hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議試辦路線 315P
開啟左側

建議試辦路線 315P

Yahvultal 發表於 2023-6-10 16:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為方便九龍區市民往山頂遊玩,建議試辦路線 315R,循環來往 山頂 旺角 (弼街) ,以招標形式決定營辦商

行車路線
https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=10kPLwDx_tmhnIY04vrDAczkeF1MyXW0&usp=sharing
途徑:山頂道、司徒拔道、皇后大道東、摩理臣山道、禮頓道、堅拿道西、堅拿道天橋、海底隧道、康莊道、漆咸道南、加士居道、彌敦道、荔枝角道、鴉蘭街、上海街、旺角道、彌敦道、加士居道、漆咸道南、海底隧道、堅拿道天橋、黃泥涌道、皇后大道東、司徒拔道及山頂道
全程收費 $ 19.8
停站:
1 山頂
2 加列山道、山頂道
3 山頂警署、山頂道
4 僑福道、山頂道
5 馬己仙峽道、山頂道
6 灣仔峽道、司徒拔道
7 白璧、司徒拔道
8 松柏新邨、司徒拔道
9 寶雲道、司徒拔道
10 東山臺、司徒拔道
11 司徒拔道花園、司徒拔道
12 肇輝臺、司徒拔道
13 伊利沙伯體育館、皇后大道東
14 堅拿道西、堅拿道西
15 海底隧道收費廣場
16 拔萃女書院、加士居道
17 九龍中央郵政局、彌敦道
18 眾坊街、彌敦道
19 登打士街、彌敦道
20 奶路臣街、彌敦道
21 弼街、彌敦道
22 弼街、上海街 (循環線折返點、定時點)
23 銀行中心、彌敦道
24 登打士街、彌敦道
25 文明里、彌敦道
26 眾坊街、彌敦道
27 勞資審裁處、加士居道
28 香港理工大學第八期、漆咸道南
29 海底隧道收費廣場
30 錫克廟、皇后大道東 (分段收費起點 $ 13.0)
31 港安醫院、司徒拔道
32 白壁、司徒拔道
33 灣仔峽道、山頂道
34 馬己仙峽道、山頂道
35 僑福道、山頂道
36 山頂警署、山頂道
37 加列山道、山頂道
38 山頂

服務時間及班次
星期日及公眾假期
更改:改為試辦路線 315P
315R 不同:
1.         由只於假日繁忙時間服務改為每天繁忙時間服務
2.         取消港島半直通運作形式
3.         加經文輝道
4.         由城巴 獨營
5. 由過海郊遊路線改為普通過海路線

旺角 (弼街) (循環線)
1.     正常路線
途徑:山頂道、僑福道、文輝道、僑福道、山頂道、司徒拔道、皇后大道東、摩理臣山道、禮頓道、堅拿道西、堅拿道天橋、海底隧道、康莊道、漆咸道南、加士居道、彌敦道、荔枝角道、鴉蘭街、上海街、旺角道、彌敦道、加士居道、漆咸道南、海底隧道、堅拿道天橋、黃泥涌道、皇后大道東、司徒拔道、山頂道、僑福道、文輝道、僑福道及山頂道
全程行車里數約 32.0 公里,全程行車時間約150 分鐘

2.     特別班次只往 弼街
途徑:山頂道、僑福道、文輝道、僑福道、山頂道、司徒拔道、皇后大道東、摩理臣山道、禮頓道、堅拿道西、堅拿道天橋、海底隧道、康莊道、漆咸道南、加士居道、彌敦道
全程行車里數約 15.6 公里,全程行車時間約 70 分鐘

3.     特別班次弼街 起載
途徑:上海街、旺角道、彌敦道、加士居道、漆咸道南、海底隧道、堅拿道天橋、黃泥涌道、皇后大道東、司徒拔道、山頂道、僑福道、文輝道、僑福道及山頂道
全程行車里數約 16.1 公里,全程行車時間約 75 分鐘

