hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南區某專頁指城巴A10通告用字不當
開啟左側

[其他] 南區某專頁指城巴A10通告用字不當

天空之神 發表於 2023-6-7 21:24 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2023-6-6 19:36
我覺得雖然匯達比新創建更差,狂cut巴士服務,但他們搞PR、評估客量及找地區人士打好關係是有一手,不得 ...

呢D 咪不務正業

不過兩巴沒有誰比誰高尚

愈做愈差愈做愈惡劣都係事實

比個流既 ETA 大家就當神咁拜

然後拎 ETA 舉報脫班😂

-
我唔係要搶道德高地

巴士好小巴好都係夕陽工業

人工貴勞動人口少,難以再加,

仲要兼顧埋新發展區無鐵路覆蓋既需要

如果可以將一班揸開小巴既轉到巴士 (包括大幅縮減小巴規模及增加小巴可載客量補償)

其實已經可以大大增加繁忙時間可載乘客量

同時善用轉車站分開主線及細區支線

否則都係一個死局
.
 樓主| YUU 發表於 2023-6-7 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層
KP3805 發表於 2023-6-7 21:17
重組初期加班加到密過 SoS 扮無事, 然後慢慢收走由得 38 爆鑊
咁樣唔叫掩耳盜鈴?你求學讀中文係咪無讀成 ...

有人話38加班車收曬,咁真係唔得喇
同埋認同你哋惡意加班嘅point,佢而家收曬已經係證明到
 樓主| YUU 發表於 2023-6-7 22:05 來自手機 | 顯示全部樓層
KP3805 發表於 2023-6-7 21:21
人地 2016 年搞南港島線關注組個陣, 你青春期生毛未?
當時臨通車之前,真係日日有街坊義工數車,
我親身 ...

南交已經冇當年咁光輝,而家佢頂多都係重組第一日落場再講幾句就當係㗎啦。38/42之後佢哋一路冇跟,唔係你哋話我知收哂加班我都唔知,喺度講返聲sorry先😓
 樓主| YUU 發表於 2023-6-7 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層

KP3805 發表於 2023-6-7 21:17
重組初期加班加到密過 SoS 扮無事, 然後慢慢收走由得 38 爆鑊
咁樣唔叫掩耳盜鈴?你求學讀中文係咪無讀成 ...

同埋,我由頭到尾都冇話過爭取A10回復班次係錯,只不過唔應該針對喺通告字眼上,而家南交似為鬧而鬧多啲。
 樓主| YUU 發表於 2023-6-7 22:13 來自手機 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2023-6-7 21:02
A17叫做做到深灣/海洋公園-港珠澳一程過

A17就算啦,根本唔應該出現
UA2892 發表於 2023-6-7 22:17 | 顯示全部樓層
 樓主| YUU 發表於 2023-6-7 22:19 來自手機 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2023-6-7 22:17
黃竹坑爭取咗機場巴士/A10兜入去好耐

A17走線真心太垃圾,又唔係多客,等重組啦
KP3805 發表於 2023-6-8 11:53 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2023-6-7 21:53
有人話38加班車收曬,咁真係唔得喇
同埋認同你哋惡意加班嘅point,佢而家收曬已經係證明到 ...

南區街坊竟然唔知 38 加班車收晒?
你開個 ETA 都知道啦, 普通街坊都知, 你上得交通論壇唔知?

我住鴨島, 間中銅鑼灣都會搭入香港仔
望住 ETA 都知道無加班車啦

定係你扮街坊, 真維穩呀?玩統戰呀?

KP3805 發表於 2023-6-8 11:57 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2023-6-7 22:11
同埋,我由頭到尾都冇話過爭取A10回復班次係錯,只不過唔應該針對喺通告字眼上,而家南交似為鬧而鬧多啲 ...

點出問題等於為腦而鬧?
事實係新巴城巴服務惡劣, 基本上港島各區都好有意見
恢復部分班次當加強服務?仲要唔係完全恢復,繼續係咁仲成世界?

人地就係代表社區向呢種服務態度 say no, 邊度有問題?
你先入為主似 D 呀嘛?

KP3805 發表於 2023-6-8 12:02 | 顯示全部樓層

YUU 發表於 2023-6-7 22:19
A17走線真心太垃圾,又唔係多客,等重組啦

A17 幾時開呀, 細路?
2020年1月頭開,三個星期唔使就爆疫情
就算係儲客都唔夠時間, 咁快斷定無客會唔會太武斷?

italk 對於 A17 的討論都係好苛刻 (應該因為係南區線?)
大部分試辦路線都講緊最少有 3 個月 (e.g. 新巴 15R, 49X 等)

而家 A17 營運的正常日子連一個月都無, 咁就話無客都幾好笑