hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 開辦白田至麗港城路線
開啟左側

建議 開辦白田至麗港城路線

1181174166 發表於 2023-5-20 19:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

意念來自:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2169641-1-1.html
麗港城來往旺角真空
因應白田重建完成,亦有版友提及白田來往觀塘路線
往麗港城
白田巴士總站      
白田邨麗田樓
石硤尾邨美映樓
石硤尾站
民樂樓     
協同中學
大坑東遊樂場
勵德街
協和小學
旺角站
Option A:經中九龍幹線:
旺角街市
銘基書院
Option B:經油麻地
旺角豉油街        
油麻地文明里
勞資審裁處        
紅磡山谷道
A & B匯合:
啟德隧道轉車站-九龍灣展貿
觀塘順業街        
觀塘勵業街
觀塘巧明街
觀塘偉樂街
麗港中心
麗港城總站

往白田:
麗港城總站
麗港中心
觀塘偉樂街
觀塘巧明街
觀塘勵業街
啟德隧道轉車站-九龍灣展貿
Option A:經中九龍幹線:
銘基書院
新填地街
Option B:經油麻地
拔萃女書院
油麻地眾坊街
油麻地碧街
旺角奶路臣街
A & B匯合:        
港九潮州公學        
伊利沙伯中學        
太子站        
大坑東遊樂場        
協同中學        
石硤尾站        
白田邨瑞田樓        
白田 (北) 巴士總站        
白田邨第9座
白田巴士總站

JX9097 發表於 2023-5-20 22:25 | 顯示全部樓層
條線疊住69A太子段
似乎小巴佬唔會放口
 樓主| 1181174166 發表於 2023-5-20 23:35 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-5-20 22:25
條線疊住69A太子段
似乎小巴佬唔會放口

69A車程上仲有優勢,除非行中九龍幹線
而且九龍城都係69A獨市
EX-TL 發表於 2023-5-20 23:38 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-5-20 22:25
條線疊住69A太子段
似乎小巴佬唔會放口

樓主條線咁鬼兜, 我係小巴佬就冇所謂.

往東九入左界限街仲要兜到落大角咀/油麻地, 69A返到總站, 呢架巴士隨時公路都未上.

呢架巴士除咗麗港城就淨係做商貿區, 真係夠客?
 樓主| 1181174166 發表於 2023-5-20 23:49 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-5-20 23:38

往東九入左界限街仲要兜到落大角咀/油麻地, 69A返到總站, 呢架巴 ...

往東九直頭唔覺得好重疊
協和小學後轉入洗衣街,太子都唔算掂到
太直接又話搶69A

不過快唔快,中九龍幹線開咗再睇,反正係一程車
而觀塘區非繁忙時間會唔會直接行觀繞,諗過白田會唔會想非繁叫做有車去觀塘,open end嘅
EX-TL 發表於 2023-5-21 00:09 | 顯示全部樓層
兜入啲塞車位, 唔係人咁品, 如果同6P一齊轉出界限街, 6P過咗彩虹, 你呢條線先上公路, 特快位得旺角去商貿區同麗港城, 而白田落旺角搵呢條線去做唔啱數喎, 104仲健在, 小巴12又落到洗衣街, 87B落旺角街市 大角咀.
castanopsis 發表於 2023-5-21 06:55 | 顯示全部樓層

麗港城/觀塘商貿區<>油旺<>住宅區 既模式
適合荔景山同46,未必代表適合白田

白田<>油旺,本身有104同87B
呢兩條線睇落都唔會取消,亦仍然有capacity
你條新線唔見得有任何速度/價錢優勢可言
呢個同46轉特快,快過曬所有其他交通選項,順便俾63X飛走美孚,效益有好大分別

另外,荔景美孚可以直接飛西廊落旺角,但無方便既道路接駁界限街/太子道西
白田/大坑東唔同,來往旺角因為道路設計問題,其實頗為轉折
反而白田上老龍,或者落界限街,都好順
變咗白田如果要搞東九線,似乎跟返214/6D個framework比較合適

然後,你不妨計一計用車
條線要做全日20,我估9架車走唔甩
對比改46已經有5正2蛇墊底,新增資源用多唔少

最後,option B會好過option A
大角咀上中九龍幹線,分分鐘慢過行油麻地走,但後者多好多客
東九龍走廊唯一問題係死亡交叉,不過未來應該會有所舒緩

0q9w8e 發表於 2023-5-21 07:12 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-5-20 23:38

往東九入左界限街仲要兜到落大角咀/油麻地, 69A返到總站, 呢架巴 ...

78B國松都有所謂啦
 樓主| 1181174166 發表於 2023-5-21 11:10 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-21 06:55
麗港城/觀塘商貿區油旺住宅區 既模式
適合荔景山同46,未必代表適合白田

46個價錢問題,加上荔景山出客問題
特快同6重組好過搞東九
 樓主| 1181174166 發表於 2023-5-21 11:49 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2023-5-21 00:09
兜入啲塞車位, 唔係人咁品, 如果同6P一齊轉出界限街, 6P過咗彩虹, 你呢條線先上公路, 特快位得旺角去商貿區 ...

而Option B 除咗104收過海價之外,旺角南同油麻地無車到
另外九展呢?
記得F1有過87B改青沙建議,新線就可以創再條件