hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組隧巴 103 104,取消 113,分拆 905
開啟左側

建議重組隧巴 103 104,取消 113,分拆 905

1181174166 發表於 2023-6-3 11:14 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-6-3 08:20
其實103仲有方法係聖保祿屈返轉頭SOGO再鵝頸橋過海
不過會有同其他隧巴爭食問題

中西區碌到銅鑼灣都係觀感差
當然紅隧線兜天后圈唔止103,170都惹人詬病,鬼叫百德新街封咗
改路之後中上環車程唔係特別快,灣銅唔就腳,糅合完剩低嘅客會唔會得不償失呢?呢個我抱有疑問
更甚係合併完都唔係密,過多一排可望全日25-30
castanopsis 發表於 2023-6-3 11:23 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-6-2 21:52
行青山道仲衰,塞車無定向

我原意就係要 905X 同 904 長沙灣道沿途同站、盡可能唔改變現有站位

行欽州街比起兜旺角,快7分鐘,叫做X得有意思
行南昌街快得3分鐘,一個唔好彩仲慢過兜旺角

青山道塞還塞,但旺好多同遠離地鐵站
而非繁 長深荔客倉 喺 黃金/鴨寮街/西九龍中心,青山道+欽州街咁行,站位係好靚
就算會搞到美孚客無快過,我估都值得

905/X金鐘甚至交廣止步,可以直接節省4架車
剩係做呢樣嘢,固然會有阻力
但你宜家重組規模唔細,我估兩間巴士公司都會肯為咗大局放棄一啲細節

103去中九龍啲無人地帶,仲要碌到銅鑼灣,對西區一啲用都無
我同意一次過抽走兩條西區未必肯,所以先建議換返條115落去
115同101功能唔算重疊,紅磡黃埔客唔會走出去同你搭101
而對比地鐵轉兩次車仲要行,115紅磡<>西營盤40分鐘左右,其實又唔係差

castanopsis 發表於 2023-6-3 11:40 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-6-2 13:27
103P 都幾乎肯定半山落彌敦道無咩市場

連 970 客倉港大都凍過水

一直都話,旺角唔適合用繁時線
做加上103P旺角站位古怪,做唔起都正常

半山出旺角,其實最理想應該係掉轉頭行西隧
不過樓主條104,都叫做合理地提供直車
灣仔內街>油旺長年真空,隔離112都出到客,104都應該會養到自己支持者
加加埋埋效果都唔差,至少點都好過宜家103做半山無人去既中九龍

如果要捉細節
南行大佛口會有價值過美利道
會建議蒲飛路版104跟返宜家條走線,外告>分域街>金鐘站,然後跟23直接上半山

kay 發表於 2023-6-3 17:05 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-6-3 11:14
中西區碌到銅鑼灣都係觀感差
當然紅隧線兜天后圈唔止103,170都惹人詬病,鬼叫百德新街封咗
改路之後中上 ...

咁103 170本身頭個段路都無客好多年
都已經放棄治療其實無討論意思

但如果唔想繼續興發街
又唔LIKE金鐘後出海皮停景隆街
咁聖保祿折返係無辦法之中辦法
禮頓道都唔會係選項

如果咁堅持要諗計搵返D客
其實睇返現實無呢個空間
西區落旺角搭鐵要到金鐘過海
但點解紅VAN執笠904開30分架
有D組合巴士無就無
無得強求
世界很簡單 人類很複雜
1181174166 發表於 2023-6-3 17:20 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-6-3 17:05
咁103 170本身頭個段路都無客好多年
都已經放棄治療其實無討論意思

都係嗰句,我喺銅鑼灣或者天后一齊上車嘅係咩一回事?無客呢點我有保留
過海線重組一向卡關卡到傻,所以103/113看似合併到但係又卡住哂,極傷腦

不過又諗到啲嘢
103不經九龍塘,改行太子道西/界限街
104油麻地至大坑東來回改經窩打老道,灣仔區改行皇后大道或灣仔道
再考慮取消113

如果要交換總站,兩線以萬基大廈為界交換走線

kay 發表於 2023-6-3 19:13 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-6-3 17:20
都係嗰句,我喺銅鑼灣或者天后一齊上車嘅係咩一回事?無客呢點我有保留
過海線重組一向卡關卡到傻,所以103 ...

