hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 27/5起,城巴79X正式加班及延長服務時間
返回列表 發新帖
開啟左側

[服務調整] 27/5起,城巴79X正式加班及延長服務時間

hkcctim2012 發表於 2023-5-29 11:15 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2023-5-28 09:21
走線都有問題啦
一開始招既係79P 78C會好唔少

十四鄉咪又係咁,去九龍灣嗰條又係玩逆走行偉業街,去尖沙咀嗰條又去唔到旺角(好彩有條去荃灣食咗長沙灣,唔係應該同79X差唔多)
78X應該縮番做繁時車,78C開全日
79P睇吓城巴會唔會做大,可以嘅話同79X各開30做15分鐘聯合去旺角(當然有冇人開車就另一回事🤪
asv98.kw131 發表於 2023-5-29 16:41 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2023-5-28 09:21
走線都有問題啦
一開始招既係79P 78C會好唔少

我諗運輸署見 270A 咁嘅頹樣而 270B 好客,於是咪招 79X 囉。
不過 270A 客量唔好係因為 270A 車程慢,東鐵亦都可以去到沿途地方,連一程直達嘅優勢都被比下去,自然得返「想坐吓」嘅客。
79P 就唔同,皇后山唔近東鐵站,變相 79P 有一程直達優勢,加埋 79P 唔經九龍塘,行車時間應該有著數,個人覺得 79P 會做得起。

79X 唔係差嘅,只係要過咗今次份 RPP 先叫好啲,美中不足就係早咗落橋。
忍一時之氣 滅自己威風
horivhyc 發表於 2023-5-29 17:01 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-5-29 16:41
我諗運輸署見 270A 咁嘅頹樣而 270B 好客,於是咪招 79X 囉。
不過 270A 客量唔好係因為 270A 車程慢,東 ...

聽講係因為要照顧番海達班客而突登兜番南昌站
不過係咪當20轉乘無到呢...
咁做分分鐘就係倒走旺中呢個大客倉
Time to say goodbye.