hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 龍運路線A30消息
開啟左側

[路線計劃/RPP] 龍運路線A30消息

brianso198 發表於 2023-5-30 20:34 | 顯示全部樓層

AVCBWU469 發表於 2023-5-30 20:33
A30開嘅同時A32都繼續跟原有嘅行法定點

會改路線
AVCBWU469 發表於 2023-5-30 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2023-5-30 01:55
葵盛過海以前有337,但唔知點解無變937~
機場大重組真係輸哂,條A線竟然寧願30分鐘一班車,
都要葵涌村 ...

最起碼依家有條930B不過一日得一班又真係太少
魔雪巴士頻道 發表於 2023-5-30 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層
AVCBWU469 發表於 2023-5-30 20:37
最起碼依家有條930B不過一日得一班又真係太少

仲要冇回程
魔雪巴士頻道 發表於 2023-5-30 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-5-30 17:25
去機場早兩個鐘要check in,咁一小時一班其實唔係真係咁唔方便(120mins一班就over左)

同埋一線走一區 ...

A17唔係畀市場淘汰, 係一開線就撞正疫情
如果今時今日開返, 拉去水上樂園 (酒店)
點都有啲客
魔雪巴士頻道 發表於 2023-5-30 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-5-16 17:23
NA30已經取消咗

其實而家有屯赤, 可以開條NA38
做A33+A38深宵版, 屯碼一路掃到荃威
ky927 發表於 2023-5-30 23:49 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-5-30 17:33
去程當你講得通回程你見到多過廿分鐘我諗你都唔會想等。

咁A41P 俾到30/40/45 呢啲班次有無人等?

回程,個人攰唔想等,咁係個人嘅選擇;咁你岩風岩位,總會有人等。個道理去程回程都一樣。

打譬喻:一陣叫A36/37做多少少屯門區,又話區外線做屯門焗人俾貴啲;一陣又話屯門客霸左天元資源上唔到車;一陣又嫌細區60分鐘一班唔密;一陣A47X唔夠客兜白石角又話下下攞大埔線做白石角;又有人會覺得A41P停埋第一城外圍都嫌兜

其實點樣都唔會entertain到所有願望。鬼唔知最好條條線都A21咁密咩,夠客至得架。咁巴士公司60分鐘一班都肯開俾人口細啲嘅區,我唔明有線又嫌疏,無線又嫌無係咩邏輯。

唔係話巴士公司俾咩都要受,但要知道A線嘅功能同性質,唔好用市區線返工線個套完全套落機場線會好啲。
brianso198 發表於 2023-5-31 00:04 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2023-5-30 23:49
咁A41P 俾到30/40/45 呢啲班次有無人等?

回程,個人攰唔想等,咁係個人嘅選擇;咁你岩風岩位,總會有人 ...

A12疫後開60日日搞到裝豬咁裝又點解釋?
而家邊條線朝早九點幾唔靠港珠澳,只做機場都仲識企人?

而家唔係唔夠客開60嘅問題而係連夠客都話知你照開60當無事發生

你班人日日話要機場巴拆到散一散
九龍東做咗個好好示範,有客就有客
無客就算兜到落你樓下都係無客

A23/A25除咗果幾日清青馬去港珠澳客同埋南行執果小小尖沙咀外有咩用處?

講返A30,我好同意龍運要開呢條線,A32本身係有佢缺點

3ASV356 發表於 2023-5-31 01:30 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-5-30 17:25
去機場早兩個鐘要check in,咁一小時一班其實唔係真係咁唔方便(120mins一班就over左)

同埋一線走一區 ...

60分一班仲要可能MISS咗要再預多60分時間等車都叫好過冇咁我相信有得揀大家寧願36M/31M/235M葵俊苑OR葵芳轉15-20分一班A車總好過等架可能成60分鐘先有嘅A車了
kps19862008 發表於 2023-5-31 01:41 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2023-5-31 01:30
60分一班仲要可能MISS咗要再預多60分時間等車都叫好過冇咁我相信有得揀大家寧願36M/31M/235M葵俊苑OR葵芳 ...

乜而家A32開番15-20分鐘一班?
現在個情況就算A30唔開A32一樣都開緊30/60分鐘班!仲要搭36M/235M落去轉,呢程車係咪唔洗時間先?又或者搭到落葵俊苑岩岩走咗班A32又係咪要企係度等60分鐘先有班車?一程過起碼只計一條線既開出時間,兩程車就要計埋夾唔夾到轉車個時間噃?你都用兩套唔同標準去混為一談!A30開就用30/60分鐘時間表去話錯過咗寧願轉車多過夾時間等下班,但講轉車嗰下竟然用疫前班次來套落而家個情況咁好笑?定係你先知咁預知就算正式回復正常嗰刻A32會行番舊既班次而A30仲只會繼續維持30/60分鐘班?若你咁諗得既!除非A30開之後A32個改服務範圍重組唔做既咪有機會咁囉!不過就算係咁都唔好希望條A32會好似以前咁有15/20分鐘班

ccchhhuuunnn 發表於 2023-5-31 02:04 來自手機 | 顯示全部樓層

魔雪巴士頻道 發表於 2023-5-30 22:32
其實而家有屯赤, 可以開條NA38
做A33+A38深宵版, 屯碼一路掃到荃威

屯元天咁多人,疫情前都開唔到全晚N30,淨係分拆同限時限刻得幾班
下路+屯碼通宵咪盞拍烏蠅