hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議]重組 城巴5B、7、37A、37B、91 Phase 1
開啟左側

[建議]重組 城巴5B、7、37A、37B、91 Phase 1

Ravenclaw 發表於 2023-6-19 20:10 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[本建議須配合有關城巴4 2023-2024 BRPP 部分建議落實,方可實行]

為配合城巴擴展於九龍新界之巴士服務,重組現時客量較低的路線,以進一步騰出資源。

本建議分兩部分,此為Phase 1。

A. 城巴5B 所有往來 香港大球場 的班次改為往來 銅鑼灣(威菲路道),不入 香港大球場 。

城巴5B:堅尼地城 <> 銅鑼灣(威菲路道)

往 銅鑼灣(威菲路道)

01. 堅尼地城
{不變}
21. SOGO
{現 城巴5X 東行沿途各站}
24. 銅鑼灣(威菲路道)

往 堅尼地城

01. 銅鑼灣(威菲路道)
{現 城巴5X 西行沿途各站}
06. 怡和街
{不變}
27. 堅尼地城

銅鑼灣道 往 堅尼地城 之特別班次取消。

全程收費、服務時間、深夜班次、中環假日常規改路安排、不變。

B. 城巴7 大部份班次將繞經置富。

行車路線和站位請參考現時城巴繞經置富之班次。

服務時間(只列出改動部分):

往 中環碼頭

Mon-Fri: 0950-2250 15分班
Sat: 1005-2250 15分班
Sun: 0700-2250 15分班

往 石排灣

Mon-Fri: 0710-2255 15分班
Sat: 0705-2255 15分班
Sun: 0730-2255 15分班

清晨繞經華富、不經置富華富之班次、收費不變。

C. 城巴37A 改為雙向往來 中環交易廣場,雙向途經 香港仔隧道。

城巴 37A:中環交易廣場 <> 置富

往 中環交易廣場

01. 置富
{不變}
18. 中銀大廈
19. 畢打街
20. 中環交易廣場

往 置富

01. 中環交易廣場
02. 大會堂
{現 城巴37B 往置富 沿途各站}
21. 置富

服務時間(只列出改動部分):

往 置富

Mon-Sun: 1040-2340

收費不變

D. 城巴37B 取消服務。

E. 城巴91 改為往來銅鑼灣一帶,不經 中環碼頭。

城巴91:銅鑼灣(香港大球場/摩頓台)<> 鴨脷洲邨

往 銅鑼灣(香港大球場/摩頓台)

01. 鴨脷洲邨
{不變}
30. 港澳碼頭
31. 海港政府大樓
32. 怡和大廈
33. 大會堂
34. 金鐘站
{現 城巴5B 東行沿途各站}
??. 香港大球場/摩頓台

往 鴨脷洲邨

01. 香港大球場/摩頓台
{現 城巴5B 西行沿途各站}
11. 置地廣場
12. 中環街市
13. 中環中心
{不變}
42. 鴨脷洲邨

往來 香港大球場 班次之 銅鑼灣 一帶行車路線和站位,請參考現 城巴5B 之安排。

所有不入 香港大球場 之班次將以 摩頓台 為終點站。

服務時間不變,現 中環碼頭 開出之時間表將適用於 銅鑼灣 一帶開出之班次。

全程收費、分段收費不變。
kay 發表於 2023-6-19 21:41 | 顯示全部樓層
呢堆線大改點都有種改完衰過依家感覺
城巴唯一咁多年就偏偏係唔大改37AB

本身
91+94
40+40M
4+48+71+71P+半條4X
971+43M+M47
70取代43X 46X
另外手多多做埋38+42 96+99
90取代590 590A
95B 97A收檔

呢度講緊23條併剩9.5條線 (40,40M,4X半條尚存)
南區自己左併右併都併突晒
真係再搞水位好有限
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-6-20 06:27 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-6-19 21:41
呢堆線大改點都有種改完衰過依家感覺
城巴唯一咁多年就偏偏係唔大改37AB

Phase 2

做埋呢個我就覺得真系可以收手啦...

本來淋住做瓜埋97既,然後99南行加停跑馬地,不過97既表現又真系有翻咁上下,放過佢,送個甜頭比利東平d去西營盤...

