hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴30x 2023年6月19日起修訂班次
開啟左側

九巴30x 2023年6月19日起修訂班次

castanopsis 發表於 2023-6-16 22:58 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2023-6-16 13:16
你拉直30 就唔駛補荔景山?補來補去你補得幾多?

荔景山46X/269M/265M/69M/91/93/313
執執啲價錢,基本上全覆蓋,講緊除咗荃景圍之外,步行距離唔會多過五六分鐘
對比返荃景圍<>長深荔,30X抽走咗就真係真空

想要直車咪提議拉234X 上去行一圈跟R934。

西約兜荃景圍,走線好樣衰
咁做等同直線倒客俾AN紅小

嗱我唔係話荃景圍長深荔,一定要打30主意
但最低限度唔應該抽走唔補償
而老實講30荃景圍同荔景山既需要有明顯差別
宜家呢個走線既30,繼續霸住荃威條坑,似乎唔理想

castanopsis 發表於 2023-6-16 23:12 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-6-16 22:09
黃埔要留30X嘅原因係QE

QE唔知一日有無100人會咁搭?
老實講攞一架車出來,開條212H,黃埔衛理道打圈算
無謂連累30X咁冤枉咁塞死亡交叉

不過話又說回來
其實下路/黃埔去荃灣,經尖沙咀走,未必完全無得做
如果可以用佢做甜頭,減走啲重疊到癲既市區流水
可能喺營收角度未必差

S3BL100 發表於 2023-6-16 23:20 | 顯示全部樓層
就咁睇 30X 今次主要係拉疏晚間班次,始終而家油尖旺甚至整個香港已經不復當年,我就唔明點解好似要咁大陣象,又要重組又要剩
唔係話 30X 無重組空間,但短期內可以做到既,其實都只係回程改經紅磡站平台,避死亡交叉,同埋回程改經楊屋道,當然就唔係好似 RPP 咁求其改行龍德街果邊就算

荃威坑位有限,油尖旺又不復當年,如果論荃景圍跨區巴士服務有咩不足、需要做,好老實,過海線、城隧線、觀塘,全部優先次序都係油尖旺特快之上。油尖旺特快唯一值得做既原因係要有全日車去尖沙咀,而美孚碌到尖沙咀係唔合理,同時 30X 又畀黃埔 QE 綁死左

但就算要做尖沙咀全日,經西廊做埋旺角亦唔係唯一 solution。以而家資源計,睇下有無方法 30X 234X 夾到幾部車出來,做一條荃景圍經麗城出西隧轉車站,再出尖沙咀,擺麼地道或做循環,順手做埋西隧轉乘過海,可能仲實際
fb.com/scientisthk2usa/
GZ4031 發表於 2023-6-16 23:25 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2023-6-15 17:01
啲線服務範圍分得太散,做得太少又唔夠客,做多啲位又變咗頭段慢得滯倒客
30X改完多咗客但又疊咗少少238X ...

其實我自己又覺得唔係想像中咁難串連...起碼好過北葵既路網先本身30X 區內最慢就係愉景新城打後既燈陣同慢車, 另外就係楊屋道間歇性塞
所以假設要有條有客底既特快, 而區內唔慢, 西約大涌道滿樂楊屋道已經極限
最長既燈只係得番右轉大涌道果枝, 沙咀右轉荃新天地果枝同街市之後個大十字路口
以現行西約落到滿樂10分鐘, 滿樂7分鐘應該去到橫窩仔, 應該有效做到20分鐘以內上到荃灣路, 咁既旺角特快先 *有可能* 留到客
當然福來到楊屋道一帶就更短, 隨時20分鐘內都到太子, 加少少宣傳應該冇想像中咁少人, 起碼穩定地有服務先比起紅van
s3n370 發表於 2023-6-16 23:29 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2023-6-16 14:35
港鐵對荃灣方便既位都係大河道同綠楊一帶, 屯馬美孚果種轉車距離唔係個個頂得順明明咁多位唔近地鐵站都搞 ...

其實沙咀道去到鹹田街,同荃景山下嘅荃景、荃灣中心算多人肯行去地鐵站

前者行一個街口有特惠站,上千色店再過地鐵站亦近。
後者去愉景新城天橋再去地鐵站亦算好行。

930X响沙咀道算係吸到客,但係遠遠未返去東涌線通車前嘅930咁受歡迎。
JX9097 發表於 2023-6-16 23:37 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-6-16 23:12
無謂連累30X咁冤枉咁塞死 ...

當然
只係九巴肯唔肯做
AtrHenu 發表於 2023-6-17 00:22 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-6-16 23:12
無謂連累30X咁冤枉咁塞死 ...

如其開212H不如將6F紅磡個段跟E23行入黃埔總站而回程改為跟A25行法到海逸跟8P到紅繞返加士居道兼放棄麗閣改去海盈可能仲好過開呢條騎呢線.
dennis28a 發表於 2023-6-17 00:35 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-6-16 23:20
就咁睇 30X 今次主要係拉疏晚間班次,始終而家油尖旺甚至整個香港已經不復當年,我就唔明點解好似要咁大陣 ...

嗱,係當年 934 未半全日,祈德尊新邨尾站特快都仲可能有得諗。
而家 934 封左麗城同荃全圍封西隧轉車站個位。

除非比你拉到有方法深井、汀九、近水灣、油柑頭落水,
否則單靠麗城荃景圍直去尖沙咀,
行得半邊西隧轉車站不如執好 934 系好過。
惡意回復是不道德的行為。
AtrHenu 發表於 2023-6-17 00:35 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2023-6-15 05:31
238X 海濱唔放未慢慢同你玩修定班次,話哂加價之後 30X 同 238X 個價每個人收費差成 $ 0.90 .... ...

呢條238X根本係條海濱邨巴線嚟班皇帝居民點會再俾你似238P,38A噤做埋熊貓酒店,楊屋道工廠區,大窩口堆客啦,真係鬼唔望有一日將它改派返V6P/E5T做掛牌兼變30年前噤收掠水價下超過$10先安樂.
樂仔〞 發表於 2023-6-17 01:34 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-6-17 00:35
嗱,係當年 934 未半全日,祈德尊新邨尾站特快都仲可能有得諗。
而家 934 封左麗城同荃全圍封西隧轉車站個 ...

我反而觀望緊三隧分流後 , 新界西私牌車會唔會改返哂用西隧過海去慳時間 , 間接慳成本 ...
而家 934 條數實在唔太掂 , 唔多唔少係架車唔載客時間仲多過載客時間 ...