hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴70P線延長服務時間 70微調班次
開啟左側

建議城巴70P線延長服務時間 70微調班次

YUU 發表於 2023-5-31 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

鑑於現時70P線服務時段主要係跟原76線,尾班車開出時間較早,服務時間並唔合理。再者,晚間由金鐘 灣仔一帶返石排灣/香港仔內街亦有需求,由此建議70P線延長服務時間。
建議70P線服務時間如下:
石排灣開
每日
1935前 不變
1935-2205 30

交廣開
星期一至五
1630前 不變
1630-1845 15
1845-1945 20
1945-1959 14
1959-2139 20
2139-2200 21
2200-2300 30
星期六及假日
1810前不變
1810-2050 20
2050-2250 30
70線:
華貴開
星期一至五
2020前 不變
2020-2340 20
星期六及假日
2000前 不變
2000-2340 20
交廣開
星期一至五
1625前 不變
1640、1652、1705、1710、1722、1737、1752、1805、1810、1822、1837、1852、1900、1915、1930、1937、1952
2009-2209 20
2220-2245 25
2311-0011 20
星期六
1838前 不變
1845-1915 15
2000-2100 20
2110-2200 25
2212-2242 15
2315-2355 20
假日
1800前 不變
1820-2100 20
2310-0010 20
補償:
增設70P<->78之間的轉乘優惠

好處
70系下繁能有更平均、頻密的聯合班次,來往香港仔及中環之間的班次有所增加(16:25-19:59由現時28班增加至32班)
70P線下繁更密,有可能吸引到4M客轉投
70P增設的夜晚時段能吸引石排灣客
壞處
70線下繁(16:25至19:59)由現時19班減至18班,部分班距比以往長
70線晚間班次被分薄

歡迎討論,嘔心瀝血之作,不喜勿插,感謝🙏🙏

kay 發表於 2023-6-1 21:27 | 顯示全部樓層

70 70P兩者客量有差異
分拆左都係70人多
依家就話95車疏但將來轉595上去就好好多
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| YUU 發表於 2023-6-1 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-6-1 21:27
分拆左都係70人多
依家就話95車疏但將來轉595上去就好好多 ...

之前小弟連續3日觀察過,70/70P 大多見車就上,香港仔偏向搭70P喺廟落,淨低石排灣同田灣華貴死等。同埋70P下繁海濱公園打後仲有大半車客,又真係儲到40客以上上石排灣,都唔係差70好多。加埋我之前喺金鐘站企左一陣,70P似乎吸引到石排灣地鐵轉車客(有批人喺地鐵站行出嚟等車)
 樓主| YUU 發表於 2023-6-1 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-6-1 21:27
分拆左都係70人多
依家就話95車疏但將來轉595上去就好好多 ...

其實只要唔係直車,喺南區就等於送客比綠小。加埋595夜晚其實都唔係話好密,只係好過95咁解,一送車尾隨時等車耐過搭車
kay 發表於 2023-6-1 22:02 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2023-6-1 21:49
之前小弟連續3日觀察過,70/70P 大多見車就上,香港仔偏向搭70P喺廟落,淨低石排灣同田灣華貴死等。同埋7 ...

香港仔就係見車就上但華貴田灣同石排灣比
前者的確佔優
剩係睇出中環個程就好明顯見到

回程大家各自有區內客做
但繁忙時間返南區爆到上唔到個架又係70

唔係反對但70 SUFFER得多

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
YUU + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| YUU 發表於 2023-6-1 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-6-1 22:02
前者的確佔優

呢個真,所以逆向出中環只係劃咗30
同埋上繁石排灣的確比田灣華貴明顯差
但係下繁唔知係咪田灣班客唔想行定點,似乎走咗啲中環返田灣客去薄扶林線
同埋小弟觀察過70系下繁部分班次編得都幾差下,同70P有部分班次少客同70部分班次爆棚係有關係。例如1710交廣嗰班70P因爲痴住1707班70而成日運吉
倒轉1753班70因爲痴住1750班70P又係特差
而1750班70P係可以上到企的
 樓主| YUU 發表於 2023-6-1 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-6-1 22:02
前者的確佔優

上繁石排灣開7-15只係坐到7-8成滿
華貴田灣開7分鐘架係會爆棚
P.S:唔係話你錯,我只係陳述緊我觀察到嘅嘢
如果小弟有講錯 請指正
chunglau 發表於 2023-6-4 21:48 | 顯示全部樓層

南區方向,一至五18:20/18:30呢一兩班70經少咗其中一班,尤其係禮拜三,70呢兩班車一但出現脫班,18:35班70P經常發生頂閘,最誇張係,香港仔隧道之後一直飛站到逸港居先有人落車

其實上70嘅大部分都香港仔落,就算70分一半班次畀70P都影響唔大,田灣華貴嘅唔多

另外,仲有一少部分人仍然唔熟悉70P,以為崇文街(天后廟旁邊)冇站
 樓主| YUU 發表於 2023-6-4 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2023-6-4 21:48
南區方向,一至五18:20/18:30呢一兩班70經少咗其中一班,尤其係禮拜三,70呢兩班車一但出現脫班,18:35班70 ...

之前小弟有觀察過18:10班70P
長期頂閘
 樓主| YUU 發表於 2023-6-4 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層

chunglau 發表於 2023-6-4 21:48
南區方向,一至五18:20/18:30呢一兩班70經少咗其中一班,尤其係禮拜三,70呢兩班車一但出現脫班,18:35班70 ...

天后廟多人落過海旁