hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [破局] 45 46 重組,46延長至麗港城
開啟左側

[破局] 45 46 重組,46延長至麗港城

castanopsis 發表於 2023-5-19 00:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

41取消
打破咗41/45/46之間既微妙平衡

現建議重組45/46
令兩條線有返合理既分工
同時用最少既資源,順便開拓新市場

——————————————————————————

46 來往 麗瑤 及 麗港城
麗瑤/祖堯/華荔邨/美孚<>旺角/油麻地<>(觀塘商貿區)<>麗港城

東行 (14:00前):https://goo.gl/maps/WTJg1HjWczDacLtQ9
東行 (14:00後):https://goo.gl/maps/HKK3zJkA5jLqvUV27
西行 (14:00前):https://goo.gl/maps/MdeDVmh5cZGTUzjN7
西行 (14:00後):https://goo.gl/maps/aEAPuHSs6XsoY3qj7

收費:全程$7.9,女拔>麗瑤 $6.2
班次:全日20分鐘一班
行車時間(連休):東行75分鐘,西行85分鐘,經偉業街班次另加10分鐘
用車:9部(對比宜家五正二蛇共7架車)

45 來往 麗瑤 及 九龍城碼頭
按現有走線,但飛走旺角加至20分鐘一班車

東行:https://goo.gl/maps/SZhojce3aiwN7sZG9
西行:https://goo.gl/maps/pzYY682G425BkHg96

班次:全日20分鐘一班
用車:不變

——————————————————————————

麗港城去油旺長期真空
宜家新巴似乎打算用795系擦邊做呢個位
呢個位本身基本盤唔會差過219X,九巴好應該開線去截糊
如果按時段入埋觀塘商貿區,做觀塘版既X6C,就更加可以做到雙向客源
問題係如果單純咁開條新線,資源用得多,亦比較冒險

留意到46飛走長深荔,唔塞入佐敦道
其實節省既行車時間,足以直接拉條線入麗港城
只要蛇轉正,額外加多2部車,已經做到20分鐘一班

與此同時,華荔邨上車,11分鐘旺角站落車
比起6用成29分鐘,搭鐵行10分鐘先到美孚站月台
係好吸引,估計會吸引唔少人回流

46做返好旺角,何文田有綠小/18/241X之下
45可以順勢飛走旺角,節省行車時間
用車不變之下,應該可以加返落20,俾返何文田<>長深荔一個合理既服務
長遠45可以再同42/30重組,但呢度費時講咁多

修訂#1:
計完出來,45西行太子飛橋未必節省好多時間
考慮跟返42行橋底汝州街
原文已改
修訂#2:
部分版友反映,華荔邨/盈暉臺習慣喺荔枝角總站上車
46東行花多一分鐘,繞經荔枝角總站

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 10 精闢見解

查看全部評分

1181174166 發表於 2023-5-19 19:07 來自手機 | 顯示全部樓層
另一度已經問緊:荔景山落旺角幾錢?
S3BL100 發表於 2023-5-19 23:25 | 顯示全部樓層
大方向並非無可取之處,但我有好多問題

1.
如果荔景山 15 分鐘一班聯合班次過剩,重組完仲要變成兩條各廿分一班,唔係會更加浪費資源?但可惜因為你將旺角同深長荔拆開左去做,兩者尤其後者完全無藉口變 30 分一班,但同時麗瑤至旺角油麻地段需求唔足以支持廿分班;而你成個重組做完後倒過來要加兩部車,效益根本相當有限

2.
45 單係飛起旺角,無可能現有車數做到廿分班。留意而家平日係 90+90 分,週末係 90+120,淨係飛起旺角有無可能變兩粒鐘一轉、六部車做廿分班?就算縮去紅磡海逸都唔得。我之前提出直接縮到海逸豪園,都係平日 80+80,下繁同週末 80+100

3.
做麗港城往來旺角油麻地,原意唔係差。但十年前千辛萬苦爭取返來條綠小 69A 會唔會反對?如果去得果頭,點解唔做埋高嶺道?又,都係去果頭,點解唔係做潛力更大既油塘灣新增人口?

4.
麗港城好明顯並無全日往來美孚同麗瑤需求,將兩類不相干客源擺落同一條線,行得通既前提係仲有少量客由頭坐到尾,而兩組坐半程乘客數目差唔多。但唔夾硬兩組客捆綁埋併埋同一條線既話,麗港城或者油塘係可以有更理想走線

荔景山路同麗瑤、祖堯出深長荔旺角基本盤唔夠大,根本好難強求出深長荔同旺角拆開來做,除非拆完慳到車,例如我之前諗過條佐敦旺角循環

我而家既諗法係 45 直接縮短,9 部車做廿分班,然後 46 變兩味線,延長去觀塘碼頭,再全程加價同 40 睇齊就算,來回各開三班車。走線大概係
去程:美孚後直上西廊,渡船街落橋,佐敦道後直飛九展,停宏通街後經偉業街直去觀塘碼頭
回程:觀塘碼頭經偉業街直去,常怡道轉入宏照道,左轉啟祥道入啟德隧道直出佐敦,連翔道經寶輪街轉返出美孚,再上荔景山

