hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙交反對82K斬走第一城同黃泥頭路段
開啟左側

[路線計劃/RPP] 沙交反對82K斬走第一城同黃泥頭路段

AE367 發表於 2023-5-29 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://m.facebook.com/story.php ... amp;mibextid=Nif5oz

[82K被建議縮短路線  ☠️署方邏輯後患無窮]

運輸署2020年喺機場巴士重組中提出將82K由黃泥頭縮短至圓洲角。友台 大交合 - 大圍交通資訊綜合 向運輸署查詢,被取消嘅路段 (黃泥頭至愉田苑) 嘅乘客人數,發現咗驚人嘅結果。

署方回覆指,即將被cut嘅一段全日有550人次,佔全線乘客總數35%😰。友台一再追問下,運輸署提供咗調查當日嘅所有原始數據。

⚠️ 成件事最得人驚係,呢段路佔全線明顯一部分嘅客量,署方竟然想話cut就cut,令人質疑署方訂定巴士路線計劃時如何準確運用數據,建議 #閹割佔客源重要比重嘅路段。而且三分之一客量流失,豈不是會再減班?

署方更指有關路段最繁忙一小時載客率不足30%,可被縮短。⚠️ 咁就仲危險,以普通12米巴士計,#如果頭站上唔夠40人,#可以隨時被建議cut站,咁全港幾多路線可以縮短?先例一開,後患無窮。

我哋認為運輸署制定82K方案上有缺失,呼籲署方擱置方案,我哋正尋求下一步投訴渠道。

冇記錯運吉同九巴當初話82K縮去圓洲角可以「加密」班次,但冇咗第一城同黃泥頭班客,究竟82K縮短後班次會否真係加密呢?如果有得加密完又會否減返轉頭?大家心中有數。
KW2523 發表於 2023-5-29 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層

倒不如縮走大圍嗰段路吧
直接改循環 好似282咁
YouTime 發表於 2023-5-29 13:10 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-5-29 13:04
倒不如縮走大圍嗰段路吧
直接改循環 好似282咁

82K甩唔到四美-新田圍獨市
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
S3bl430 發表於 2023-5-29 13:12 | 顯示全部樓層

82K第一城同黃泥頭班客主要去邊先?如果 果35%客係主要由黃泥頭坐去美林(獨市位),咁82K當然有理由繼續以黃泥頭為起始站

如果唔係, 咁第一城同黃泥頭往82K沿途區域(第一城或石門往返黃泥頭、黃泥頭往返乙明、秦石、新田圍、大圍)
都有合理的交通覆蓋(小巴804, 九巴80K,85A,83S等),
咁係唔係真係咁需要留第一城同黃泥頭路段?

----------------------------------------------
上課天班次有需求的話,保留1-2班黃泥頭往返美林班次,似乎更加合理

另外,與其維持82K 兜到喊的走線,
不如搵一班做完83S要做80的班次,直接延長至美林或大圍

錯字連篇
BlackBird 發表於 2023-5-29 13:19 | 顯示全部樓層
大家其實心知肚明,縮完線係唔會加班既

當然,呢度係公司迷特別多既italk,相信佢地又會無視巴士公司點樣做臭自己個朵,盲撐82K縮線架啦

P960早日摺線
天空之神 發表於 2023-5-29 13:28 | 顯示全部樓層
應該要做既係cut 田心同美林

比 88K 80K 轉乘,搬 72A 去美林經大圍站就ok
.
KW2523 發表於 2023-5-29 13:32 | 顯示全部樓層

YouTime 發表於 2023-5-29 13:10
82K甩唔到四美-新田圍獨市

82K海福美林全日平均每班連3個客都唔知有冇
呢個所謂嘅獨市位根本係廢嘅

S3bl430 發表於 2023-5-29 13:32 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-5-29 13:28
應該要做既係cut 田心同美林

比 88K 80K 轉乘,搬 72A 去美林經大圍站就ok

一次過拉曬72A和73A上新田圍都cover到大部份原82K服務...[更新]然後取消82K
不過,我覺得唔太值得咁做

如果82K朝醫院線發展,繞經顯徑和水泉澳也是一個發展方向

KW2523:82K海福美林全日平均每班連3個客都唔知有冇 呢個所謂嘅獨市位根本係廢嘅

美林和海福係有客,有時都有10幾個的
晚上在大圍街市等車,有時見到82K有4-5人在車上,
無你講到咁差

如果以沙交披露的內容,推算82K每日客量約1600人
每日有56班班次,平均1班28個人

黃泥頭至第一城佔35%, 即每班車平均約10個客, 又唔算好多

錯字連篇
YouTime 發表於 2023-5-29 13:39 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2023-5-29 13:32
82K海福美林全日平均每班連3個客都唔知有冇
呢個所謂嘅獨市位根本係廢嘅

我都知廢,但事實都係要補位,當年都要開89S,雖然新香港下地區仲有冇咁嘅牙力就另計
反而顯徑先有得飛,四美有286X,河東有鐵/804,新田圍有87B
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
kay 發表於 2023-5-29 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層

82K第一問題係
留佢活口定要整瓜佢
唔整瓜佢有眼睇都係差落去