hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【建議】961往屯門方向部分時段不經上環 ...
開啟左側

【建議】961往屯門方向部分時段不經上環

neoplan720p 發表於 2023-5-28 00:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
如果106由小西灣碌到去銅鑼灣先入隧道係唔開胃的話,咁一眾西隧線由銅鑼灣碌到去上環(正確來講係皇后街)先入西隧的話,
其實都唔見得好好。

問題係,要搞拆線,
不論資源上定係班次上,
都唔見得易搞,
而兩間巴士公司亦唔見得有咩魄力去搞。

所以,如果以試驗性質去睇,
961部分時間飛走上環,似乎係較可行選擇,
因為屯轉尚有一條同公司而且班次又較頻密既960做包底。

詳細建議資料:
往屯門方向,不經上環之定線:會展 -> 銅鑼灣 -> 灣仔 -> 金鐘 -> 中環 -> 雪廠街 -> 干諾道中 -> 四幹 -> 西隧……
該時段取消之車站:利源東街至皇后街各站
該時段增設之車站:干諾道中砵甸乍街站
不經上環之服務時段:每日8:30pm打後至尾班車(即同時將繞經銅鑼灣時段由現時的21:24,改為延長至尾班車)

Q&A:
1. 點解唔搞往港島方向飛走上環?
-> 往港島方向,經上環相對無咁唔開胃;
-> 往港島方向,飛上環但要停返中環既話,車程上唔會比現時慳到幾多。除非中環金鐘都飛走埋,直達灣仔,但咁樣會牽涉太多持份者,非常難搞;
-> 相比往屯門方向,往港島方向既銅鑼灣需求相對無咁集中。

2. 點解唔直接將飛走上環既時段班次,改擺銅鑼灣 / 天后?
-> 搬到當然好,但既然而家站位都搬唔到,咁我都唯有照跟返而家既方式去做,唔再節外生枝。

3. 點解下繁唔搞特快班次,而只係集中做晚飯後既時段?
-> 正如「背景」裡面提到,要搞拆線,實在太困難。
-> 而下繁時段上環好多人收工,如果單單將961改為不經上環,而唔補返條支線服務上環既收工客,必然會被大力反對。既然如此,多一事不如少一事,直接將不經上環既時段,延遲去晚飯後,咁上環一帶既需求急降,受影響既乘客會較少。

4. 點解唔進取少少,灣仔後就直出告土打道?
-> 我都想杜老誌道或者盧押道直出,不過連金鐘甚至半個灣仔都飛走埋,反響都應該好大。既然如此,倒不如保守少少。

5. 慳到既時間會有幾多?
-> 由於係非繁忙時間做呢樣野,所以慳到既時間未必好多,初步估計係5-8分鐘。但最主要係觀感上有所改善,特別係由於961本身要停「文華里」站,因此被逼硬食西港城以及港碼附近堆燈陣(次次坐都極唔開胃)。

6. 長遠會有咩計劃?
-> 其實今次961部分時段既改動,只係一個引子,希望令更多人反思由銅鑼灣碌到去皇后街既走線,係唔係已經過時及欠缺效率。
-> 有得必有失,想要銅鑼灣有合理既車程服務返到屋企,就要犧牲部分需求較細既時段上環無左直達服務返新界(即夜晚9點後)。
-> 下一條最有機會改到既,就係968下繁至尾班車自拆兩條線返元朗,始終呢條線密,資源相對較多(如果唔俾班大陸佬佔據既B1偷哂車的話),較容易做到部分時段拆線。
例:
A線:天后 -> 銅鑼灣 -> 灣仔 -> 盧押道後直飛西隧;
B線:金鐘 -> 中環 -> 上環 -> 皇后街 -> 西隧
兩線班次按客量而適度分配。
-> 但都係果句,拆線真係唔易做,所以今次就係要搵條唔駛拆線,可以直接拎去改,而又有960包底既961去做。(最重要係960都叫做到市中心,又算擦邊做到下山景,係得上環 -> 安友班客要被犧牲去轉車,已經叫做影響到最少人)

7. 駛唔駛將不經上環既班次改編號?
-> 我唔係號碼膠,對呢件事既立場無所謂,最主要睇地區覺得有無需要。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
YouTime 發表於 2023-5-28 01:39 | 顯示全部樓層

