hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴指東鐵過海段通車後 104 客量減半
開啟左側

[報刊新聞] 九巴指東鐵過海段通車後 104 客量減半

wingho_cwh 發表於 2023-5-15 20:57 | 顯示全部樓層

EpicHan0119 發表於 2023-5-15 17:20
104 仲兜緊博覽道迴旋處, 好心啦

無計啦,香港啲 18+1 顧問公司都係地圖炮嚟,永遠都係坐喺冷氣房坐住個腦
嗰班友連自己喺電訊大廈整咗個新嘅迴旋處出嚟都唔記得,就踢架車去兜會展新翼塞燈
真係想捉班友去驗腦,點解呢個世上有啲人可以蠢成咁,到底佢哋點生存到今時今日

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
lcl + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
08x200-201 發表於 2023-5-15 21:08 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-5-15 18:13
紅巴想要條 9 字頭獨營九龍線,同一條南區獨營線。

你覺得 904、171 會比紅巴做獨營? ...

9xx行西隧過了8/2隧道費都統一$50啦,收少d隧道費,對老九話唔埋對904,905來講會好看少少
雖然唔至於話臭蛋變金蛋

kmb270b 發表於 2023-5-15 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層
978 15/5/2023 上繁數客(東鐵過海一周年)
方向:往會展站
時間:0738 華明開
用車:VH 6415

0741 欣盛苑 + 12/41 (上層窗口全滿 + 坐多3個,下層9人)
0743 牽情間 +14/55
0748 逢瀛仙館 +1/56
0750 嘉盛苑 +4/60
0752 華慧園 +4/64
0757 清河邨 +21/85
0758 曾梅千禧學校 +9/94
0800 北區醫院 +6/100 (企10人左右)
0804 上水站 +5/105 (留後6-7人)

預計彩蒲苑兩站上多5-10人,>110人上公路
做緊11分鐘一班之下 華明上咗成30人
當中粉嶺南共上成55人
可見978仍然好受粉嶺月票客歡迎

另外小弟亦搭咗今晚1930灣仔開班次
同樣係12米紅lift
公路段保持坐滿窗口位 計埋轉車客嘅流動
相信上水前上到60人左右

今日係東鐵過海一周年
978一直係小弟重點關注路線
見到佢由通車半年內跌客
繁時坐得70人上公路 非繁甚至吉車
到而家重新爆棚 可以見到市民對巴士嘅依賴
鐵路嘅快捷係咪完全取替巴士嘅便利性及舒適度?
的確係值得大家同運輸署思考

(小弟以往多次數978可以睇返舊post)
kmb270b 發表於 2023-5-15 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層

kmb270b 發表於 2023-5-15 21:13

補充番 小弟呢三個星期數同一班車
全部都北區上過百人 而粉嶺一啲都唔少人
0q9w8e 發表於 2023-5-15 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2023-5-15 13:53
307P 同 678 都有條件減
只係一減就兩間一齊減呢下唔容易處理

678可以分兩班做軌北既
MCMoore 發表於 2023-5-15 21:33 | 顯示全部樓層
kmb270b 發表於 2023-5-15 21:13

978係開關效應
kmb270b 發表於 2023-5-15 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2023-5-15 21:33
978係開關效應

又係嘅
新東各線都慢慢回流緊
我諗真正一去不復返係171
由昔日線王搞到而家少人到…
rusf101001 發表於 2023-5-15 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb270b 發表於 2023-5-15 22:03
又係嘅
新東各線都慢慢回流緊
我諗真正一去不復返係171

往九龍全日唔落銅鑼灣塞車先,香隧飛快線
 樓主| EpicHan0119 發表於 2023-5-15 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2023-5-15 22:13
往九龍全日唔落銅鑼灣塞車先,香隧飛快線

弊在有時快線仲塞…
巴士的膠 發表於 2023-5-15 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2023-5-15 08:54
其實成件事有限大家睇, 104客量下繁開到10/12分班,
六點上埋訓池個站都係企幾個, 就知情況差咗幾多,
條綫已 ...

104孭住石硤尾白田出彌敦道獨市,白田人口仲有得升,斬左佢陣間有啲黃巴士做埋就喊都無謂。