我初步計過,全程分別要行 49 同 71 分;至於你個方案,我暫時未同你 double check 九部車做唔做到全日。但新 45 想六部車搞掂,好明顯係唔可能

非繁往來油麻地佐敦,倒落美孚轉車站,轉乘 42A 238X 算啦,反正你都只係刷邊做緊比油麻地更多客既佐敦
fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2023-5-20 00:31 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-5-19 23:25

又係荔景山三個問題:
1 無得$6.2落山
2 15->20 班
3 油麻地佐敦非繁無直車

諗緊咁想46做特快,絕啲殺6,拉6C上荔枝角,46做旺角掃到落尖碼
45縮到愛民減價,18拉落九碼代替

而旺角-麗港城,話說有潛質嘅包括白田
AVD1 發表於 2023-5-20 00:49 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-5-20 00:31
又係荔景山三個問題:
1 無得$6.2落山
2 15->20 班

某程度上 46 等同荔景 M 線,用黎上山落山出市區用,好難搞 46。

何況 46 都做到大部份荔景對 45 所要求嘅野,
所以我又覺得做大 46 好過。

我直情認為荔景留 30、46 一條新界一條市區算,
45 一係縮線,一係就直情同 30X 合併九龍區路段。

何況 30X 而家行車時間長,飛走油麻地換上何文田,食 45,
又可以滿足之前有板友指何文田更有需要一條去荃灣嘅線。

就算 30X 真係比佢上左何文田,11 架用車套走兩架都會密過而家條 45,
直接將兩架車推去 46 到都已經加密左荔景條穿梭線。

45 個 6 架車就可以套出黎比荃灣玩 30X 特快,直接玩 230X 全日半粒鐘一班都搞得掂。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-20 09:17 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-5-19 19:07
另一度已經問緊:荔景山落旺角幾錢?

$7.9出旺角,$6.2返荔景
拉勻每程加咗$1.35,但轉特快加價本身都係慣常做法
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-20 10:41 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-5-19 23:25

1. 荔景山

服務過唔過剩除咗睇車數,仲要睇客量
我覺得荔景山加美孚,係support到一條20分鐘一班既旺角特快

你既論述同好多版友一樣,就係剩係睇客量數字,但無真正去解讀背後既意思
荔景山路個基本盤當然唔係大,但睇落咁少客既原因係因為打到好散
巴士四條線6分鐘一班車落長深荔之餘,麗瑤祖堯仲有綠小411飛公路落深水埗
然後出到盈暉臺,46同6一樣咁慢,班客一係搭鐵,一係總站上6

但如果飛西廊直出旺角,完全係另一回事
新46喺 麗瑤/瑪嘉烈/清麗/華荔邨/九華徑,車程上根本無對手
沿線有超過3.2萬人唔近地鐵站,差唔多係兩座海麗邨
旺角係佢地最接近既旺區,有買日用品既需求
加上兩間大醫院出逆向客,同會有客去觀塘商貿區,我直程覺得部分時段有條件開15

2. 45用車問題

你啱,可能要加多一架車
宜家45做緊大約170分鐘一轉連休(6架車,25-30分鐘一班)
非繁交通情況之下,如果飛走紅磡圈/萬基大廈/旺角,一轉行車時間可以減20分鐘
但同時全線唔會再經過繁忙道路,唔需要預留時間塞旺角
一單如果減5分鐘buffer time,其實已經可以做到140分鐘一轉,7架車20分鐘一班
頂盡shoulder peak要有個別班次開25,但整體而言唔會點影響可行性

3. 高嶺道

可以做,不過要加多部車,同未研究區內點行最理想,open to suggestions
油塘灣就唔好啦,太近鐵,基本盤成疑,下一步先
69A本身做唔到油麻地同旺角,長途小巴循環亦真係唔討好
反對就肯定反對架啦,唔通支持咩,但理據似乎唔強

4. 長途客

唔認同無長途客
留意朝早龍翔道龍尾黃大仙中心,經旺角走反而最暢通
用繁時線230X+219X+215X既ETA推算,早繁美孚>偉業街,車程24.8分鐘
呢個速度無論係40定港鐵,都做唔到
某程度上條線仲有用過幾班40B

當然下繁有死亡交叉
但未來三隧分流/加士居道天橋擴建/中九龍幹線開通,前景一片光明

46行車時間我預到頗鬆,但歡迎你double-check

JX9097 發表於 2023-5-20 11:05 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-20 10:41
1. 荔景山

服務過唔過剩除咗睇車數,仲要睇客量

搭咀一句
板友指油塘灣應該係三家村嗰頭(即係14X總站)
嗰邊同油塘站絕對稱不上近,或者就腳
沿途都冇遮冇遮,仲要上上落落山坡
(就算行高輝道直出,去到A1出口都要爬樓梯上去)
 樓主| castanopsis 發表於 2023-5-20 11:22 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-5-20 11:05
搭咀一句
板友指油塘灣應該係三家村嗰頭(即係14X總站)
嗰邊同油塘站絕對稱不上近,或者就腳

明白
如果講三家村個發展項目,我會prefer拉16X落去,經埋啟旺樓全日化
而睇落個區基本盤未有麗港城穩陣?
JX9097 發表於 2023-5-20 12:01 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-5-20 11:22
明白
如果講三家村個發展項目,我會prefer拉16X落去,經埋啟旺樓全日化
而睇落個區基本盤未有麗港城穩陣 ...

16X觀感會唔會唔好?
上咗車上山落山再出觀繞