整體係好事,但係我有個小疑問,德輔道中至干諾道中果段雪廠街係紅日係行人專用區,紅日係要改行皇后大道中同畢打街
5X係有分平日版同假日版,962X係冇分,諗住點處理?
我覺得行出面已經快左,但係假設反響太大,拉疏站位會唔會係另一個選擇?
類似934咁疏:菲林明道-->盧押道-->太古廣場-->匯豐總行-->上環站
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
kay 發表於 2023-5-28 08:31 | 顯示全部樓層
10年前提都應該有討論空間
依家如果只係慳得5-8分鐘
巴士公司角度應該都係慢碌算
尤其兩巴唔少線都一齊打緊架
世界很簡單 人類很複雜
m1210h 發表於 2023-5-28 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層

我早兩日先喺怡和街數完961,足足上咗29個,所以連埋菲林明道同堅拿道西應該夠客,或者喺盧押道出都得,俾晒中上環960去做,加上960咁密,甚至過密,用佢清中上環一定冇問題
 樓主| neoplan720p 發表於 2023-5-28 11:56 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-5-28 01:39
整體係好事,但係我有個小疑問,德輔道中至干諾道中果段雪廠街係紅日係行人專用區,紅日係要改行皇后大道中同 ...

翻查961既站位,
不論平日行雪廠街定假日皇中 + 畢打街,
都係停完中銀大廈站之後再去砵甸乍街站,
所以應該問題不大。

*provided that 假日晚上皇中同畢打唔塞車,
應該對車程無乜負面影響。

至於拉疏站位,
我就更想試下有960包左上環底之下,
有無機會係非繁時間幫任何一條西隧線飛走上環,開創先例。

當然,如果最終961部分時段飛走上環都被否決,
我唔反對研究拉疏站位,睇下有無其他方法縮短銅鑼灣進入西隧既車程。
 樓主| neoplan720p 發表於 2023-5-28 12:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-5-28 08:31
10年前提都應該有討論空間
依家如果只係慳得5-8分鐘
巴士公司角度應該都係慢碌算

其實而家有左東鐵過海同屯馬線之後,
唔係更應該研究方法點樣保住班客咩?

而銅鑼灣入西隧閒閒地都35分鐘起跳,
其實都幾唔開胃。
雖則話晚飯後寧願一程過,唔太介意車程,
但都唔好太長太離譜。

我正正就係知巴士公司無乜心去做,
所以我專登唔提出968該時段拆線住,
用條大家都知係用黎搶962X銅記客既961去試。

既然狗公眼中既961,入銅記既目標都係搶962X客,
咁點解唔係增加任何資源,以及唔太影響上環客時段內既情況下,
試下飛走上環,吸多幾個銅記客呢?
 樓主| neoplan720p 發表於 2023-5-28 12:04 | 顯示全部樓層

m1210h 發表於 2023-5-28 11:07
我早兩日先喺怡和街數完961,足足上咗29個,所以連埋菲林明道同堅拿道西應該夠客,或者喺盧押道出都得,俾 ...

最終要睇安友班客點取捨。因為如果盧押道出,
就會金鐘都飛走埋。

如果佢地唔介意金鐘返安友該時段要轉車,
進而俾961灣仔後停一停砵甸乍就直飛西隧的話,
我當然歡迎同支持。

今次我寫呢個plan 係由最保守既角度出發,
就係想盡可能確保萬無一失,通過左先,
叫做做福下成個屯門區既人先。

天空之神 發表於 2023-5-28 13:45 | 顯示全部樓層
只係講一句,961 致富係因為執 960 上環同轉九既雞夠多

叫 961 唔入上環
一黎執唔到雞
二黎 960 繼續爆棚上唔到客繼續飛站
班客就會自動落地底
係三輸
.
hvshe 發表於 2023-5-28 17:56 | 顯示全部樓層
問題係[假想]敵揀錯 唔係962X而係東西鐵
961原本客路較窄 難guarantee頭段再遲啲可以儲足客
而個人in favour of 968拆線因為有大客底以及天后吉半條坑可以擺其他線,例如屯門嘅?

如果尋求Proof of Concept其實968會有唔少時間proof到銅記+灣仔係sustain到全個下繁
咁會仲有料俾某條屯門線易啲過關灣仔直出
攰。。。
kay 發表於 2023-5-28 19:17 | 顯示全部樓層

hvshe 發表於 2023-5-28 17:56
問題係[假想]敵揀錯 唔係962X而係東西鐵
961原本客路較窄 難guarantee頭段再遲啲可以儲足客
而個人in favou ...

968同960 961唔同
起碼960有961保底968食自己
不過呢個年代快定多站巴士公司似乎傾向後者
湊夠一車過海就算

九巴最叻搞既特快係假特快

世界很簡單 人類很複雜