hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴冷氣係咪要熱到中暑甚至死過人先可以唔set 24.5度? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴冷氣係咪要熱到中暑甚至死過人先可以唔set 24.5度?

12Lane 發表於 2023-6-18 19:27 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2023-6-18 07:00
個人看法, 過多幾年轉晒電動車(的士巴士小巴強制做), 氫能車, 行車一樣會有塵產生同樣對乘客不好, 巴士公 ...

你最後果點,因為巴士唔能夠完全阻隔廢氣就代表開窗係冇問題,真係合符邏輯?至少大部份時間空調車都有效阻隔廢氣,你一塞車,一落雨,熱狗真係食得屎。
講源頭減廢就真係何不食肉靡,唔緊要,就等到全香港行晒電動車果日先搞ok?
12Lane 發表於 2023-6-18 19:29 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2023-6-18 16:36
疫症漫延期間,巴士車內人多、別人呼出的飛沫多、病毒多,隧道內空氣嘅病毒/別人呼出的飛沫粒數點都少過巴 ...

就算疫情其間,一入隧道好多人都拿拿聲刪窗,以前熱狗年代更加唔駛講。一落雨,刪窗;入隧道,刪窗;好似呢個禮拜咁嘅天氣,個個刪晒窗真係covid加熱狗就死得。

唔係話熱狗冇好處,好起上黎咪好似你講咁好囉。
但香港咁嘅天氣,咁嘅traffic condition,呢個禮拜100%濕度,全日落雨,仲講得出香港適合行熱狗嘅係咪M底?諗起冇冷氣加濕立立果種酸縮味,乘客D汗味一齊焗起隻蒸籠度又落雨唔開得窗,我走番去搭地鐵算數。

HU6455 發表於 2023-6-18 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴向來都叫自己果D做「空調巴士」而吾係「冷氣巴士」!
expertuser2004 發表於 2023-6-19 09:10 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-6-18 19:27
你最後果點,因為巴士唔能夠完全阻隔廢氣就代表開窗係冇問題,真係合符邏輯?至少大部份時間空調車都有效 ...

PS: (先禮後兵, 主題中心有 "引用" + "你" 字是極度不禮貌之舉, 我會選擇不用, 請用其他字/詞語/交替碼, 會被直接知道針對誰)
(個人直覺, 樓主是女生? 刪窗 ... m底 ... 空調車 ... 走番去搭地鐵 = =")

如是指隧道有廢氣開窗有問題, 請駁回, 理由上面已說(80年代舊隧道規格不能與 2023 新世代規格相比, 代表要別人接受不開窗的合乎邏輯?)(A)
冷氣巴食廢氣選擇關窗沒問題, 熱狗車24.5度中暑熱死人咁做的話一早去左異世界
||
A) 山路 81/98C/72, urban 的 X/E 快線, 食海風的 96R/K52, 市郊的 53/73/72A/73A
||
樓主似乎也誤會左d 野? (B)
B1) 本號從來不覺得: 開19度冷氣(開左冷氣開窗) = 不環保, 100%全熱狗/5050半熱狗, 也當然無任歡迎
B2) 自己從來不關心環保, 不環保可與坐熱狗車並行, 並沒任何直接衝突
B3) 當生命終結後, 環保一詞 = 只能對牛彈琴

何不食肉靡 = 答案顯而易見 = 本主題不關環保的事, 駁不羸就用落雨同塞車, 什麼邏輯來 (C)
>> 塞車是運氣問題, 落雨就沒計[熱狗可以改車窗解決] <<
C) 依家的 "半開蓬觀光巴士" 已復克做緊樓主想要的野, 上面熱狗下面冷氣, 不要把環保放題塞給我, 沒興趣, 呵呵

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
12Lane 發表於 2023-6-19 09:29 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2023-6-19 09:10
PS: (先禮後兵, 主題中心有 "引用" + "你" 字是極度不禮貌之舉, 我會選擇不用, 請用其他字/詞語/交替碼,  ...

算啦,真係同你溝通唔到,不如講番中文。
咩野交替碼又係噏乜春?連正常溝通都做唔好唔該番去學好少少先啦。

「冷氣巴食廢氣選擇關窗沒問題, 熱狗車24.5度中暑熱死人咁做的話一早去左異世界 」
睇唔明你噏乜嘢。熱狗車又何來24.5度冷氣?

「本號從來不覺得: 開19度冷氣(開左冷氣開窗) = 不環保, 100%全熱狗/5050半熱狗, 也當然無任歡迎」
我咪就係反對緊全熱狗呢個論點囉明唔明呀?

「當生命終結後, 環保一詞 = 只能對牛彈琴 何不食肉靡 = 答案顯而易見 = 本主題不關環保的事, 駁不羸就用落雨同塞車, 什麼邏輯來 」
呢個主題本來係講冷氣唔夠,係閣下自己衝出黎話用熱狗,之後我咪提出各種論點反對,包括隧道同落雨等問題,然後你而家同我講落雨同塞車問題同用唔用熱狗車冇關係,黑人問號到一個點。
成篇都唔知講咩,好簡單我想反問番你中心論點到底係咩野?
用熱狗冇問題定係冷氣車開窗冇問題?兩樣野唔同架喎。你冷馬開窗我最多坐遠D,你成架轉熱狗我真係去番搭地鐵算。仲有而家係咪姓別定型?女人先搭得地鐵?真係睇到我一頭冒水。

樓主| GK3258 發表於 2023-6-22 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
一無落雨,啲巴士又開翻哂桑拿模式,有啲車車內仲熱過車外

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

ethan71 發表於 2023-6-22 15:21 | 顯示全部樓層

冷氣方面V6X普遍都好過批E6X,批E6X好多都得勁弱風
williamau 發表於 2023-6-22 15:24 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2023-6-18 15:36
咁係你好彩,我搭起碼一半都熱,近排天雨稍涼好啲,遲下變翻夏日炎炎真係唔知點算
另一邊廂屎水就真係無 ...

大荔定青衣廠車?
我搭開青衣廠既車都幾乎冇試過唔夠冷氣, 前排先搭完架41A紅蛋凍到我要閂左個風口..
ArnoldC 發表於 2023-6-22 18:17 來自手機 | 顯示全部樓層
真係 24.5 C(而且濕度適中)嘅話,邊有可能中暑?如果校 24.5 C 但係去唔到嘅話,係部機器嘅問題,校 0 C 都無用。仲有,如果被太陽曬到正,感覺又會差好遠。
tomchen 發表於 2023-6-22 18:38 | 顯示全部樓層

ArnoldC 發表於 2023-6-22 18:17
真係 24.5 C(而且濕度適中)嘅話,邊有可能中暑?如果校 24.5 C 但係去唔到嘅話,係部機器嘅問題,校 0 C  ...

因為只執著校 24.5度係解決唔到問題,個問題就係風速,如果限死咗弱風,set 到16度都無用,

環境溫度高冷氣一吹出黎就中和咗,風速慢換氣速度追唔上,結果全程車行完都係得個桑拿房效果。(講緊冷氣機正常,風槽隔熱綿正常下)