hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 四美街新巴士站落成後多線改動安排 ...
開啟左側

[建議] 四美街新巴士站落成後多線改動安排

樓主| 天空之神 發表於 2023-5-16 22:55 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2023-5-16 22:14
鑽石山站班客行過去都唔近㗎, 所以唔應該縮短條線。
西貢人無論閒日定週末都會去鑽石山站行吓街,遲啲多 ...

所以唔使縮短,我只係提出可能性

去西貢果邊太長唔應該加
但返新界就可以諗,因為要慢慢兜返鑽石山落地鐵太遠
.
 樓主| 天空之神 發表於 2023-5-16 22:56 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-5-16 21:58
其實反而係咪要諗下部份巴士線唔使屈入采頤
而直接用大磡變電站對出條支路做分站? ...

其實好似 80 89 62X 2589D 果炸都無既
就根本唔應該再加站
.
JX9097 發表於 2023-5-16 23:57 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-16 22:56
其實好似 80 89 62X 2589D 果炸都無既
就根本唔應該再加站

我意思唔係指80/ 89呢類彩虹直飛鑽石山站嘅線用
而係本身用四美街站嘅龍翔道線用(如268C/ 269C)
咁就唔使條條線都塞入去斧山道再入總站自轉再自轉先出番去龍翔道
當然唔係條條線都搬出去,但部份路線係咪可以考慮咁改呢
(反正四美街搬咗新站之後同大磡變電站只有一條支路之隔)
 樓主| 天空之神 發表於 2023-5-17 00:25 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-5-16 23:57
我意思唔係指80/ 89呢類彩虹直飛鑽石山站嘅線用
而係本身用四美街站嘅龍翔道線用(如268C/ 269C)
咁就唔 ...

其實如果你有留意既話
中電大牛出面多數有個支路或者泊位
你所講果度有金剛圈限制相信同中電有關

未必咁容易拎到黎用就真
.
JX9097 發表於 2023-5-17 00:59 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-17 00:25
其實如果你有留意既話
中電大牛出面多數有個支路或者泊位
你所講果度有金剛圈限制相信同中電有關

就咁睇,有「許可」嘅車輛係可以駛入去
而大閘位近支路入口...距離支路出口係有一段距離
抽走268C同269C已經好夠
EX-TL 發表於 2023-5-17 10:04 | 顯示全部樓層
不如諗下268C 269C都唔好出番鑽石山站, 停完四美街75X路邊站之後用蒲崗村道落沙田坳道巴士站, 唔駛轉來轉去, 又唔駛塞龍翔道埋站.

鑽石山人入元天, 穿過鑽鐵大堂上番黎, 但新蒲崗係先經過巴士站才到鑽鐵, 采頤 啟翔 工廠區都在彩虹道, 巴士優勢較明顯, 而九巴轉車站位於彩虹/黃大仙, 唔停鑽石山唔會影響巴士乘客轉車.
 樓主| 天空之神 發表於 2023-5-17 12:29 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-5-17 00:59
就咁睇,有「許可」嘅車輛係可以駛入去
而大閘位近支路入口...距離支路出口係有一段距離
抽走268C同269C ...

即係好明顯係中電用同皇珠路出青雲路果個彎位用途一樣

唔想出入中電設施既車影響到條大街,同埋必要時泊工程車避免阻塞

咁點樣比其他道路使用者用?

.
 樓主| 天空之神 發表於 2023-5-17 12:32 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-5-17 10:04
不如諗下268C 269C都唔好出番鑽石山站, 停完四美街75X路邊站之後用蒲崗村道落沙田坳道巴士站, 唔駛轉來轉去 ...

其實我又唔明點解屯門荃葵車就唔使架觀塘車入新蒲崗要班客行出去仲要最快果 2 組 33/290 系飛埋

元天同大埔就咁好唔使行咁遠有 69C 268C 269C 74A 74X 招呼

.
EX-TL 發表於 2023-5-17 17:48 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-17 12:32
其實我又唔明點解屯門荃葵車就唔使架觀塘車入新蒲崗要班客行出去仲要最快果 2 組 33/290 系飛埋

行大老山隧道 vs 不行大老山隧道 的分別.

269C由大老山改為欖隧後, 沒有跟從新西線一貫走法直行龍翔道, 往日停完四美街後利用蒲崗村道落沙田坳道巴士站入新界的路線(889除外), 都要改成調頭轉番出龍翔道停鑽石山站, 是因為鳳德道一帶如星河明居等住宅落成.

269C一條線其後生左幾個仔仔女女, 全部繼續跟阿媽行.

其實唔止屯葵青, 80 89 89A呢D早期路線來回唔駛入新蒲崗.

不過, 以前荃灣條40行太子道東, 葵青條42仲一直健在, 61X一向行彩虹道, 可能有D關事.
EX-TL 發表於 2023-5-17 22:41 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-5-16 19:37
反而去西貢太兜唔應該再加站
如果鑽石山站班客行得過去
咁點解唔縮短條線?

唔贊成縮線.

原因唔係行唔行到過去嘅問題, 而係去郊外前會有一班班人集合, 要補給, 食定嘢, 或者去完出番嚟行下食下, 荷里活廣場正好接替以前彩虹邨角色.

如果調去四美街新站, 露天唔係最大問題, 而係呢個位置半天吊, 采頤作為補給點唔理想, 冇大位集合, 等車排隊地方細, 要調動起嚟冇鑽鐵咁靈活.