
無理由星宇唔知仲想拎appr ...

其實當日天氣欠佳,好似宵禁已經由 23:00 延至第二日 00:00 ?
Waiyin12 發表於 2023-5-12 06:13 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-5-10 19:51
老細親自出馬唔係為咗班鹹魚
係因為唔夠機師所以要親自去成田揸部350返去 ...

聽聞 K 董表示前一晚無瞓,朝早即刻起行;民航局調查範圍其中一項係佢工作前有無充足休息
Waiyin12 發表於 2023-5-12 06:25 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2023-5-10 23:01
成件事已經得啖笑,2隻同規格嘅A350,當你真係重新劃位喇,咁畫完發現一隻機壞咗,用第二隻機飛住返台灣先 ...

JX 800/801 部 A350 當日降落 NRT 失敗,divert 咗去名古屋中部,夜晚先返到成田,所以成個黃昏只係得 JX 802/803 部機在場

其實最簡單穩陣的方法,JX 803 無事,應該如常起飛
JX 801 班客 rebook、賠酒店
而家為咗 JX 801 班客搏一舖,結果兩班 NRT - TPE、一個 TPE - LAX 來回兩班攬住一齊死(正常應該黃昏有 A350 飛轉 TPE - MFM,唔知有無影響)

我反而好奇,放 JX 801 班客上 JX 803,係咪一定要花以小時計重新出登機證;如果機上夠位載晒兩批客人,JX 803 原有乘客登機後,指示 JX 801 班客上到機喺任何空位就座,理應可以慳到時間?

另外 TPE - LAX 唔知可唔可以用 A339 頂住先?

Waiyin12 發表於 2023-5-12 06:36 來自手機 | 顯示全部樓層
航班延誤有時真係無可避免,在此航空公司如後應變、處理善後係非常重要;今次其中一個離譜嘅位係,200 幾名乘客被困機艙幾粒鐘,之後飛唔到搞到瞓機場
如果安排乘客喺候機室等,及早宣布延誤、安排一晚酒店比全機乘客,相信唔會咁大迴響

(至於星宇係咪有意拖到夜晚 11 點先宣布延誤,從而以邊檢人員已經收工為由,毋須安排酒店,我唔評論,但個時序的確會令人咁樣諗)

小弟 2022 年 7 月搭 Lufthansa 經 Frankfurt 返香港,同樣遇上一晚 delay,而 FRA 同 NRT 一樣係有宵禁;可以睇下我當時 flight report 的前半,我係非常滿意 LH 的應對
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=2148430&extra=page%3D1&mobile=2

brianso198 發表於 2023-5-12 07:18 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2023-5-12 06:10
其實當日天氣欠佳,好似宵禁已經由 23:00 延至第二日 00:00 ?

星宇個角度「只要將個宵禁時間再拉長咪解決到件事」

不過成田機場都要諗下係咪係宵禁個時間都應該有少量人力留係機場度處理一D突發情況

brianso198 發表於 2023-5-12 07:20 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2023-5-12 06:25
JX 800/801 部 A350 當日降落 NRT 失敗,divert 咗去名古屋中部,夜晚先返到成田,所以成個黃昏只係得 JX ...

其實係架

所以個問題完全係由星宇引起

你將JX803/801合併無問題, 但潛在引發既問題係全部由自己負責囉

點知問題真係發生左, 又因為成田機場宵禁問題星宇企左係度