我無講過銅鑼灣無客
但銅鑼灣咁兜又話兜走晒前段既客
咁點搞?

比晒咁多條件最後發現咩都無得搞
所以咪話放棄治療

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| S3BL100 發表於 2023-6-3 21:21 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-6-3 11:23
行欽州街比起兜旺角,快7分鐘,叫做X得有意思
行南昌街快得3分鐘,一個唔好彩仲慢過兜旺角

905X 站位同定線唔係一個我會企得好硬既位,但留意欽州街西南昌邨出面一樣有燈,就算直出連翔道,因為路面劃線,去到海輝道迴旋處都要上返去再落返去,埋單同南昌街直出未必好大分別。況且我下一步係要拉直 914,905X 行南昌街落似乎會容易少少

再縮落金鐘或交易廣場,慳到行車時間但未必慳到車,重點都係時段問題,重組完都唔可以大執時段。905 拆線後,兩條各自南行同北行分別畀 70 同 90 分連休,可以砌到上下繁時段分配大致不變

今次重組規模已經唔細,再搞埋條 115 就玩得太大,況且搞 115 會有咩問題之前已經講左。反而留條新 103 做西區往來中九龍,影響相對最少。而且正如之前提及,來回行告士打道,就算兜埋銅鑼灣,都唔慢得過 101 出入紅隧行法,港島方向更加係一定仲快左

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2023-6-3 21:23 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-6-3 11:40
一直都話,旺角唔適合用繁時線
做加上103P旺角站位古怪,做唔起都正常

其實新 104 我都唔預好多客,不過會好過舊 104 同舊 103 咁解

西半山近般咸道、HKU 一邊都係唔會出到客,得返近堅道、明愛一邊仲有希望

不過 104 停埋金鐘站上山,搶埋 23 40 果份,就肯定免問

其實半山最有潛力過海線係去九龍灣商貿區同觀塘,但呢條半山版 101X 都係得兩味有得玩
 樓主| S3BL100 發表於 2023-6-3 21:38 | 顯示全部樓層

你繼續貫徹緊為左補自己個細窿,而鑿穿人地一個大窿既心態

104 當年建議過白田方向改跟 87D 行,唔入旺角道洗衣街個圈,呢個相對合理建議,都畀人強烈反對而撤回;呢條線對白田、大坑東其中一個主要功能就係短途流水,你估有無可能畀你咁玩,連旺角心臟地帶都唔入?

然後 103 咁玩,再取消埋條 113,唔改 103 落山既話,就輪到太子道西界限街無車落中環,呢個係當年 113 取消個建議最終撤回既主要原因。但你就咁將條 103 改行聯合道太子道西,就更加無理由唔同 113 合併

即係咁,我無否認過 103 怡和街係有客,但反正而家都係要兜天后圈再停埋景隆街入隧道,就算怡和街無左個站,班客都識得走位。搬走左個站位但步行距離內可以坐返同一條線甚至同一班車,本質上最多只係一個窿仔

為左堆怡和街客而要堅持 103 合併後都要行天后圈,到時係會連 113 堅拿道西尾站客都倒走晒,得不償失。你仲有 109 可以揀,但再後段無

仲幻想開條咩 119 補位,大佬,重組原意就係要減車,咁你話有無可能啦。我係你既話,不如有建設性少少,研究下有無方法將條 110 半日單向繞經何文田仲好,唔好下下對住個怡和街天后圈鑽手角尖,其他客就唔理
天空之神 發表於 2023-6-3 23:01 | 顯示全部樓層

其實有個奇怪現象

1. 大道東 得 109/113 去九龍中,除左 603A 無車去九東九西
2. 灣仔道得 101/111 去九東,115 做紅土,無車去九西九中(何文田九龍塘)
3. 灣北得返 104 去九西,905 唔當係啦,641 得半日有車,115/619 就得一邊
4. 半山 103 班客擺明唔會想去何文田,既無九西又無九東

A. 九龍中得 103/109/113 攬炒去中上環,去銅鑼灣170,無車去港東

總之奇奇怪怪,重疊既重疊,又砌埋一堆齊齊過海
一係就窿窿奇多

.