西區西祥街走都收流水價,當系補償反方向貴左...

系灣仔南坐開90果班慘d,一系行過去保592,一系碌新91...
kay 發表於 2023-6-20 08:08 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-6-20 06:27
Phase 2

做埋呢個我就覺得真系可以收手啦...

91咁改車程太長
而且南區應該唔buy 呢類線

37A問題係咁改就係內街版70
無左自己特色
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-6-20 16:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-6-20 08:08
91咁改車程太長
而且南區應該唔buy 呢類線

咩你覺得37A/B好有特色咩? 雙循環有咩好處? 咪就系令d冇客位都享受到真優質班次...

37A/B大部分時間都靠香隧果大半邊去養住另外果半邊既真優質班次,平均翻2條線既載客率,等唔洗一邊條線載客率過低然後要減班什至要死...

打回原形變37/37M既話條37我相信系等死,咁37唔夠客,但7食埋置富就夠呀嗎,37M任何時間都夠客,咁雙循環仲有咩意義?

至於你話置富以外既客,例如咩北岸流水,自從905去灣北變直隊,唯一有用d既系37B西營盤快少少去灣仔,因為唔洗塞德輔道中,但,又唔見得好大舊客喎,37B唔疏架...

37A系70內街版? 冇所謂喎,養得起喎,偏偏人地一條海皮一條內街都養得起,就系有鐵既鴨島就連是但一條都養唔起...

我認91對鴨島黎講車程系長既,因為論時間如果香隧唔塞,就算經香隧慢碌灣仔內街,架97去到正街,架91先到西區警署...

但問題90/97夠快都唔系幾店喎,97叫做好d,跟著山下又咁唔鐘意經利東,咁我唯有用呢招,反正巴士公司一直都想辦法搵人收養5X...

當然,就咁7食37B,咁搞其他野,我相信都冇問題既,北岸貴價流水as always,有101,架37A又唔夠貴...

932gz6061 發表於 2023-6-20 17:54 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-6-20 16:49
咩你覺得37A/B好有特色咩? 雙循環有咩好處? 咪就系令d冇客位都享受到真優質班次...

37A/B大部分時間都靠 ...

37A+37B做緊3條線嘅客量,所以連班都減得唔多,仲要慳車

37AB 獨市位要補好麻煩,eg薄扶林去灣仔,灣仔去瑪麗等等

你提出改91去CWB更加係錯,91依家最多人嘅位都淨係去到上環,其他人都上晒鐵啦

你架91仲要拉到CWB做雙向,倒車又停死,穩定性又出問題,做嘅客唔會多左,收費又冇多左

91應該要縮而唔係拉

37AB都有不穩定問題,但人地都係100分鐘到就由置富番到置富

新91做一轉要幾耐話?160分鐘得唔得?
kay 發表於 2023-6-20 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-6-20 16:49

37A/B大部分時間都靠 ...

有缺陷唔代表要修正
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-6-20 20:06 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2023-6-20 17:54
37A+37B做緊3條線嘅客量,所以連班都減得唔多,仲要慳車

37AB 獨市位要補好麻煩,eg薄扶林去灣仔,灣仔 ...

新91其實補到灣仔往來薄扶林既,但問題灣仔有更快捷既40/40M,所以我拉91既目的唔系補位,系槍5X...

以前4X改半條唔比,fine,直接縮減服務,今年7食5X好似又唔比喎,fine,咁但系7冇得cut呀嗎,有個石排灣系度,唔似4冇4X可以焗人上4...

4X唔比搞,7唔比搞,咪搞91囉,90B就唔會搞既,因為薄扶林佢最多客,唔計過海線...

37A+37B系做緊3條線,問題你得1.5條線既客量,香隧果邊養得起10幾分班車,但薄扶林道得咩? 如果我37A/B cut到20分班就到香隧果邊唔夠載...

91好明顯要加車,但由5B+5X+7+37A+37B+90+91+97變5B+7+37A+91+97肯定用少左車,我只微微加7仔班...

本來系得翻5B+7+37A+91,因為我可以話灣仔內街有車碌翻鴨島...

咁如果你話唔比做既,我既方案系,91食7,雙向入香港仔不過唔上石排灣,98減班,5X改單向服務,反向叫做5,5B大cut班,90/97 2味...