hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘站 PTI 再度搬遷
開啟左側

[臨時改動] 觀塘站 PTI 再度搬遷

neoplan720p 發表於 2023-6-12 23:38 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2023-6-12 22:07
都唔少人呢度轉鐵嫁喎

反而應該調轉,停觀塘站既線飛左泳池添,果度出站CUT線有時都幾牙煙

至少我覺得98A 咁樣做係可行,
反正飛走泳池站,
都仲有將軍澳警署站補位。

反而係6字頭堆過海線,如果停完觀塘站就直飛去藍田站,
會唔會隔太遠咁解。(雖則問題理應都唔大,觀塘工業中心 / 泳灣行返去觀塘站上車;鯉安苑去藍田站上車都係合理步行範圍)

反而我唔係好明你話邊條線多人轉鐵……
6字頭隧道線應該無咩人轉鐵。
15A 長期30分一班,我都唔覺得有人會咁樣轉去啟田平田。
係得98A多人由鐵轉過黎?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Toz 發表於 2023-6-12 23:44 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-6-12 23:35
對唔住喎,
當年太古城燕宮閣個巴士站取消,
我要行多一段路去太古城中心上落車,

飛觀塘站可以行地底通道,飛泳池有乜好處?
Toz 發表於 2023-6-12 23:49 | 顯示全部樓層
對巴士公司黎講,要D客穿過港鐵站先上到車,同送客比港鐵分別不大。

幾廿年一直都兩邊都有站。總有原因既。
neoplan720p 發表於 2023-6-13 00:11 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2023-6-12 23:44
飛觀塘站可以行地底通道,飛泳池有乜好處?

咁你不如試下601、619由四順 / 秀茂坪坐到入隧道係幾咁慘痛先。

巴士公司無心做619X非繁秀明道版全日,
即係成個觀塘山依舊要硬食601、619。
車程已經長,既然而家既問題係,3個站痴得太近,根本無必要3個站同時存在,咁點解唔研究下刪減一、兩個站?
大家都知效果唔係好明顯,但叫做有幾多就做到幾多。

606、619:市中心 -> 觀塘站 -> 泳池
601:同仁街 -> 觀塘站 -> 泳池

而市中心同同仁街作為觀塘站既頭;泳池作為觀塘站既尾,
理應已經包哂成個觀塘站範圍,
咁觀塘站仲有幾大既存在必要?

坦白講,黨鐵沿線範圍內坐6字頭過海既,
都算係半個死硬派。
我唔見得6字頭堆線 cut 走觀塘站 / 泳池站事旦一個站,
會咩送客俾黨鐵囉。
neoplan720p 發表於 2023-6-13 00:13 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2023-6-12 23:49
對巴士公司黎講,要D客穿過港鐵站先上到車,同送客比港鐵分別不大。

幾廿年一直都兩邊都有站。總有原因既 ...

乜而家6字頭堆線,
觀塘道西行有停「觀塘站」咩?

望住601、606、619非繁既班次,
本身就已經送客俾黨鐵啦。
仲肯坐巴士既,
唔通真係會cut 走左個觀塘站,而去轉投黨鐵咩?
neoplan720p 發表於 2023-6-13 00:17 | 顯示全部樓層
我再對比返606、619東西行既站位,其實往港島方向停觀塘站真係多餘既。

東行既「市中心」站對應返西行既「裕民坊」站;
東行既「泳池」站對應返西行既「法院」站。

咁觀塘站有咩存在必要?

如果觀塘站咁重要,
你地又唔去爭取601、606同619往九龍方向停埋「觀塘站」?
~誰@359~ 發表於 2023-6-13 00:18 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-6-12 23:38
至少我覺得98A 咁樣做係可行,
反正飛走泳池站,
都仲有將軍澳警署站補位。

正是98A多人轉鐵,轉鐵客既心態都係maximize鐵既時間(以前幾多西隧線係上環落一堆就係咁解)
二來牛頭角同市中心都取代唔到觀塘站個轉鐵功能
同埋98A呢個站去做93A收車時既逃生門係好有用

東隧道頂多諗606可唔可以飛,601 619 641隔離有人POST話叫幾飛,仲話和樂唔好上601P直接落去619 619P添…

泳池果度點解我會覺得停觀塘站既線有得skip,一來98A有警署補位
二來我一路覺得巴士埋完站CUT右,而成堆上山既車喺同一個位CUT左,有時係幾牙煙,仲要翠屏+將軍澳道係順燈直去
落左隧道既線冇選擇一定要停泳池,但601 619 641有得諗去飛,咁就少D車埋站CUT右

如果要再諗晒觀塘站、泳池同警署,可以係
觀塘站:停15A 98A 606系 601系 619系 641
泳池:觀塘站停站既線全飛,93K飛埋
警署:飛走16 16M 98 296A 296C
多站唔係問題,問題係多車到拉龍,尤其是213M警署條龍

字大只顯得人自大
天空之神 發表於 2023-6-13 00:59 | 顯示全部樓層
296A 98 都唔停
98A 只係歷史因素要停

601 601P 停左同仁街就應該飛走佢

619 619P 641 就要考慮落隧道不過會有影響

15A 奇奇怪怪唔跟 215X 38 落隧道 / 唔停觀塘站

.
EX-TL 發表於 2023-6-13 03:05 | 顯示全部樓層
觀塘站同泳池都係東隧線客倉喎, 點解要飛走?

如果飛走是但一個, 另一個真係食得番全部客?

其實飛得走嗰啲多數係落客線, 留低嘅算係有限度服務, 15A 98A A22 N29分別cover黃大仙 商貿區 機場 佐敦 紅土 九龍城 藍田 秀茂坪 將軍澳, 近乎係每區留淨一條線.

話對面不如要求停埋觀塘站嘅, 留意番, 嗰度2000年左右大執過, 為咗減少巴士停站線數目, 減少擠塞, 觀塘站 觀塘法院 成業街公園係一體, 除咗短途/接駁線, 就只係N29 N601 74S會停晒兩站.
dennis28a 發表於 2023-6-13 05:58 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-6-13 00:13
乜而家6字頭堆線,
觀塘道西行有停「觀塘站」咩?

好現實咁同你講,月華街、觀工班客係會,依個係好有趣既結果。

唔好問點解佢地「和樂邨」、「同仁街」有 601 過海唔搭,
因為橙巴早繁外完全無心去做 601,
班居民早就無視「同仁街」依個站,索性叫去「觀塘站」 2 飛 601 同 619。

而早繁「和樂邨」、「協和街」部 601 同 601P 唔包生仔,
又係靠 619 系、641 救佢地一命。

雖然今時今日 6 系成日亂黎,
但真心當連 606 非繁都仲執到 30-40 客入東隧,觀市東隧車個市場出奇地大。

再者,「觀塘市中心」根本唔夠位安置 606、619 過港島兼落觀塘站隧道,641 又要死跟 619 停。
既然係咪都落唔到隧道,點解唔停「觀塘站」?
惡意回復是不道德的行為。