山頂
全程收費 $ 16.4

加列山道、山頂道

山頂警署、山頂道

忌利文道、山頂道

僑福道、山頂道

僑福閣、僑福道

樂善美道、文輝道

文輝道6號、文輝道

文輝道2號、文輝道

馬己仙峽道、山頂道

山頂道30號、山頂道

灣仔峽道、司徒拔道
班次 2 分段收費起點 $ 13.0

白璧、司徒拔道

聶歌信山道、司徒拔道

松柏新邨、司徒拔道

玫瑰新邨、司徒拔道

寶雲道、司徒拔道
班次 2 分段收費起點 $ 11.6

紀園、司徒拔道

東山臺、司徒拔道

司徒拔道花園、司徒拔道

肇輝臺、司徒拔道

伊利沙伯體育館、皇后大道東

堅拿道西、堅拿道西

海底隧道收費廣場
班次 2 分段收費起點 $ 6.9

拔萃女書院、加士居道

九龍中央郵政局、彌敦道

眾坊街、彌敦道

登打士街、彌敦道

奶路臣街、彌敦道

弼街、彌敦道
班次 2 終站

弼街、上海街
班次 3 起站

循環線折返點、定時點

銀行中心、彌敦道

登打士街、彌敦道

文明里、彌敦道

眾坊街、彌敦道

勞資審裁處、加士居道

香港理工大學第八期、漆咸道南

海底隧道收費廣場

錫克廟、皇后大道東
分段收費起點 $ 13.0

肇輝臺

司徒拔道休憩處

東山臺

港安醫院

松柏新邨

白普理小學

聶歌信山道

白璧

傲璇

灣仔峽道
分段收費起點 $ 11.6

太古大廈

僑福閣、僑福道

樂善美道、文輝道

文輝道6號、文輝道

文輝道2號、文輝道

僑福道

忌利文道

山頂警署

加列山道

山頂

服務時間及班次
星期一至五
班次 207150745
班次 317551815
星期六、日及公眾假期
班次 309251000
班次 117551825

kay 發表於 2023-6-10 17:47 | 顯示全部樓層
係都唔好改115字頭
會令人混淆115
世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2023-6-10 20:50 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-6-10 17:47
係都唔好改115字頭
會令人混淆115

同意
一係用315R
toby_tl10 發表於 2023-6-10 22:33 | 顯示全部樓層

過海旅遊路線唔會收咁平啦
To infinity... and beyond
 樓主| Yahvultal 發表於 2023-6-10 23:48 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2023-6-10 22:33
過海旅遊路線唔會收咁平啦

因為車費等級表 過海旅遊路線都係最低 30 公里,而 山頂去旺角大慨 15 公里左右 無一個大慨嘅數
所以決定收車費等級表 普通過海路線上限 (18 公里)(九巴 $ 14.8,城巴 $ 16.4) 多少少 ($ 19.8)
但係亦都可以增至 $ 24.9
同時,為過海特別路線嘅 101R,102R,118R,971R 等都平過呢條線
 樓主| Yahvultal 發表於 2023-6-10 23:50 | 顯示全部樓層

已更改路線編號至 315R
toby_tl10 發表於 2023-6-11 00:35 | 顯示全部樓層

Yahvultal 發表於 2023-6-10 23:48
因為車費等級表 過海旅遊路線都係最低 30 公里,而 山頂去旺角大慨 15 公里左右 無一個大慨嘅數
所以決定 ...

一般情況下R線唔會收平過同一功能嘅普通路線選項(15+104),否則冇咩開線誘因
To infinity... and beyond
kitarolo 發表於 2023-6-11 08:57 | 顯示全部樓層

夜間兩個方向嘅客可能唔差
早上從山頂往九龍,有少量客
都抵唔返部車私上去嘅成本吧
最極端係善水收咗原本兩班落山嘅
15號嚟做,九汽/嶼記應無咩興趣入標
LauCT 發表於 2023-6-11 09:16 | 顯示全部樓層
如果客量達標,可考慮開辦收費與同一功能嘅普通路線選項(15+104)雙同嘅分支>>315P,喺星期一至五繁忙時間服務;早上繁忙時間從山頂往九龍,下午繁忙時間則從九龍往山頂。一定會有客,因為山頂道及司徒拔道一帶有不少住宅,亦有公務員宿舍,有通勤服務嘅需求,兩個方向嘅客量唔會差得去邊。
西貢區居民
 樓主| Yahvultal 發表於 2023-6-11 13:56 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2023-6-11 09:16
如果客量達標,可考慮開辦收費與同一功能嘅普通路線選項(15+104)雙同嘅分支>>315P,喺星期一至五繁忙時間 ...

已接受師兄/師姐嘅建議,改為試辦 315P

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +3 收起 理由
LauCT + 2 + 3 多謝分享

查看全部評分